شیخ النمر روحانی برجسته منطقه قطیف در شرق عربستان سعودی بود که با حمایت از تظاهرات مسالمتآمیز مردم این منطقه، خواستار پایان تبعیض علیه شیعیان و اصلاحات در نظام سیاسی عربستان شده بود. دولت سعودی از اقدام شیخ النمر در حمایت از تظاهرات مردم، خشمگین بود و روز هشتم ژوئیه 2012 با خشونت وی را بازداشت کردند. پس از گذشت یک سال از بازداشتش، دولت عربستان وی را بدون اطلاع خانوادهاش محاکمه کرد و شیخ النمر به همراه 46 نفر به اعدام محکوم شد. شیخ النمر در دوم ژانویه 2016 میلادی به اتهام اقدام علیه امنیت ملی همراه با 46 نفر دیگر اعدام شد و مقامات سعودی از تحویل پیکر او نیز به خانوادهاش خودداری کردند.
اعدام شیخ النمر یکی از نشانههای خشن بودن بیش از اندازه نظام سیاسی عربستان سعودی است. این روحانی برجسته شیعه نه تنها هیچ اقدام مسلحانهای علیه نظام حاکم عربستان انجام نداد بلکه صرفاً از تظاهرات مسالمتآمیز مردم حمایت کرد. به تعبیر سید حسن نصرالله «مشکل شیخ النمر این بود که فریاد حق خواهی برآورد. انسانی بسیار شجاع بود. با قدرت سخن میگفت. انسانی اصلاحطلب بود و حقوق مردم جزیرةالعرب را مطالبه میکرد و خواستار آزادیهای طبیعی بود که هر انسانی در هر جای جهان آنها را مطالبه میکند.»
اعدام شیخ النمر به حدی ناعادلانه بود که حتی متحدان عربستان نیز اقدام سعودی را غیرعقلانی ذکر کرده بودند. هیلاری کلینتون که در آن برهه نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از سوی دموکراتها بود، گفته بود «فکر نمیکنم آنها تصمیم هوشمندانهای اتخاذ کردند.» اندیشکدهی دفاع از دموکراسیها نیز در گزارشی به قلم دیود آندرو وینبرگ پیرامون ابعاد اعدام شیخ نمر و تأثیر آن بر اوضاع منطقه نوشته بود: «اعدام شیخ النمر سرکوب از جنس یک نظام استبدادی بوده است تا مبارزه علیه اعمال خرابکارانه.» همچنین روزنامهی آلمانی بیلد در تیتر اول خود در فردای پس از اعدام شیخ النمر نوشت: «عربستان سعودی چیزی جز نفت، خرما و تروریسم برای جهان ندارد.»
7 سال پس از شهادت شیخ النمر، جنایتهای سعودی علیه مردم عربستان و به خصوص شیعیان این کشور شدت نیز پیدا کرد. تعداد اعدامها در عربستان در سال 2022 نسبت به سال گذشته 2 برابر شده است. تنها در روز ۱۲ مارس ۲۰۲۲ مسئولان عربستانی ۸۱ نفر را اعدام کردند که بزرگترین اعدام دسته جمعی در تاریخ این کشور بود. نیمی از قربانیان جنایت عربستان در اعدام جمعی 81 نفر، از شیعیان بودند که میان آنها افرادی دیده میشدند که هنگام بازداشت زیر سن قانونی قرار داشتند. این افراد نه در دادگاه رسمی محاکمه شدند و نه وکیلی برای دفاع از خود داشتند.
بدون شک، آنچه آل سعود را برای تداوم گردن زدن با شمشیر جسور کرده، سکوت توام به حمایت قدرتهای غربی است. برای مثال، 81 نفر در مارس 2022 در حالی اعدام شدند که غرب سرگرم بحران اوکراین و راضی کردن ریاض به افزایش تولید نفت بود. با توجه به این حمایت و سکوت، نه تنها نمیتوان شاهد پایان خشونت و سرکوب نظام عربستان سعودی علیه شهروندان این کشور و به ویژه شیعیان بود بلکه میتوان انتظار اعدامهای دسته جمعی دیگر را نیز داشت.
116
بیشتر بخوانید:
هدف شهید شیخ النمر احیای فرهنگ قرآنی و اسلامی بود
بازداشت برادر شهید «شیخ باقر النمر» توسط نیروهای امنیتی سعودی