آلمان حدود یک سوم انرژی مورد نیازش را از روسیه تهیه می کند. پارلمان آلمان از بیم کاهش واردات گاز روسیه و کمبود منابع انرژی، لایحه اضطراری را تصویب کرد که بر اساس آن، نیروگاه های ذغال سوز برای کمک به تولید برق دوباره به مدار باز می گردند. آلمان یکی از مهم ترین مشتریان گاز روسیه است. تبعات بحران اوکراین و تحریم های روسیه برای مردم اروپا به خصوص آلمانی ها در حال نمایان شدن است.
آلمان گاز خود از روسیه را از طریق دو خط لوله تامین می کند. یکی خط لوله ای که از اوکراین و لهستان می گذرد و دومین خط لوله به نام نورد استریم 1 از بستر دریای بالتیک می گذرد. خط لوله سومی نیز به نام خط لوله نورد استریم 2 کشیده شد که با حمله روسیه به اوکراین به مرحله بهره برداری نرسید. هر دو خط لوله اکنون با اختلال هایی برای رساندن گاز روسیه به آلمان مواجه شده اند.
روسیه کاهش صادرات گاز به آلمان را ناشی از عدم تحویل توربین هایی اعلام کرده است که برای تعمیر به کانادا ارسال شده بود و اکنون بازگرداندن این توربین ها به خاطر تحریم هایی روسیه با مشکلاتی مواجه شده است. این موضوع به اختلافی میان دولت اوکراین و آلمان انجامیده است.
آلمان امیدوار است کانادا را متقاعد کند توربینی را که برای خط لوله گازی نورد استریم روسیه و با هدف کاهش بحران انرژی با این کشور فراهم شد، برگرداند. این در حالی است که کی یف، برلین را به تسلیم شدن در برابر کرملین متهم میکند.
در حال حاضر، این توربین در کارگاههای گروه آلمانی «زیمنس» در کانادا تعمیر و نگهداری میشود. در نتیجه تاخیر در تحویل این توربینها، جریان گاز از طریق خط لوله نورد استریم 1 اکنون 40 درصد ظرفیت آن است و آلمان آماده توقف کامل جریان گاز برای تعمیرات برنامه ریزی شده میشود که قرار است از 11 ژوییه آغاز شود.
اختلال در ارسال گاز روسیه به آلمان چه دلیل فنی و چه سیاسی داشته باشد، اقتصاد آلمان در سطح کلان تحت تاثیر اختلال در تامین گاز مورد نیاز قرار گرفته است. یکی از سناریوها برای کاهش گاز مورد نیاز فعال کردن نیروگاه هایی با سوخت ذغال است.
روبرت هابِک، وزیر اقتصاد آلمان، این حرکت را دردناک و با این وجود لازم توصیف کرده و حزب سبز که در دولت ائتلافی آلمان نیز مشارکت دارد از این ابزار مدیریت کوتاه مدت بحران حمایت کرده است.
کاهش گاز واراداتی به آلمان موجب افزایش قیمت چند برابری آن شده است و همین مسئله موجب کاهش رشد اقتصادی آلمان در پیش بینی موسسات اعتبار سنجی شده است. در ابتدای جنگ روسیه علیه اوکراین، برلین از مردم می خواست تا برای تنبیه ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، در مصرف گاز صرفه جویی کنند. اکنون پیام دولت تغییر کرده و از مردم می خواهد تا برای تضمین گرما در زمستان در مصرف گاز صرفه جویی کنند.
نویسنده: مرتضی مکی
116