ایران‌پرس: اتیوپی، دومین کشور پرجمعیت آفریقا که در سال های اخیر در عرصه داخلی آرامش داشته ، اکنون با جدایی طلبی در منطقه تیگره ، با بحران بزرگی مواجه شده است.

در تحولی سرنوشت ساز در این زمینه آبی احمد Abiy Ahmed نخست وزیر اتیوپی با اتمام ضرب الاجل داده شده به شورشیان منطقه تیگره درشمال این کشور، صبح پنجشنبه فرمان حمله به مرکز این منطقه را صادر کرد. اقدام نظامی دولت  اتیوپی پس از پایان مهلت ۷۲ ساعته به شورشیان برای تسلیم شدن، رخ می‌دهد. اَبی احمد از شورشیان خواسته بود تا پایان روز چهارشنبه سلاح‌های خود را زمین بگذارند. رئیس دولت فدرال اتیوپی تهدید کرده بود که در صورت تسلیم نشدن شورشیان منطقه تیگره، ارتش اتیوپی به مرکز این منطقه کوهستانی یعنی «مکله» که تحت محاصره است، حمله خواهد کرد.

اتیوپی که از جمله کشورهای مهم  واقع در شاخ آفریقا محسوب می شود، در چندین دهه گذشته همواره با مساله جدایی طلبی مواجه بوده که نتیجه آن جدایی اریتره از این کشور بود. اقلیت تیگره 6 درصد کل جمعیت اتیوپی را تشکیل می دهند و جبهه آزادیبخش خلق تیگره که در سال 1975تاسیس شد، خود را نماینده مردم تیگره دانسته و سال ها با دولت مرکزی اتیوپی مشغول درگیری های جدایی طلبانه بود. اما بعدها با توجه به شکل گیری نظام فدرال در اتیوپی و تشکیل یک دولت ائتلافی با شراکت در قدرت، این جبهه سیاست خود در زمینه جدایی طلبی را تغییر داد بود و از سال 1991 تا 2018 در قدرت سهیم شد؛ رویکری آرامش را در این کشور حاکم ساخت.

اما پس از تحولات سیاسی اخیر در اتیوپی  و روی کار آمدن دولتی جدید،  اوضاع این کشور دچار تفییرات بزرگی شد که زمینه بروز دوباره بحران جدایی طلبی تیگره را فراهم آورد. در سال 2018  آبی احمد از قوم اورومو که یکی از مهمترین اقوام ساکن در اتیوپی است، به نخست وزیری رسید. وی پس از تصدی نخست وزیری اتیوپی، ائتلاف حاکم در این کشور را در یک حزب به نام حزب کامیابی  Prosperity Party ادغام کرد اما جبهه آزادیبخش خلق تیگره که سال ها عضو این ائتلاف بود، از عضویت در حزب جدید امتناع ورزید. با توجه به این ذهنیت مردم تیگره که دولت مرکزی اتیوپی منافع آن‌ها را نمایندگی نمی‌کند،  گرایش ‌های جدایی‌طلبانه در بین مردم این منطقه تقویت شده است.

از 4 نوامبر، تنش در روابط  دولت آدیس آبابا و تیگره  تشدید شده و با توجه به بی نتیجه بودن مذاکرات، عملیات نظامی در این منطقه کلید خورد که باعث آوارگی دهها هزار نفر از مردم تیگره شده است. با توجه به اینکه پیش بینی می شود که شبه نظامیان وابسته به جنبش آزادی بخش تیگره در مقابل اقدامات نظامی دولت مرکزی واکنش سختی نشان دهند، انتظار می رود درگیری های سختی بین دو طرف رخ دهد که مسلما باعث آسیب های زیادی به غیر نظامیان خواهد شد. وقوع بحران داخلی در اتیوپی در حالی است که این کشور آفریقایی اکنون درگیر بحران خارجی دیگری با مصر و سودان بر سر احداث سد عظیم النهضه است . در حال حاضر مذاکرات در این زمینه بین این سه کشور به بن بست رسیده است .

مسلما شکل گیری یک بحران داخلی در اتیوپی که می تواند تبدیل به یک جنگ داخلی  شود، بسیاری از طرح ها و برنامه ها در زمینه توسعه اقتصادی و اجتماعی اتیوپی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. ضمن اینکه اتیوپی کشوری مهم با موقعیت استراتژیک در آفریقا محسوب می شود و به همین دلیل رخداد جنگ داخلی در آن ، می تواند به بی ثباتی در منطقه شاخ آفریقا منجر شود.

به گفته ژرار پرونییر Gerard PRUNIER کارشناس سیاسی فرانسوی:  سقوط اتیوپی به دامن خشونت، پیامدهایی به مراتب فراتر از مرزهای آن خواهد داشت. برعکس، تحول مثبت این کشور موجب پیشرفت خیره‌ کننده در جهت ثبات قاره آفریقا می‌شود.

سيدرضا مير طاهر

115

بیشتر بخوانید:

تداوم تظاهرات مردم نیجریه در حمایت از شیخ زکزاکی

اقدام سودان در تحریم نشست مذاکرات سد النهضه

وزیر سودانی: عادی‌سازی روابط با اسرائیل تحت فشار شدید آمریکا انجام شد