ایران پرس- حق ذاتی هر کشور مستقلی؛ برخورداری از آمادگی های ضروری در زمینه  دفاع  از خود و تأمین نیازهای امنیتی است.

بر اساس این حق ذاتی، ارتقای امنیت و قدرت بازدارندگی  در مقابل تهدید ها  از اصول  راهبردی و خدشه ناپذیر در دکترین نظامی  جهموری اسلامی ایران است.  

ایران در سال 96  در عرصه های دفاعی  حرکتی روبه جلو داشت؛ برنامه های دفاعی جمهوری اسلامی ایران متناسب با سیاست های دفاع بومی و بر اساس برنامه مصوب پیش رفت و مسوولان نظام در امور دفاعی و نظامی اجازه ندادند قدرت بازدارنگی  ایران  در فضای  اتهام سازی ها و ادعای امریکا تضعیف شود ویا  تحت فشار قرار بگیرد.

از دیدگاه نظری، داشتن امنیت به مفهوم عدم وابستگی به قدرت های جهانی مبتنی بر داشتن دانش و تخصص در صنایع دفاعی است. 

قدرتی بازدارنده ایران اسلامی

اگر کشوری از این عنصر بی بهره و یا  کم بهره باشد، در عرصه دفاعی دچار وابستگی و آسیب های ناشی از آن خواهد شد؛ اتکاء به توان داخلی و استفاده از دستاوردهای مهم دوران دفاع مقدس، امروز از ایران اسلامی قدرتی بازدارنده ساخته است که هیچ طرفی به خود اجازه نخواهد داد تهدیدهای جاری در زبان را عملی کند.

«حضرت آیت الله خامنه‌ای»، رهبر معظم انقلاب اسلامی و فرمانده معظم کل قوا، در دیدار فرماندهان ارشد نیروهای مسلح و برگزیدگان  جشنواره مالک‌اشتر، با اشاره به خصومت‌های تمام‌نشدنی دشمنان با ملت و نظام اسلامی، مواجهه با این معارضه‌ها را در گرو ایستادگی و تقویت روزافزون توانایی‌های نیروهای مسلح دانستند.

ایشان تأکید کردند: نیروهای مسلح ایران به بهترین نیروی انسانی از لحاظ فکری، عملی، عزم و اراده احتیاج دارند تا بتوانند آسیب‌ناپذیری ملت را در مقابل دشمنی‌ها حفظ کنند.

تاکید رهبرمعظم انقلاب اسلامی، بر عمق‌بخشیدن به حرکت پیشرونده نیروهای مسلح؛ بیانگر اهمیت موضوعی است که در دکترین های دفاعی از حساسیت قابل توجهی برخوردار است.

«امیر سرتیپ امیر حاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران در این زمینه می گوید: «با توجه به عمق دشمنی‌ها علیه ایران، یک نگاه بلند راهبردی در ایران شکل گرفته که باعث دستیابی جمهوری اسلامی به قابلیت‌های دفاعی شده است.»

در عین حال به دلیل پایبند بودن نظام جمهوری اسلامی به موازین اخلاقی و انسانی بر مبنای اعتقادات دینی و ارزش های اسلامی در  حرکت روبه جلو ایران در عرصه تقویت توان دفاعی، اصول و ارزش هایی رعایت می شود که در ان تولید و یا استفاده از سلاح کشتار جمعی همچون شیمیایی و هسته ای، براساس مبانی اعتقادی و دینی  ممنوع است.

ایران هیچگاه بدنبال  تسلیحات اتمی و غیر متعارف نبوده است

ایران هیچگاه بدنبال  تسلیحات اتمی و غیر متعارف نبوده اما متناسب با ترکیب و نوع تهدیدات  سطح توان دفاعی  خود را ارتقا می دهد؛ با تاکید بر این ملاحظات، متخصصان در صنایع دفاعی  نیازها ی دفاعی ایران  را با عالیترین سطح از قابلیت ها تامین می کنند.

اندیشکده  مطالعاتی «هادسون» که یک موسسه تحقیقاتی آمریکایی است، در گزارشی قدرت دفاعی و بازدارندگی  ایران را  به‌عنوان هشتمین قدرت بزرگ نوظهور جهان معرفی کرده است. 

برخی کشورهای منطقه بدنبال وابسته کردن امنیت منطقه هستند

متاسفانه برخی کشورهای منطقه که بقای خود را درحضور بیگانگان درکنارخود می بینند بدنبال وابسته کردن امنیت منطقه هستند؛ این دسته از کشور ها امنیت‌ کشورهای منطقه را با چالش مواجه کرده اند. 

تجربه 8 سال جنگ تحمیلی  و تهدید ها علیه ایران و حضور فزاینده نظامی بیگانگان در منطقه  و فروش میلیاردها دلار اسلحه به کشورهای همسایه ایران در حوزه  خلیج فارس نشان داد هدف  امریکا در منطقه به چالش کشاندن امنیت ایران است. 

بررسی ریشه های منازعات و جنگ ها در غرب آسیا نیز  نشان می دهد آمریکا و برخی کشورهای منطقه و رژیم صهیونیستی  همچنان پشت  سناریوی نا امن سازی منطقه قرار دارند؛ در چنین شرایطی داشتن  آمادگی دفاعی و قدرت بازدارندگی نظامی یک ضرورت است.

«سید احمد حسینی»، کار‌شناس و تحلیلگرارشد مسائل سیاسی و بین‌المللی می گوید : «... توان و ظرفیت دفاعی یک کشور عاملی بنیادین در مواجهه با سناریو ها و نقشه های شیطانی دشمنان و بدخواهان است و هرگونه  غفلت از مولفه های سخت قدرت، ریسک و پشیمانی زیادی بخصوص در منطقه پرآشوب خاورمیانه بدنبال خواهد داشت.»

امیر سرتیپ امیر حاتمی،  وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران  در سال 96 بارها این نکته را مورد تاکید قرار داده و گفته است: «راهبرد دشمنان تضعیف اقتدارملی و توان دفاعی ایران است، ‌اما جمهوری اسلامی با تمام وجود اجازه نخواهد داد کسی به قدرت دفاعی کشور لطمه بزند.»

بدیهی است تا زمانی که برخی با زبان تهدید با ایران سخن می‌گویند،  تقویت بنیه دفاعی ایران با قدرت ادامه خواهد داشت.

تجربه های دفاعی و الزامات  برنامه ریزی در این زمینه موید این نکته است  که  لازمه  موفقیت در این عرصه استمرار حرکت رو به جلو و بدون توقف است.

دوری از تنش  و در گیری نظامی سیاست جمهوری اسلامی

سیاست‌ جمهوری اسلامی مبتنی بر دوری از تنش  و در گیری نظامی است؛ این بدان معناست  که ایران، قصد هیچ‌گونه تجاوز یا توسعه‌طلبی را ندارد؛ اما این پیام را همواره  به  دشمنان و متجاوزان داده است که در موارد لازم نه فقط از امنیت  خود صیانت می کند بلکه این توانایی را نیز دارد که با عناصر برهم زننده ثبات و امنیت جمعی در منطقه مقابله کند. 

براساس معیارهای دفاعی و نظامی؛ جمهوری اسلامی ایران اکنون از قدرت بازدارنگی  لازم در مقابل تهدید ها برخورداراست ؛اما در عین حال دو هدف را با جدیت پیگیری کرده است.

هدف  نخست؛ بومی سازی صنایع دفاعی در بخش های مورد نیاز بویژه در بخش توان دفاع موشکی است که از اهمیت راهبردی و استراتژیک در بحث بازدارنگی دفاعی برخوردار است.

هدف دوم؛ آموزش و بهره مندی از نیروهای متخصص و استفاده از مکانیزم های پیشرفته به منظور سرعت بخشیدن به حرکت در این جهت است.  

بدیهی است جمهوری  اسلامی ایران برای تقویت قدرت دفاعی خود از کسی اجازه نمی‌گیرد زیرا یک کشور مستقل در هر شرایطی حتی اگر امنیت در منطقه پیرامونی آن حاکم باشد همواره نیاز به قدرت بازدارندگی دارد.

نهادهای دفاعی ایران با تکیه براین موئلفه های کلیدی، در مواقع لزوم به متجاوزان وناامن کنندگان ایران و منطقه نشان داده اند که از قدرت بازدارنگی  لازم در مقابل تهدید ها برخوردارند. 

«امیر سرتیپ امیر حاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران در گفت وگو با خبرگزاری صدا وسیما؛ در این باره می گوید: «....تا زمانی که برخی با زبان تهدید با ایران سخن می‌گویند، تقویت بنیه دفاعی ایران با قدرت ادامه خواهد داشت.»

 حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی  در همین  خصوص در بیاناتی  در دیدار نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی کشور با اشاره به استمرار خصومت ورزی های آمریکا علیه ایران بر لزوم  افزایش قدرت دفاعی تاکید و خاطرنشان کردند: دشمن از تبدیل شدن ایران به کشوری اثرگذار، متنفذ و برخوردار از اقتدار روزافزون سیاسی، دفاعی و علمی، کاملاً عصبانی و به‌شدت نگران است.

«حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران  در همین خصوص در سخنانی در سال 96در صحن مجلس با تاکید بر حفظ  توان نظامی ایران  در دفاع از خود و صیانت از امنیت منطقه  گفت: «ما برای دفاع از مردم و کشورمان،‌ هر سلاحی از هر نوعی نیاز داشته باشیم، در ساختن و انبار کردن سلاح و در زمان لازم- برای دفاع از خودمان- در استفاده از این سلاح‌ها تردید نمی‌کنیم.»

گام های موثر ایران در حوزه فناوری های دفاعی در سال 96

در این راستا  در سال 96 گام های موثری در حوزه فناوری های دفاع  هوا و فضا، حوزه موشکی؛ نبردهای دریایی و زمینی و همچنین در زمینه  جنگ های نا متقارن برداشته شد.

«امیرسرتیپ امیر حاتمی» وزیر دفاع ایران  می گوید؛ در همه ابعاد نیازمندی های بومی دفاعی ایران ادامه خواهد یافت که یکی از آنها حوزه مهم هوایی است.

امروز  جمهوری اسلامی ایران در حیطه اقدامات متعارف  دفاعی  بر امادگی در بالاترین سطح تاکید دارد  و در ساخت و  استفاده از تجیزات دفاعی متعارف لحظه ای تردید نمی کند وتحت تأثیر هیچ تهدید، تحریم و فشاری قرار نمی‌گیرد. 

اکنون  ایران  در زمینه موشکی  به سطحی از توان و قابلیت رسیده است  که هر بردی را با هر میزان از دقت مورد نظر خود می تواند تولید کند.

«سردار سرتیپ پاسدار امیرعلی حاجی‌زاده» فرمانده نیروی هوافضای سپاه می گوید: این موفقیت ها دستاوردعظیمی برای نظام اسلامی و ملت ایران و عامل باز دارنده تعیین کننده ای درمقابل دشمنان محسوب می شود و اگر کشوری  فکر تعرض و تجاوز به ایران را داشته باشد، جواب پشیمان کننده خواهد گرفت.

«حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران در مراسم رژه نیروهای مسلح در تهران، در روز ارتش 29 فروردین 96 با تأکید بر اینکه نیروهای مسلح و قدرت دفاعی ایران همواره برای تحکیم عزت و صلح بوده است، گفت : «... ایران قدرت نظامی خود را هرگز برای تجاوز به کشور و سرزمین دیگری آماده نکرده، بلکه همواره این قدرت خود را برای دفاع و بازدارندگی در برابر متجاوزان آماده کرده است.»

رئیس جمهوری ایران با تأکید بر اینکه سلاح و قدرت نظامی ایران برای دفاع از خود و ملت‌های منطقه در برابر تجاوز قدرت‌های بزرگ و تروریست‌ها است؛ خطاب به قدرت‌های‌زورگو تاکید کرد: «چه بخواهید و چه نخواهید از مردم مظلوم یمن، سوریه و فلسطین دفاع خواهیم کرد و چه بخواهید و نخواهید، قدرت دفاعی و نظامی خود حتی موشک‌ها را آن مقدار که لازم بوده و برای بازدارندگی ضروری بدانیم، تقویت خواهیم کرد».115/110

نویسنده: امین زاده 

بیشتر بخوانید:

توان موشکی ایران؛ تیری در چشم دشمنان/ تحلیل

ظریف: مواضع طرف غربی درباره توان موشکی ایران، شعار سیاسی است

سردار جزایری: هرگونه مذاکره درباره توان موشکی ایران منتفی است