ایران پرس: حمید عبدالقادر عنتر، مشاور نخست وزیر دولت نجات ملی یمن گفت: این کشور به محلی برای آزمایش سلاح‌های ممنوعه غربی تبدیل شده است.

شصت و هشتمین ماه جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن رو به پایان است. این جنگ ابعاد مختلفی داشته، اما استفاده از سلاح‌های ممنوعه یکی از ابعاد مهم این جنگ است. مطابق گزارش‌های متعدد، ائتلاف سعودی در 68 ماه گذشته از سلاح‌های متعدد ممنوعه استفاده کرده است.

بمب‌های خوشه‌ای، میکروبی، فسفری، شیمیایی، ناپالم و بمب‌های خلأ و همچنین گاز اعصاب و خردل و انواع موشک‌ها از جمله سلاح‌های ممنوعه‌ای است که ائتلاف سعودی در 68 ماه گذشته علیه یمنی‌ها استفاده کرده است. سازمان‌های حقوق بشری پیش از این عربستان را به استفاده از بمب‌های خوشه‌ای علیه مردم یمن متهم کرده‌اند.

در همین راستا، «رابرت کول ویل»، سخنگوی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد ائتلاف نظامی علیه یمن به سرکردگی سعودی‌ها از بمب‌های خوشه‌ای ممنوعه در یمن استفاده کرده است. استفاده از این بمب‌ها بر اساس کنوانسیون مهمات خوشه‌ای مصوب سال 2008 که حدود 100 کشور آن را به تصویب رسانده‌اند، ممنوع است.

نکته حائز اهمیت این است که این سلاح‌های ممنوعه به خصوص ساخت آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان است. طبق اعلام انستیتوی تحقیقات بین‌المللی صلح استکهلم، آمریکا از سال 2015 تا 2019 بزرگ‌ترین تأمین‌کننده تجهیزات نظامی عربستان بوده و 73 درصد واردات سلاح‌های این کشور را به خود اختصاص داد. فروش سلاح به عربستان 25 درصد از کل صادرات اسلحه آمریکا بین سال‌های 2015 و 2019  بوده است. بریتانیا نیز از ژانویه سال 2015 تاکنون مجوز فروش 6.4 میلیارد پوند سلاح به عربستان را صادر کرده است.

«حمید عبدالقادر عنتر» تحلیلگر مسائل سیاسی و استراتژیک و مشاور نخست وزیر دولت نجات ملی یمن در این خصوص می‌گوید: «نیروهای هوایی وابسته به ائتلاف جهانی متجاوز طی شش سال یک میلیون پرواز داشت. شرکت‌های سازنده سلاح در آمریکا و انگلیس سلاح‌هایشان را در یمن به بوته آزمایش گذاشتند. در این جنگ سلاح‌های ممنوعه بین‌المللی، کُشنده، ویرانگر بر سر غیر نظامیان ریخته شد و زیرساخت‌ها را از بین برد و منازل مردم را بر سرشان منهدم کرد.»

پیامد استفاده از سلاح‌های ممنوعه علیه یمنی‌ها وقوع بزرگ‌ترین فاجعه انسانی دهه‌های اخیر نظام جهانی است. علاوه بر ده‌ها هزار کشته و زخمی‌ این جنگ، بیماری‌ها نیز شدیداً افزایش داشته و زیرساخت‌های یمن نیز از بین رفته ‌است.

«طه المتوکل» وزیر بهداشت دولت نجات ملی یمن گفت، از آغاز تجاوز به یمن تعداد بیماران سرطانی در مناطقی که تحت بمباران سلاح‌های ممنوعه  قرار گرفته‌اند، صد در صد افزایش یافته است. المتوکل اعلام کرد اختلالات مغزی و عصبی در میان یمنی‌ها در نتیجه شدت گرفتن حملات ائتلاف متجاوز سعودی افزایش یافته است و ائتلاف سعودی از سلاح‌های ممنوعه در مناطق مسکونی و غیر نظامی استفاده می‌کند.

 در همین حال، «محمد الزبیری» وزیر شیلات یمن نیز اعلام کرد، صنعت شیلات این کشور به دلیل حملات متجاوزان سعودی به سواحل یمن دست کم 9 میلیارد دلار خسارت دیده است. «زکریا الشامی» وزیر حمل و نقل دولت نجات ملی یمن نیز اعلام کرد، بخش حمل و نقل یمن بر اثر حملات و محاصره دستکم ۵ میلیارد و ۸۵۶ میلیون دلار خسارت دیده است.

با وجود خسارت‌های انسانی و غیرانسانی آشکار و متعدد استفاده از سلاح‌های ممنوعه، اما سکوت مهم‌ترین واکنشی است که تاکنون در مقابل این جنایت از سوی جامعه جهانی انجام شده است.

نویسنده: سید رضی عمادی

112

بیشتر بخوانید:

سلاح‌های ممنوعه ائتلاف سعودی و شیوع گسترده سرطان در یمن

تصاویر اختصاصی ایران پرس از وضعیت آوارگان یمن در جیزان