ایران پرس- "رهف القنون" دختر 18 ساله عربستانی پس از فرار از این کشور و تلاش زیاد در نهایت پناهنده کانادا شد.

«رهف»ها در عربستان کم نیستند، اگرچه آمار دقیقی درباره آنها وجود ندارد. با این حال، شبکه های اجتماعی تصویر شفاف تری از نارضایتی زنان عربستانی و حتی تصمیم آنها برای فرار و پناهنده شدن در کشورهای دیگر ارائه می دهند.

پرسش مهم این است که چرا زنان عربستان ناراضی هستند؟ چرا تمایل به فرار از کشور در زنان عربستانی افزایش یافته است؟

عربستان به تعبیر شبکه عربی حقوق بشر، «قلعه دیکتاتوری» است، اما این دیکتاتوری در قبال زنان قابل مقایسه با مردان عربستانی نیست.

زن در عربستان از کمترین حقوق برخوردار است، به نحوی که وقتی سال گذشته حق رانندگی به آنها تعلق گرفت، حکومت آل سعود با افتخار درباره آن مانور داد.

واقعیت این است که درد زنان عربستان، رانندگی نیست. زن در عربستان موجودی مطیع، بدون کرامت و درجه دوم محسوب می شود. این نگرش که ریشه در تعالیم وهابیت در عربستان دارد، سبب خشونت گسترده حکومتی علیه زنان این کشور شده است.

دیدبان حقوق بشر در گزارشی نوشت: «قید و بندها در تمام طول زندگی بر دست و پای زن سعودی است. حکومت عربستان، زن را در هر سن و سالی که باشد، کم سن و سال می بیند و نیازمند اجازه.»

خشونت های خانوادگی عامل دیگری است که سبب می شود زنان عربستانی فرار را بر قرار ترجیح دهند. در واقع، در عربستان تحت تاثیر تعالیم وهابیت، زن به نوعی تحت قیمومیت مرد قرار دارد و همین نیز عاملی نه تنها برای افزایش رفتارهای خشن علیه زنان بلکه برای نادیده گرفتن حقوق آنها در اجتماع است.

زن در عربستان به طور مستقل نمی تواند فعالیت اقتصادی یا حتی حقوق اولیه اقتصادی، گردشگری یا به طور کلی حقوق اولیه اجتماعی داشته باشد.

بر همین اساس پس از فرار «رهف القانون»، کمپینی توسط زنان عربستانی موسوم به «کمپین بلوغ» در شبکه های اجتماعی راه افتاده است که آل سعود را تهدید می کند که اگر «سرپرستی مردان بر زنان را باطل نکنند، همه مهاجرت خواهند کرد.»

در واقع، پیام این کمپین این است که با زنان در عربستان مانند کودک رفتار نکنید، زنان انسان های بالغی هستند که از عقل و خرد برخوردارند و بیش از سرپرست به «پدر»، «برادر» و «همسر» نیاز دارند.

به عبارتی، نقش مردان درباره زنان نباید در قالب «سرپرست» تعریف شود زیرا چنین تعریفی از نقش مردان، در ذات خود خشونت، نقض حقوق و رابطه فرادستی و فرودستی دارد.

نکته مهم دیگر این است که فرار زنان عربستانی و همچنین تشکیل کمپین «بلوغ» گویای این است که اصلاحات ظاهری، نمایشی و بی مایه محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی با شکست مواجه شده است زیرا زنان عربستان حق رانندگی یا حق رفتن به استادیوم و کنسرت ها را بسیار ناچیز می دانند. مطالبه اصلی زنان در عربستان، رعایت کرامت انسانی و در نظر گرفتن آنها به عنوان شهروند دارای حقوق انسانی است.

کمپین «بلوغ» بیانگر این است که بحرانی اجتماعی با محوریت «زنان» در انتظار عربستان و آل سعود قرار دارد.

نویسنده: سید رضی عمادی

117/118

بیشتر بخوانید:

سونامی بازداشت‌ها در عربستان

دختر عربستانی در کانادا پناهنده شد

درخواست پناهندگی دختر یکی از مقامات سعودی از تایلند

ترس دخترعربستانی از بازگشت به کشورش