ایران پرس: با گذشت حدود دو سال از بحران سیاسی در سودان که منجر به برکناری «عمر البشیر» رئیس جمهوری سابق این کشور شد، سودان همچنان با بحران های متعدد سیاسی و اقتصادی و امنیتی روبرو است.

این شرایط بار دیگر شهروندان معترض این کشور را به خیابان ها کشانده است؛ به طوری که طی روزهای اخیر اکثر شهرهای سودان صحنه اعتراضات مردمی علیه دولت موقت و عملکرد آن است.

اعتراض های مردمی سودان از 19 دسامبر 2018 به بهانه افزایش قیمت نان و سوخت آغاز شد و سرانجام با برکناری البشیر، نظامیان در این کشور قدرت را در دست گرفتند اما با ادامه اعتراضات، سرانجام نظامیان با تقسیم قدرت موافقت کرده و دولت انتقالی در آگوست 2019 با هدف بهبود شرایط سیاسی و اقتصادی و فراهم آوردن شرایط برای برگزاری انتخابات در این کشور تشکیل شد.

اکنون با گذشت حدود یکسال و نیم از تشکیل دولت انتقالی بار دیگر اعتراضات مردمی در سودان شدت گرفته است.

در واقع دولت انتقالی در سودان در زمینه های اقتصادی و سیاسی نتوانسته است موفق عمل کند.

مشکلات اقتصادی همچنان در این کشور ادامه دارد؛ فقر و بیکاری گسترش یافته است. به طوری که بهانه اعتراضات کنونی در این کشور نیز افزایش تصاعدی تورم و همچنین ادامه کمبود کالاهای اساسی، افزایش قیمت سوخت و نان است.

در واقع شهروندان سودانی امیدوار بودند با تغییرات سیاسی در سودان مشکلات اقتصادی تا حدی بهبود یابد اما عملا تغییری حاصل نشده است.

در واقع دولت موقت سودان به جای تلاش برای بازسازی و نوسازی زیر ساخت های اقتصادی در این کشور توجه خود را معطوف به دریافت کمک مالی از کشورهای خارجی کرد و در این راستا در ازای وعده دریافت کمک مالی از آمریکا حاضر به امضای توافق عادی سازی روابط سودان با رژیم صهیونیستی موسوم به توافقنامه ابراهیم شد.

به رغم چنین اقدامی و برخلاف تصور مقامات سودان نه تنها کمکی به این کشور ارسال نشد بلکه امضای این توافقنامه اختلافات سیاسی در داخل سودان را نیز تشدید کرد.

چنانکه «فیصل محمد صالح» وزیر اطلاع رسانی سودان با اذعان به اینکه دولت آمریکا حذف نام سودان از فهرست تروریسم را به عادی سازی روابط با اسرائیل مرتبط کرده بود، گفت: "اینکه گفته شده عادی سازی روابط با اسرائیل صلح و آرامش را برای طرف‌های مذاکره کننده به ارمغان می‌آورد، یک توهم است."

خشم مردم سودان از عملکرد ضعیف دولت موقت سودان

عملکرد دولت موقت سودان خشم بیش از پیش شهروندان سودانی را برانگیخته است، آنها که به انگیزه بهبود شرایط و حذف دیکتاتوری تغییر سیاسی را در این کشور رقم زده اند اکنون ناامید و خسته از عملکرد دولت موقت اعتراضات را از سر گرفته اند، برخی از شهروندان سودانی حتی معتقدند دولت موقت آرمان های انقلاب آنان را از بین برده است.

دولت موقت طی یک هفته گذشته در راستای آرام کردن معترضان، کابینه را منحل و کابینه جدیدی را تشکیل و وعده بهبود شرایط را داده است.

در اقدامی دیگر از سوی دولت سودان، طی چند روز گذشته بسیاری از سران دولت مخلوع عمر البشیر و کنگره ملی منحل شده، همچنین معاون البشیر بازداشت شدند؛ دولت موقت اعلام کرده است سران دولت البشیر به تحریک مردم، تخریب زیرساخت‌ها و غارت و سوزاندن بازارها و پاساژها در استان‌های مختلف سودان متهم هستند. در 7 استان سودان نیز وضعیت فوق العاده اعلام شده است.

دولت کنونی در تلاش است تا اعتراضات مردمی در این کشور را مدیریت و خود را از اتهامات وارده مبرا نماید اما به نظر می رسد اگر اقدام عملی برای برآورده شدن خواست مردم این کشور و بهبود شرایط اقتصادی و سیاسی حاصل نشود، دورنمای خوبی در انتظار این کشور نخواهد بود.

«سیدقاسم ذاکری» کارشناس روابط بین الملل در این زمینه می گوید: "سودان نامزد بعدی تبدیل شدن به نقطه جدید ناامنی، آشوب و هرج و مرج در شاخ آفریقا شده است بنابراین بسیاری سرنوشت فعلی سومالی و یمن را برای سودان انتظار می کشند."

به نظر می رسد، دولت حمدوک با تاسی به غرب، زمان بسیاری را برای برآورده کردن آرمان های انقلاب سودان از دست داده است واکنون فرصت محدودی را برای جبران آن در اختیار دارد.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

تداوم اعتراض مردم سودان به وضعیت نامناسب اقتصادی

 ادامه تظاهرات مردمی در سودان