ایران پرس- در حالی که جنگ میان نیروهای دولت وفاق ملی لیبی و نظامیان موسوم به ارتش ملی به فرماندهی ژنرال «خلیفه حفتر» در مناطق مختلف این کشور ادامه دارد، وی در اقدامی یکجانبه، توافقنامه سیاسی «صخیرات» را لغو و خود را رهبر لیبی اعلام کرد.

ژنرال خلیفه حفتر که چند روز پیش از مردم لیبی خواسته بود برای سرنگونی دولت وفاق به ریاست «فایز السراج» به خیابان ها بیایند، روز دوشنبه (27 آوریل) ضمن اعلام لغو یکجانبه توافقنامه صخیرات، خود را رهبر لیبی خواند و گفت: "توافقنامه سیاسی مشکوک صخیرات که کشور را نابود و آن را به پرتگاه های خطرناک سوق داد، باطل اعلام می کنیم و مسئولیت محول شده از جانب شما (مردم) به کسانی که آنان را شایسته رهبری در این برهه زمانی می دانید، برعهده می گیریم." 

توافق سیاسی طرف های لیبی که به توافق صخیرات شهرت یافته است، در 17 دسامبر 2015 زیر نظر سازمان ملل متحد در شهر صخیرات در مغرب و با حضور «مارتن کوپلر» فرستاده پیشین سازمان ملل متحد در امور لیبی، برای پایان دادن به جنگ داخلی این کشور حاصل شده بود.

این توافقنامه که با هدف پایان دادن به چند دستگی و خونریزی پس از مدت ها رایزنی و نشست میان نمایندگان گروه های مختلف سیاسی در لیبی امضا شد، بر تشکیل دولت وحدت ملی به ریاست فایز السراج تاکید کرده بود.

براساس این توافقنامه، دولت وفاق ملی در این کشور تشکیل و مقرر شد تا این دولت، دوره انتقال سیاسی را تا برگزاری انتخابات در این کشور ساماندهی کند. اما از همان روزهای نخست تشکیل، دولت وفاق ملی با مخالفت برخی نمایندگان مخالف و گروه های سیاسی مواجه شد.

به مرور با ادامه مخالفت ها و سیاست های حفتر و افزایش مداخلات خارجی، عملا دولت وفاق ملی نتوانست به اهداف تعیین شده در توافقنامه صخیرات عمل کند.

طی چند سال گذشته با تشدید اختلافات و افزایش درگیری ها عملا لیبی به جبهه جنگی میان نیروهای داخلی و خارجی حامی خلیفه حفتر و دولت وفاق ملی لیبی تبدیل شده است. به ویژه در یک سال گذشته با افزایش حملات خلیفه حفتر و حمایت های نهان و آشکار کشورهایی چون مصر، عربستان، امارات و برخی کشورهای اروپایی از وی، حفتر تلاش کرد تا با اشغال طرابلس رسما قدرت را در لیبی به دست گیرد اما مقاومت های دولت وفاق ملی سبب شده تا نه تنها وی به این هدف دست نیابد بلکه طی هفته های اخیر با آغاز عملیات «طوفان خشم» از سوی نیروهای دولت وفاق ملی، نظامیان وابسته به ژنرال حفتر شکست سنگینی را متحمل شدند و مناطق بسیاری درشمال غرب لیبی آزاد شد.

پیروزی های اخیر دولت وفاق ملی لیبی، پیش بینی های ژنرال حفتر درباره به دست آوردن قدرت مطلق دراین کشور را به هم زده است؛ به طوری که دولت وفاق ملی اقدام کنونی ژنرال حفتر را نیز توجیهی برای شکست های اخیر نیروهایش در جنگ لیبی اعلام کرده است.

شورای ریاستی دولت وفاق در واکنش به اقدام خلیفه حفتر فرمانده نیروهای موسوم به ارتش ملی لیبی اعلام کرد: "اقدام کودتایی خلیفه حفتر، غافلگیر کننده نبود. این اقدام، از تلاش حفتر برای پوشش دادن و توجیه شکست هایش حکایت دارد."

بحران در لیبی وارد مرحله جدیدی شده است؛ اقدام خلیفه حفتر نه تنها با هیچ کدام از اصول دموکراتیک سازگار نیست بلکه خط بطلانی است بر آرمان هایی که مردم لیبی بعد از دیکتاتوری «معمر قذافی» رییس جمهوری مخلوع این کشور داشتند.

به نظر می رسد، مداخلات خارجی به رغم همه شعارهای بین المللی در لیبی به اوج رسیده است و حفتر اکنون آخرین راهکارها برای به دست آوردن قدرت در لیبی و پایان دادن به بحران این کشور را با رسیدن به اهداف خود در پیش گرفته است.

دولت وفاق با بیان اینکه خلیفه حفتر حتی علیه مؤسسات و نهادهای سیاسی که خود آنها را تعیین و از آنها حمایت کرده نیز کودتا کرده است، آورد: "پس از این اقدام، هیچ فرد یا کشوری نمی تواند از قانونی بودن اقدامات حفتر دم بزند."

لیبی روزهای بحرانی را سپری می کند. به رغم همه تلاش ها، به نظر می رسد سرنوشت لیبی در جنگ به ظاهر داخلی رقم می خورد. جنگی که منافع مردم لیبی اولویت آن نیست بلکه غارت منابع و ثروت لیبی چون نفت و استفاده از موقعیت استراتژیک این کشور برای نفوذ در دیگر مناطق جهان از جمله کشورهای آفریقایی مد نظر حامیان پشت پرده آن است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

116

بیشتر بخوانید: 

تداوم حملات نیروهای دولت وفاق لیبی به مواضع حفتر

درخواست سازمان ملل برای برقراری آتش‌بس در لیبی