گردان های القسام، شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) از دیروز 7 اکتبر عملیات موسوم به طوفان الاقصی را علیه رژیم صهیونیستی آغاز کردند. بدون شک هنوز زوایای مختلف عملیات طوفان الاقصی آشکار نشده است، اما برخی از ابعاد راهبردی این عملیات که علنی شده است، عبارتند از:
گردان های القسام صرفاً یک عملیات نظامی ساده را علیه صهیونیست ها انجام ندادند بلکه عملیات الاقصی یک جنگ ترکیبی با ابعاد نظامی، اطلاعاتی و رسانه ای را انجام دادند. رزمندگان حماس هم از آسمان و هم از زمین و زیرزمین جنگ نظامی را انجام دادند. راکت ها، پاراگلایدرها، کوادکوپترها و پهپادها در آسمان استفاده شدند. راکت ها با عبور از سامانه گنبد آهنین به مناطق استراتژیک و شهرها اصابت کرد، چتربازان فلسطینی به منظور نفوذ به شهرک های صهیونیستی از پاراگلایدر استفاده کردند، از کوادکوپترها هم برای انهدام تانک مرکاوا استفاده شد، از پهپادهای انتحاری نیز برای حمله به تجهیزات نظامی و نیروهای رژیم صهیونیستی استفاده شد. در عین حال، رزمندگان فلسطینی در زمین نیز با نظامیان اسرائیلی درگیر شدند و از تونل نیز برای ورود به شهرک ها و تصرف پایگاه های اسرائیلی استفاده کردند.
علاوه بر این، رزمندگان فلسطینی در طوفان الاقصی، پیوست رسانه ای داشتند. به عبارت دیگر، همزمان با ضربه های سنگین نظامی که به صهیونیست ها وارد کردند، با استفاده از موبایل ها، تصاویر این شکست ها را منتشر کردند از جمله انهدام تانک مرکاوا، اسیر گرفتن نظامیان صهیونیست، تصرف پایگاه های نظامی و فرار شهرک نشینان. عبدالباری عطوان، تحلیلگر برجسته فلسطینی عنوان کرد: «تصاویر زنده و صوتی و تصویری دروغ نمیگوید. رزمندگان فلسطینی صدها صهیونیست را به هلاکت رساندهاند و بیش از دو هزار نفر زخمی شده و تعداد بیشماری از آنها نیز بهشکل مرده یا زنده اسیر شدهاند و در مکانهای امنی نگهداری میشوند تا از آنها بهعنوان کارتی قوی برای آزادی همه اسرای قهرمان و مبارز فلسطینی از زندانهای رژیم اشغالگر استفاده شود. این تصاویر کاملاً مستند بوده و در همه شبکههای اجتماعی منتشر شده است. این در نوع خود یک جنگ دیگر در قالب جنگ رسانهای است که تأثیر منفی بالایی بر روحیه ارتش رژیم اشغالگر و شهرکنشینان آن دارد.»
- سنگین ترین شکست نظامی تاریخ اسرائیل رقم خورد
نکته راهبردی دوم این است که عملیات طوفان الاقصی سنگین ترین شکست نظامی تاریخ رژیم صهیونیستی را رقم زد. علت اصلی چنین موضوعی نیز شمار کشته ها و زخمی های صهیونیست است. مطابق آخرین آماری که رسانه های صهیونیستی اعلام کردند 750 صهیونیست در این عملیات کشته شدند، در حالی که در جنگ 12 روزه سیف القدس در سال 2021 تنها 14 صهیونیست کشته شده بودند. در طوفان الاقصی بیش از 2000 صهیونیست زخمی شدند. در این عملیات تنها طی 8 ساعت، بیش از 5 هزار موشک به سمت اراضی اشغالی شلیک شد در حالی که در عملیات سیف القدس در 12 روز ۴۵۰۰ موشک شلیک شده بود. نکته مهم دیگر این است که در عملیات طوفان الاقصی دهها نظامی اسرائیلی اسیر شدند، موضوعی که می تواند تبعات مهمی داشته باشد از جمله اینکه حتی می تواند به آزاد کردن همه 5 هزار اسیر فلسطینی منجر شود زیرا اسرائیل پیش از این ثابت کرد که برای آزادی حتی یک اسیر خود حاضر است صدها اسیر فلسطینی را آزاد کند. علاوه بر این، در طوفان الاقصی 912 کیلومتر مربع از اراضی اشغالی آزاد شد یعنی سه برابر مساحت باریکه غزه.
عبدالباری عطوان می گوید: «این بزرگترین ضربه مهلک نظامی، سیاسی و روانی به نهادهای مهم نظامی و امنیتی و سیاسی رژیم صهیونیستی از 50 سال گذشته به ویژه از زمان جنگ اکتبر 1973 است؛ زیرا رزمندگان مقاومت عمق امنیت اشغالگران را هدف قرار دادند. میبینیم که شهرکنشینان صهیونیست چگونه وحشتزده فرار میکنند و از نظامیان و پلیس و ارتش و نیروهای امنیتی اسرائیل میخواهند که به آنها کمک کنند اما هیچکس جوابشان را نمیدهد، این اوج فروپاشی ارتش اسرائیل است که خودش را در رتبه چهارم قویترین ارتشهای جهان طبقهبندی کرده بود.»
حسن هانی زاده، کارشناس غرب آسیا عنوان می کند: «در طول کمتر از 8 ساعت حداقل 5 هزار موشک نقطه زن و یکصد پهپاد رادار گریز از سوی حماس به سوی تاسیسات نظامی و اقتصادی اسرائیل در اراضی اشغالی پرتاب شده و گنبد آهنین اسرائیل در رهگیری این موشکها نا کام مانده است. برای نخستین بار در طول یک دهه گذشته ارتش رژیم صهیونیستی کلیه نیروهای احتیاط و ذخیره خود را فرا خوانده و این نشان می دهد که شرایط در اراضی اشغالی کاملا بحرانی است.»
- غافلگیری و شوک بزرگ اطلاعاتی به رژیم صهیونیستی
اصل غافلگیری را می توان یکی از مهمترین اصول نظامی عنوان کرد که رزمندگان حماس در طوفان الاقصی به نمایش گذاشتند. پیوست رسانه ای عملیات طوفان الاقصی یک موفقیت بزرگ بود و نشان داد که برای انجام این عملیات ماهها زمان صرف شده است. بدون شک، رزمندگان حماس برای انجام این عملیات از جمله استفاده از پاراگلایدر و کوادکوپتر آموزش دیدند، اما صهیونیست ها نتوانستند هیچ نشانه ای در این خصوص به دست آورند. به همین دلیل، عملیات طوفان الاقصی غافلگیری و سردرگمی آشکار صهیونیست ها را در پی داشته و شوک سنگینی به مقامات سیاسی و نظامی این رژیم وارد کرده است. آنچه این شکست اطلاعاتی رژیم صهیونیستی را سنگین تر می کند این است که این رژیم جاسوس زیادی از جمله در باریکه غزه دارد، اما این جاسوس ها نتوانستند کاری انجام دهند.
نشریه انگلیسی گاردین در گزارشی پیرامون عملیات نیروهای مقاومت فلسطینی علیه مواضع رژیم صهیونیستی نوشت: «حمله غافلگیرانه حماس به اسرائیل، به عنوان یک شکست اطلاعاتی برای قرنها به یاد خواهد ماند. در عرض چند ساعت، ده ها شبه نظامی غزه حصار مرزی به سمت جنوب اسرائیل را درنوردیده و نظامیان محلی را غافلگیر کردند. مردان مسلح، اسرائیلیها را در مناطق مرزی جنوبی ربوده و به قتل رساندند و از حمله آنها هنگام پیشروی در مکانهای متعدد فیلمبرداری کردند. اگر عملیات حماس تعجب آور است به این دلیل است که سازوکار اسرائیل بر مناطق فلسطین بسیار پیچیده و تهاجمی است و نظارت بر فعالیت حماس به ویژه یکی از مهمترین وظایف تشکیلات امنیتی اسرائیل بشمار میرود.» این نشریه انگلیسی افزود: «با اینکه صنعت فناوری جاسوسی اسرائیل، همانطور که ماجرای نرم افزارهای جاسوسی پگاسوس نشان می دهد، یکی از پیشرفتهترین صنایع جهان است اما عملیات حماس را شناسایی نکرد. این امر نشان میدهد که حماس، در حالی که همیشه مصمم و قادر به برنامه ریزی بلندمدت است، در مواجهه با چالش های نظامی بسیار ماهرتر شده و تلاش زیادی را در برنامه ریزی و شناسایی آسیب پذیری های اسرائیل صورت داده است.»
عملیات طوفان الاقصی ضمن اینکه شکست بزرگ رژیم صهیونیستی بود، طرح ریزی هوشمندانه جنبش مقاومت اسلامی نیز بود. رژیم صهیونیستی در حالی شکست نظامی، اطلاعاتی و امنیتی را در برابر حماس و فلسطینی ها متحمل شد که اساسا فلسطین از سایر نیروهای مقاومت مانند حزبالله در بعد اطلاعاتی و نظامی ضعیفتر است. صرف نظر از آموزش هایی که نیروهای حماس دیده اند بدون اینکه صهیونیست ها متوجه شوند، زمان انجام عملیات نیز بسیار حائز اهمیت بود. این عملیات در شرایطی انجام شد که بسیاری از نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی در تعطیلات عید به سر میبردند. گفته می شود 1000 نفر از نیروهای حماس وارد شهرک ها شده و حتی نظامیان ارشد اسرائیلی را اسیر کرده اند. علاوه بر این، هوشمندی حماس پیش از انجام عملیات و طی دو سال گذشته حائز اهمیت بود زیرا حماس اجازه داد رژیم صهیونیستی تصور کند که این جنبش دیگر قائل به مقاومت و مبارزه نیست و خواستار سازش با رژیم صهیونیستی است و با جهاد اسلامی فلسطین نیز اختلاف دارد. این برداشت که نزد صهیونیست ها ایجاد شد، سبب شد آنها حتی تصور حمله نظامی حماس را نداشته باشند چه برسد به اینکه بزرگترین حمله نظامی علیه اسرائیل را در تاریخ این رژیم انجام دهد. این حمله خط بطلانی بر اختلاف حماس و جهاد اسلامی کشیده و ثابت کرد مقاومت فلسطین قوی تر از هر زمان دیگری شده و از انتفاضه با سنگ به جنگ با تجهیزات مدرن نظامی رسیده است.
- احتمال فروپاشی کابینه نتانیاهو
جنگ در شرایطی انجام شد که رژیم صهیونیستی در شکنندهترین شرایط داخلی قرار دارد. سال 2018 هم شکست در برابر غزه باعث فروپاشی کابینه رژیم صهیونیستی و شکل گیری دور باطل انتخاباتها (5 دور) شد. اکنون یکی از پیامدهای این جنگ می تواند تشدید اختلاف ها در درون اراضی اشغالی و فروپاشی مجدد کابینه نتانیاهو و حتی پایان عمر سیاسی وی باشد زیرا سنگین ترین شکست نظامی تاریخ اسرائیل به نام نتانیاهو ثبت شده است. در واقع، طوفان الاقصی پیامد رفتارهای نژادپرستانه و افراط گرایانه کابینه نتانیاهو بود و این عملیات ثابت می کند که افراط در خشونت و نژادپرستی علیه فلسطینی ها نه تنها سبب عقب نشینی آنها نخواهد شد بلکه مقاومت را قوی تر می کند و فروپاشی کابینه اسرائیل و شدت گرفتن اختلاف های داخلی را در پی خواهد داشت.
نکته دیگر این است که جنگ در شرایطی شکل گرفت که اسرائیل و آمریکا پروژه عادیسازی روابط با عربستان را پیش میبردند. وزارت خارجه عربستان در بیانیه ای با انتقاد از رژیم صهیونیستی اعلام کرد این جنگ نتیجه خشونت های رژیم صهیونیستی است. در بیانیه امده است عربستان بار دیگر هشدارهای مکرر خود درباره خطرات انفجار اوضاع در نتیجه ادامه اشغالگری و محروم ماندن ملت فلسطین از حقوق مشروعشان و همچنین تکرار اقدامات تحریک کننده هدفمند علیه مقدسات آنها را تکرار می کند. به طور کلی باید گفت طوفان الاقصی روح اسرائیل ستیزی را در منطقه غرب آسیا زنده کرد.
نکته پایانی اینکه؛ طوفان الاقصی کمتر از یک هفته پس از بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب که فرمودند: «دولتهایی که به سراغ قمار عادیسازی با رژیم صهیونیستی رفتهاند بدانند به قول اروپاییها دارند روی اسب بازنده شرطبندی میکنند»، انجام شد.
نویسنده: سید رضی عمادی
/ 114