پاکستان - ایرا پرس: در نشست مشترک میان نمایندگان ایالت بلوچستان پاکستان در مجالس ملی و سنای این کشور با «رضا امیری مقدم» سفیر جمهوری اسلامی ایران در اسلام‌آباد طرفین به بررسی طیف وسیعی از مشکلات و چالش‌های روابط تجاری دو کشور همسایه پرداخته و بر تقویت همکاری‌های اقتصادی و رفع موانع موجود تاکید کردند.

به گزارش خبرگزاری  ایران پرس از اسلام آباد در این دیدار که به میزبانی سفارت جمهوری اسلامی ایران در اسلام آباد با حضور نمایندگان مجالس ملی و سنا از ایالت بلوچستان پاکستان برگزار شد، حضار با بیان اینکه ایران و پاکستان به‌عنوان دو کشور همسایه با مرزهای طولانی مشترک، زمینه‌های بی‌نظیری برای گسترش همکاری‌های تجاری دارند اعلام داشتند: هم‌پوشانی نیازها و ظرفیت‌های اقتصادی دو کشور ازجمله مکمل بودن بازارهای ایران و پاکستان در حوزه‌های مختلف فرصتی کم‌نظیر برای تقویت روابط تجاری و اقتصادی میان دو کشور همسایه فراهم کرده است.

در این دیدار طیف وسیعی از موضوعات تخصصی مربوط به روابط تجاری دو کشور از موضوعات مربوط به حمل‌ونقل، گمرک، کریدورهای ارتباطی، مقابله با قاچاق کالا، تسهیل اخذ روادید برای تجار و بازگشایی و فعال سازی بهتر گذرگاه‌ها و بازارچه های مرزی را به‌صورت گسترده مورد بحث قرار دادند.

«رضا امیری مقدم» سفیر جمهوری اسلامی ایران در این دیدار با تأکید بر عزم جدی دولت‌های ایران و پاکستان برای تحول در تجارت مرزی، گفت: باید از ظرفیت‌های موجود استفاده کرده و موانع ساختاری که روند تجارت را مختل کرده‌اند، سریعاً برطرف شوند.

وی به ظرفیت روزانه تردد ۸۰۰ تا ۹۰۰ کامیون در مرزهای دو کشور اشاره کرد و افزود: متأسفانه، تعداد کامیون‌های فعال به کمتر از ۲۰۰ رسیده که این امر ناشی از برخی مسائل برای تجار، رانندگان و محموله ها در دوطرف است.

امیری مقدم همچنین تعرفه‌های پیچیده واردات کالا را عاملی برای گسترش قاچاق دانست و بر لزوم حذف برخی از قوانین سخت‌گیرانه، نظیر الزام به تضمین‌های بانکی برای کامیون‌های ورودی از ایران به پاکستان تکید کرد.

سفیر ایران همچنین خواستار اجرایی شدن کامل توافق سال ۲۰۰۸ در خصوص تردد آزاد کامیون‌ها و رفع دخالت‌های غیرضروری دستگاه‌های مختلف در این روند شد.
یکی از موضوعات مطرح‌شده در این نشست مبالغ اضافی دریافتی از کامیون‌های پاکستانی در هنگام ورود به ایران بود. سفیر ایران توضیح داد که این مبالغ بر اساس قوانین بین‌المللی و به‌منظور جبران یارانه‌ای که دولت ایران بر قیمت سوخت ارائه می‌دهد، دریافت می‌شود؛ وی افزود: این موضوع باید به‌صورت شفاف توضیح داده شود تا سوءتفاهم‌ها برطرف شود و تجار پاکستانی با اطمینان بیشتری به فعالیت‌های خود ادامه دهند.

در این نشست سفیر کشورمان با تاکید بر ضرورت گسترش ارتباطات هوایی میان دو کشور  گفت: افزایش تعداد پروازها میان ایران و پاکستان به‌ویژه برای تجار، می‌تواند به صرفه‌جویی در هزینه‌ها و زمان آنان کمک کند و تعاملات اقتصادی را تسهیل نماید؛ این پیشنهاد مورد استقبال نمایندگان بلوچستان قرار گرفت.

مطالبات نمایندگان ایالت بلوچستان پاکستان

نمایندگان ایالت بلوچستان پاکستان ضمن قدردانی از تلاش‌های سفارت ایران برای حل مشکلات تجاری، خواستار اقدام عملی برای بازگشایی گذرگاه‌های مرزی و فعال‌سازی بازارچه‌های مرزی شدند.

آنان بر تسهیل روند صدور روادید برای تجار پاکستانی به‌ویژه در مناطق مرزی نظیر شهر «تربت» تاکید کرده و پیشنهاد دادند فهرستی مشترک از کالاهای قابل‌تجارت تهیه شود تا از سردرگمی و تغییرات مکرر قوانین گمرکی جلوگیری شود.

نمایندگان همچنین با اشاره به کیفیت بالای کالاهای ایرانی ابراز امیدواری کردند که با رفع موانع موجود تجارت مرزی رونق بیشتری گرفته و به توسعه اقتصادی در دو کشور کمک کند.
نمایندگان ایالت بلوچستان پاکستان در این نشست با اشاره به وابستگی عمیق مردم مرزنشین دو کشور به تجارت مرزی درخواست توجه ویژه به این جوامع تأکید کردند که بسیاری از خانواده‌های مرزنشین، امرار معاش خود را از طریق تجارت کالا در مناطق مرزی تأمین می‌کنند و هرگونه محدودیت یا موانع قانونی می‌تواند زندگی این افراد را به‌طور مستقیم تحت تأثیر قرار دهد.

صرفه‌جویی ۵ میلیارد دلاری؛ پروژه گاز ایران کلید آینده انرژی پاکستان

در جریان این نشست پروژه انتقال گاز ایران به پاکستان که از مدت‌ها پیش به‌عنوان یکی از مهم‌ترین طرح‌های انرژی منطقه‌ای مطرح بوده  به‌طور ویژه مورد بحث قرار گرفت.
رضا امیری مقدم سفیر جمهوری اسلامی ایران، با اشاره به اهمیت این پروژه، اظهار داشت که دولت و مردم پاکستان به‌خوبی از ضرورت تکمیل این طرح آگاه هستند. 

وی تأکید کرد: «ایران سهم خود را در این پروژه انجام داده و خطوط لوله گاز را تا مرز پاکستان کشیده است، اما فشارهای خارجی به‌ویژه از سوی کشوری که ادعای دوستی با پاکستان دارد (آمریکا) مانع پیشرفت این پروژه از سوی اسلام‌آباد شده است.»

سفیر ایران همچنین خاطرنشان کرد که مقامات پاکستانی تمایل دارند راهکاری مشترک برای این پروژه بیابند تا موضوع به دیوان بین‌المللی داوری کشیده نشود. وی افزود که این موضوع در دیدارهای متعدد مقامات دو کشور، ازجمله دو ملاقات اخیر وزرای خارجه ایران و پاکستان در اسلام‌آباد و مشهد مورد بررسی قرار گرفته است؛ بر اساس توافقات انجام‌شده وزیر امور خارجه پاکستان در رأس یک هیئت کارشناسی به‌زودی برای گفتگوی مستقیم با طرف ایرانی به تهران سفر خواهد کرد.

از سوی دیگر نمایندگان تجار پاکستانی با اشاره به اهمیت استراتژیک این پروژه، بر تأثیر آن بر اقتصاد کشورشان تأکید کرده و اظهار داشتند که تکمیل این طرح می‌تواند نیازهای انرژی پاکستان را برای همیشه تأمین کند و با صرفه‌جویی سالانه ۵ میلیارد دلاری در هزینه‌های انرژی، زمینه‌ساز رشد پایدار اقتصادی این کشور شود.

تجارپاکستانی معتقد اند که اجرای این پروژه نه‌تنها به سود دو کشور خواهد بود، بلکه نقش مهمی در تقویت امنیت انرژی در منطقه ایفا خواهد کرد.

215