به گزارش ایران پرس، قدیمی ترین سندی که برای روز 23 ذیقعده آمده مربوط به سید ابن طاووس است كه در كتاب اقبال الاعمال خود وظایف مسلمانان را به مناسبت ایام بیان كرده و گفته است که من در كتاب های بزرگان دیدم؛ برای روز 23 این ماه زیارت مخصوص امام رضا(ع) را مطرح كرده اند.
وی روایت می کند، برخی از بزرگان عجم در خصوص 23 ماه ذیقعده آورده اند که مستحب است در این روز، مولای خود امام رضا را چه از دور و چه از نزدیک زیارت کنند چه با زیارت های معروفی که در روایات در این مورد وجود دارد یا سلامی که از دور و نزدیک برای ایشان فرستاده می شود.
نکته قابل توجه این است که معمولا زیارت در حرم ائمه معصومین انجام می گیرد؛ اما در این روز با آوردن دو كلمه ی «قرب» و «بعد» می خواهد همه ی افراد را متوجه به آن مكان كند كه اگر در نزدیك حرم هستید به حرم مشرف شوید و اگر از آن دور هستید و در هر جای دنیا زندگی می كنید آن روز را با عنوان روز زیارتی مخصوص امام رضا (علیه السلام) توجه داشته باشید.
علامه مجلسی هم در كتاب بحارالانوار در باب شهادت امام رضا (علیه السلام) نقل كرده كه برخی از افراد معتقدند آن حضرت در روز 23 ذیقعده به شهادت رسیده است؛ اما در جامعه ی ما روز آخر ماه صفر به عنوان روز شهادت ایشان مطرح است.
علاوه بر آن در کتاب «کامل الزیارة» ابن قولویه که معتبرترین و کهن ترین کتاب زیارتی است که در قرن چهارم نگارش یافته است، روایت های متعددی درباره ثواب زیارت ائمه (علیه السلام) آمده است.
در مورد زیارت امام رضا از زبان امام جواد علیهماالسلام روایت کرده است که:
" حَدَّثَنِی مُحَمَّدُ بْنُ یَعْقُوبَ وَ عَلِیُّ بْنُ الْحُسَیْنِ وَ غَیْرُهُمَا عَنْ عَلِیِّ بْنِ إِبْرَاهِیمَ عَنْ أَبِیهِ عَنْ عَلِیِّ بْنِ مَهْزِیَارَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی جَعْفَرٍ ع جُعِلْتُ فِدَاكَ زِیَارَةُ الرِّضَا أَفْضَلُ أَمْ زِیَارَةُ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ الْحُسَیْنِ بْنِ عَلِیٍّ ع قَالَ زِیَارَةُ أَبِی أَفْضَلُ وَ ذَلِكَ أَنَّ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع یَزُورُهُ كُلُّ النَّاسِ وَ أَبِی لَا یَزُورُهُ إِلَّا الْخَوَاصُّ مِنَ الشِّیعَة؛
در روایتی جواد الائمه (علیه السلام) ثواب زیارتی پدر بزرگوارش را بالاتر از ثواب زیارتی امام حسین (علیه السلام) دانسته و می فرماید: زیارت پدرم افضل است ، زیرا حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام) را همه مردم زیارت مى کنند؛ اما پدرم را جز خواص شیعه زیارت نمى کنند."
133/110