روزنامه «یئنی شفق ترکیه» با انتشار مقاله ای به فعالیت های گروه «فتح الله گولن» علیه ترکیه در قرقیزستان پرداخت.

به گزارش ایران پرس، «یامسن آسان»، در مقاله ای در روزنامه «یئنی شفق ترکیه» نوشت، پس از تعطیلی همه نهادهای آموزشی و تبلیغاتی وابسته به گولن در کشورهای مختلف دنیا، قرقیزستان به پایگاهی برای فعالیت گروه فتح الله گولن تبدیل شده و تمامی جریان های سیاسی این کشور برای احیای فعالیت مراکز آموزشی فتح الله گولن در قرقیزستان تلاش کردند.

به طوری که ادعای «قرقیزستان در گرو فتح الله گولن» به واقعیت پیوست.

علیرغم هشدارهای «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه به کشورهایی حامی گروه گولن، قرقیزستان سیاست بی اعتنایی را در پیش گرفته و خواسته های اردوغان را غیرمنطقی و «پوچ و یاوه» دانسته است، حال آنکه رئیس جمهور ترکیه گفته بود، کشورهای حامی گروه گولن یا باید اعضای تحت تعقیب این گروه را به آنکارا تحویل دهند، و یا تاوانش را خواهند پرداخت.

به همین دلیل هم  «آلازمبک آتامبایف»، رئیس جمهوری قرقیزستان پنج بار تماس های تلفنی رجب طیب اردوغان را بی پاسخ گذاشته است.

اعضای گروه گولن که با سیاست های ویژه ای به همه سازمان های دولتی و خصوصی قرقیزستان رسوخ پیدا کرده بودند، نظارت بر مدیریت این کشور را به دست آوردند.

زیرا پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، وضعیت اقتصادی در قفقاز و جمهوری‌های آسیای مرکزی به شدت وخیم شد.

فقر، تورم و بیکاری فراگیر و نظام آموزش و پرورش دولتی از هم گسیخته گردید، گولن نیز با سرمایه گذاری در قرقیزستان ، این کشور را وابسته خود کرد. اقتصاد قرقیزستان از هم فروپاشیده، فقر این کشور را بی ثبات کرده و هیچ جریانی به جز اعضای گروه گولن، در این کشور سرمایه‌گذاری نمی‌کند.

قرقیزستان مرکز فعالیت گولن در آسیای مرکزی

قرقیزستان در میان تمام کشورهایی که گروه گولن در آن ریشه دوانده در بدترین موقعیت قرار دارد و در حال حاضر قرقیزستان تکیه‌گاه اصلی گولنی‌ها پس از اخراج آنها از ترکیه است.

از روزی که قرقیزستان استقلال اش را به عنوان یک کشور مستقل اعلام کرد، فعالیت اعضای گولن در این کشور روزبروز گسترش پیدا کرد. حتی گفته می شود گروه گولن در مدیریت دولت قرقیزستان نیز نقش مهمی را بازی می کند. گفته می شود افرادی با نفوذ گروه گولن در پست های عالی دولتی در قرقیزستان مشغول به کار هستند و حتی گروه گولن نیروهایش را در داخل سازمان های دولتی قرقیزستان پرورش می دهد و با استفاده از نقطه ضعف دولت این کشور و ترویج رانت خواری به اهدافش در قرقیزستان می رسد. 

ادامه فعالیت های آموزشی 

فعالیت آموزشی برای گروه گولن امر بسیار مهمی است و اصلی ترین بخش برای هویت اعضاء را تشکیل می دهد. جنبش گولن صاحب مدارس، دانشگاه‌ها، موسسه‌های حرفه‌ای و کاری و حتی ایستگاه‌های رادیویی و تلویزیونی در قرقیزستان است. اعضای گروه گولن، مدارس بسیاری را در نقاط مختلف دنیا اداره می‌کنند که بیش از دو میلیون دانش آموز را تربیت کرده که بسیاری از آنها از بورس کامل تحصیلی از سوی بنیاد گولن برخوردار هستند.

انتقال مرکز آموزشی ساپات که قبلا "ثبات" نام داشت به قرقیزستان نیز یکی از سیاست های گولن است. مدارس "ساپات" شبکه مدارس و کالج‌های متوسطه خصوصی بوده و مترادف واژه کیفیت است. در قرقیزستان با شش میلیون جمعیت، 25 مدرسه متوسطه خصوصی وجود دارد که 12 هزار نفر در آن تحصیل می‌کنند. مدارس ساپات منشا اصلی پرورش ایده‌های فتح الله گولن است.

تفاوت بین «سبات» و یک مدرسه عادی دولتی بسیار زیاد است. دانش آموزانی که در مدارس سبات تحصیل می‌کنند، بیشتر از بقیه در المپیادهای بین المللی پیروز می‌شوند.

حدودا 100در صد فارغ‌التحصیلان مدارس سبات وارد دانشگاه های قرقیزستان و دانشگاه‌های معتبر خارجی می‌شوند. در مدارس ساپات فرزندان نمایندگان مجلس، وزیران و تجار بزرگ تحصیل می‌کنند. اما ساپات تنها برای کودکان نخبه نیست، تخفیف‌ها و آموزش رایگان ساپات امکان تحصیل در مدارس قرقیزستان را برای کودکان خانواده‌های فقیر فراهم می‌آورد.

رسوخ گولن به دنیای فرهنگ و هنر قرقیزستان

عناصر فتح الله گولن در قرقیزستان با سرمایه گذاری در بخش آموزش به جامعه فرهنگ و هنر قرقیزستان رسوخ پیدا کرده اند. به طوری که  گروه گولن یک شرکت تولیدی را تاسیس کرده و همکاری نزدیکی با نیمی از هنرمندان قرقیزستان دارد. بسیاری از هنرمندانی که با  گولن همکاری می کنند در برگزاری کنسرت، تهیه سینما و دیگر بخش های هنری حمایت مالی شده و آنهایی که از روابط با اعضای این گروه خودداری می کنند، مورد تهدید و فشارهای اجتماعی قرار می گیرند، کنسرت آنها بی دلیل لغو می شود و برنامه ریزی هایشان با مشکلاتی روبرو می شود. حتی پس از کودتای نافرجام 15 ژوئیه در ترکیه ، شاعران قرقیزستان اشعاری را در باره این موضوع و به نفع گولن  سرودند.

بیعت مفتی پیشین قرقیزستان با فتح الله گولن در آمریکا

"چوبک حاجی جلیل اف" مفتی اعظم پیشین قرقیزستان نیز از اعتبار خاصی در قرقیزستان برخوردار است. به تازگی در شبکه‌های اجتماعی قرقیزستان تصویر از مفتی پیشین این کشور با فتح ا.. گولن منتشر شد  که موجب نارضایتی دولت ترکیه شد.

حاجی جلیل اف که در ابتدا به شایعات درباره دیدار با گولن پاسخ نمی داد اما سرانجام ملاقات با این سیاستمدار ترک را در آمریکا تأئید کرد. مفتی اعظم پیشین قرقیزستان در این باره گفت: به عنوان یکی از علمای مشهور قرقیزستان از فتح الله گولن حمایت می کنم.  کاش من هم از شاگردهای گولن بودم".

نفوذ گولن به رسانه های قرقیزستان

اعضای گروه گولن به رسانه های قرقیزستان نیز رسوخ پیدا کردند. با انتشار روزنامه "زمان" در  قرقیزستان آگاهی ملت این کشور به گولن جذب شد. همچنین روزنامه اینترنتی 7/24، رادیو مارال اف ام و دیگر فعالیت های رسانه ای نیز از کنترل دولت قرقیزستان توسط گولن خبر می دهد. ضمن این که هیچ کلانتری و اداره پلیس در قرقیزستان یافت نمی شود که اعضای گولن در آن پست های مهمی را اشغال نکرده باشند. از جمله آکادمی پلیس قرقیزستان!

پس از کودتای نافرجام 2016 ترکیه، گروهی از تجار انجمن بازرگانان قرقیزستان که در واقع از اعضای گولن نبودند، خواستار لغو این انجمن شدند. به دلیل این که اکثر اعضای انجمن بازرگانان قرقیزستان از طرفداران گولن بودند، این خواسته عملی نشد و اعضایی که طرفداران گولن نبودند از انجمن کناره گیری کردند و به این ترتیب اکنون همه اعضای انجمن بازرگانان قرقیزستان از طرفداران گروه گولن هستند. 

همچنین دلایلی برای طرفداری از گولن و حمایت مالی از انجمن بازرگانان قرقیزستان توسط فتح ا.. گولن وجود دارد که نیازی به اثبات ندارد.

 با وجود نقش برخی از اتباع قرقیزستان حامی گروه گولن در کودتای نافرجام 2016 ترکیه، این افراد در آن کشور در آزادی کامل بسر می برند.

با این همه نفوذ فتح الله گولن در قرقیزستان و فشارهای آنکارا به این کشور در قطع همکاری با این گروه، سیستم آموزشی گولن در قرقیزستان بسیار فعال است.

گروه گولن 41 مرکز آموزشی در قرقیزستان  دارد و همچنان این مراکز در حال افزایش هستند.116/111

بیشتر بخوانید:

ردوغان خطاب به گولن: اگر جرات داری برگرد/ گولن: اتهامات را قاطعانه رد می کنم

ادامه بازداشت ها در ترکیه به اتهام عضویت در گروه "گولن"

بازداشت مامور سابق اطلاعاتی ترکیه به اتهام عضویت در گروه «گولن»