ایران پرس: به رغم وعده دولت آمریکا مبنی بر خروج نام سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم و وادار کردن این کشور به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، تاکنون اقدام عملی در این مورد صورت نگرفته است که این موضوع خشم مقامات سودان را برانگیخته است.

«عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای حاکمیتی سودان در این مورد هشدار داد: در صورتی که قانون مصونیت سودان در کنگره تا پایان دسامبر به تصویب نرسد، روند عادی سازی روابط با تل‌آویو متوقف می‌شود.

آمریکا درسال 1993 در پی حمله به مرکز تجارت جهانی نیویورک، سودان را در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار داد. «عمرالبشیر» ریس جمهوری وقت سودان در سال های پایانی حکومت خود تلاش کرد با تغییر سیاست ها و همراهی با آمریکا و متحدانش در منطقه از جمله حضور در ائتلاف سعودی در جنگ یمن نام سودان را از فهرست کشورهای حامی تروریسم خارج کند؛ اما به رغم همه تبعیت های خارطوم از سیاست های واشنگتن، نام سودان از لیست حامیان تروریستم آمریکا خارج نشد.

با تحولات سیاسی سال 2019  خارج کردن نام سودان از لیست آمریکا برای بهره برداری از کمک های مالی و استفاده از وام نهادهای بین المللی به منظور بهبود شرایط اقتصادی سودان، اولویت کاری دولت موقت این کشور قرار گرفت، اما به رغم مذاکرات متعدد، مقامات واشنگتن حاضر به انجام این کار نشدند.

طی ماه های گذشته با تغییر سیاست آمریکا و تلاش «دونالد ترامپ» رییس جمهوری این کشور برای انجام عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی، واشنگتن تلاش کرد از موقعیت ضعیف سودان، در راستای اهداف خود بهره برداری کند. از این رو، آمریکا شرط خارج کردن نام سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم را به برقراری روابط میان خارطوم و تل آویو مشروط کرد. 

طی دو ماه گذشته امارات و بحرین با میانجگیری واشنگتن با اسرائیل در مورد عادی ‌سازی روابط به توافق رسیدند و سپس سودان در این مسیر قرار گرفت. مقامات سودان اعلام کرده اند تحت فشار واشنگتن و متحدانش حاضر به پذیرش رابطه با اسرائیل شده اند.

شروط سودان برای مقامات آمریکایی

مقامات سودانی علاوه بر درخواست خروج نام سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم، سه شرط شامل تأمین منابع گندم و سوخت به ارزش 1/2 میلیارد دلار برای سودان، اعطای وام 2 میلیارد دلاری برای تثبیت اقتصادی و تضمین حمایت مالی از خارطوم توسط آمریکا طی سه سال آینده تعیین کرده اند.

به رغم توافق های صورت گرفته اما مهمترین وعده آمریکا نه تنها تحقق نیافت بلکه ترامپ تحریم ها علیه سودان را نیز تمدید کرد.

«مارک نالر» خبرنگار «سی بی اس» در کاخ سفید، در پیامی توئیتری نوشت: "باوجود توافق سودان با اسرائیل برای عادی سازی روابط و نیز حذف شدن سودان از فهرست آمریکایی حامیان دولتی تروریسم، ترامپ به کنگره اطلاع داد که باز هم وضعیت اضطراری ملی در خصوص سودان را به مدت یک سال دیگر تمدید می کند."

اکنون نیز واشنگتن برخلاف همه وعده ها، اقدامی را برای نهایی کردن خروج نام سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم انجام نداده است. مقامات سودان که با موجی از اعتراضات داخلی نیز روبه رو هستند هشدار داده اند در صورتی که کنگره آمریکا تا پایان دسامبر قانون مصونیت سودان از هرگونه دادخواست قربانیان تروریسم را تصویب نکند،‌ خارطوم روند عادی سازی روابط با تل‌آویو را متوقف می‌کند.

مقامات آمریکا که به ویژه در دوره ترامپ سیاست یکجانبه گرایی و منفعت طلبی را با شعار نخست آمریکا و خروج این کشور از معاهدات بین المللی به نمایش گذاشته اند در مورد سودان نیز از ناتوانی و ضعف سیاسی و اقتصادی این کشور در راستای اهداف خود سود برده اند.

با این حال به نظر می رسد مقامات سودان تا زمان امضای رسمی معاهده عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی زمان کمی برای تجدید نظر و تصمیم گیری دارند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

وزیر سودانی: عادی‌سازی روابط با اسرائیل تحت فشار شدید آمریکا انجام شد

تشکیل جبهه مقاومت مردمی سودان در برابر عادی‌سازی روابط با اسرائیل