ایران پرس - وزرای امور خارجه روسیه و ازبکستان در گفت‌ وگوی تلفنی مسائل مربوط به همایش بین المللی افغانستان در شهر «تاشکند» را مورد بررسی قرار دادند.

«عبدالعزیز کامل اف» وزیر امور خارجه ازبکستان و «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در گفت‌وگوی تلفنی همکاری همه کشورها را برای حل و فصل سیاسی مشکلات افغانستان خواستار شدند.

دو طرف همچنین بر لزوم انجام گفت وگوهای مستقیم بین دولت مرکزی افغانستان و گروه «طالبان» تاکید کردند.   

وزارت امور خارجه ازبکستان پیشتر اعلام کرده بود که از «آنتونیو گوتیرش» دبیر کل سازمان ملل متحد و همچنین وزرای امور خارجه چندین کشور از جمله ایران، چین و روسیه برای حضور در این همایش بین المللی دعوت به عمل آمده است. وزیر امور خارجه ازبکستان از تعیین قطعی روزهای 26 و 27 مارس آینده برای برگزاری نشست بین المللی صلح افغانستان در شهر تاشکند (پایتخت ازبکستان) خبر داد.

ازبکستان، همسایه شمالی کشور افغانستان است که با این کشور دارای حدود 150 کیلومتر مرز مشترک است. با این حال این کشور علی رغم مرز کوچک خود با افغانستان به شدت نسبت به تروریسم در منطقه آسیای مرکزی آسیب پذیر است. آسیب پذیری این گروه وابسته به فعالیت گروههای مانند جنبش اسلامی ازبکستان و ارتباط آنها با طالبان میباشد.

تلاش ازبکستان برای جلوگیری از نفوذ تروریسم از افغانستان به آسیای مرکزی

از این رو ازبکستان ادامه درگیری و ناآرامی در افغانستان را به چشم عاملی بی ثبات کننده می بیند که می تواند به ازبکستان و کشورهای آسیای مرکزی نیز سرایت کند. «جولیا ایائوف» کارشناس مسائل آسیای میانه در این زمینه می نویسد: «شباهت های فرهنگی، مسائل و مشکلات اقتصادی در کنار ضعف نسبی حکومتهای آسیای میانه این کشورها را در برابر ظهور و همچنین سرایت تروریسم از افغانستان به درون این کشورها آسیب پذیر می سازد.»

این امر ازبکستان را وادار می سازد تا به دنبال جلب همکاری کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای برای مبارزه با تروریسم و حل بحران افغانستان باشد. در همین جهت منافع مشترک روسیه در مبارزه با تروریسم این کشور را به گزینه مناسبی تبدیل می کند تا بتواند با حمایت از ازبکستان زمینه برداشته شدن گامی مهم در نشست آتی را مهیا سازد. روسیه نگرانی زیاد از تروریست های همراه با گروه تروریستی طالبان و داعش دارد. خطر جدیدی که در افغانستان ظهور کرده است و میتواند برای افراط گرایان منطقه آسیای مرکزی جذابیت آفرین باشد.

با این حال روسیه گرچه به صورت سنتی از نفوذ بالایی در افغانستان برخوردار نیست، امری که ریشه آن به سیاستهای دوران شوروی بازمی گردد اما حمایت آن از ازبکستان و همچنین همگرایی سیاستهای آن با سایر بازیگران می تواند نقش مهمی در دست یابی به توافقی بین طرفهای درگیر در بحران افغانستان را داشته باشد. در همین حال عدم همگرایی بین بازیگران از جمله بازیگران بزرگ تنها به تنش و بی نتیجه ماندن این نشست و تلاشهای پیرامون آن دامن خواهد زد.114/111

نویسنده: منوچهر شفیعی

بیشتر بخوانید:

نشست سران آسیای مرکزی درباره تروریسم و افراط‌‌گرایی/ تحلیل

مبارزه با تروریسم، بهانه آمریکا برای حضور در آسیای مرکزی است

 

 

تلاش ازبکستان برای جلوگیری از نفوذ تروریسم از افغانستان به آسیای مرکزی