ایران پرس: نیروهای ویژه ارتش گینه اعلام کردند که «آلفا کنده» رئیس‌ جمهوری این کشور را برکنار کرده و ضمن انحلال دولت و تعلیق قانون اساسی، مرزهای هوایی و زمینی را بسته‌اند.

«مامادی دومبویا» فرمانده نیروهای ویژه که رهبری کودتا را بر عهده داشته است در حالی که پرچم گینه را روی دوش انداخته و هشت سرباز اطراف او را گرفته بود، در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: "ما دولت را منحل و قانون اساسی را تعلیق کرده‌ایم. قرار است به اتفاق هم در قانون اساسی بازنگری کنیم."

کودتا در گینه توسط عناصر واحد نخبه ماموریت ویژه در ارتش که در سال 2018 تاسیس شد، رهبری شده است و دومبویا که فرماندهی این واحد را برعهده دارد، عنصر پیشین هنگ خارجی فرانسوی است.

کودتا در گینه با واکنش تند و مخالفت های شدید بین المللی، کشورهای منطقه و اتحادیه آفریقا مواجه شده است.

«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل ضمن محکومیت کودتای نظامی، خواستار «آزادی فوری» رئیس جمهور این کشور شد.

دبیرکل سازمان ملل خواستار آزادی فوری رییس جمهوری گینه شد

اتحادیه آفریقا نیز کودتای نظامی در گینه را محکوم کرد و خواستار آزادی فوری رئیس جمهوری این کشور شد.

در بیانیه مشترکی که از سوی رئیس اتحادیه آفریقا و رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا مطرح شد، آمده است: "ما تصرف قدرت با زور را محکوم می‌کنیم و خواهان آزادی فوری آلفا کنده هستیم."

نیجریه نیز به عنوان یکی از مهمترین کشورهای غرب با اعلام اینکه «کودتای آشکار» در گینه قواعد جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا را نقض کرده است، خواستار اعاده قانون اساسی این کشور شد.

شرایط در گینه ناپایدار است. کودتاچیان اعلام کرده اند حال آلفا کنده خوب است و در جایی امن نگهداری می شود از سوی دیگر وزارت دفاع گینه مدعی مقابله با کودتاچیان شده است.

این کودتا در حالی رخ داد که شرایط این کشور طی سال های اخیر که آلفا کنده قانون اساسی را به نفع خود تغییر داد با اعتراضات سیاسی روبرو بوده است.

مطابق قانون اساسی گینه، امکان ادامه دوره ریاست جمهوری یک فرد بیش از دو دوره وجود نداشت و مطابق این قانون دوره ریاست جمهوری کنده در دسامبر سال 2020 به اتمام می رسید اما وی و اعضای حزبش خواستار برگزاری همه پرسی و آماده سازی انتخابات عمومی برای اصلاحیه قانون اساسی شدند و این انتخابات به رغم همه گیری بیماری کووید- 19 برگزار و بدین ترتیب انتخاب کنده برای دوره سوم نیز امکان پذیر شد.

این موضوع خشم بسیاری از مردم این کشور را در پی داشت و بسیاری از شهروندان این کشور در تجمعات اعتراضی کشته شدند.

این موضوع در حالی است که کنده در عرصه اقتصادی نیز عملکرد موفقی نداشته است.

وی که از دسامبر 2010 تاکنون رئیس‌جمهور گینه کوناکری بود به خاطر عدم توجه به قانون و نقض آن، همچنین نداشتن سیاست های اقتصادی کارآمد مورد انتقاد بسیاری از مردم این کشور است. 

این کشور به رغم برخورداری از منابع معدنی غنی، یکی از فقیرترین کشورهای جهان است. همه گیری بیماری مرگبار ابولا طی سال های گذشته، نبود زیرساخت های اساسی لازم چون آب و برق، فساد رایج و عدم توجه مقامات این کشور به معضلات موجود به رغم ثروت بسیار گینه سبب افزایش نارضایتی های اجتماعی شده است.

مطابق گزارش های منتشر شده نیمی از جمعیت گینه زیر خط فقر زندگی می کنند و بسیاری از ساکنان گینه به برق و آب لوله کشی دسترسی ندارند.

دومبویا فرمانده کودتاچیان با اشاره به اینکه «فقر و فساد فراگیر» موجب شده که نیروهای تحت امر او آلفا کنده، رئیس‌ جمهوری، را از قدرت برکنار کنند، گفت: "اگر وضعیت جاده‌های ما را ببینید، اگر وضعیت بیمارستان‌های ما را ببینید، متوجه خواهید شد که بعد از 72 سال وقت بیدار شدن فرا رسیده است."

با این وجود برخی ناظران در کشور معتقدند تنش میان کنده و این سرهنگ نظامی از پیشنهاد طرح اخیری بالا گرفت که باعث کاهش حقوق برخی از نظامیان می‌شد. همچنین در هفته‌های اخیر دولت گینه به شدت مالیات‌ها را افزایش داد تا کسری بودجه را کاهش دهد. همچنین قیمت سوخت به میزان 20 درصد بالا رفت که نارضایتی‌های زیادی را بوجود آورده است.

کودتاچیان از تاسیس «کمیته ملی مصالحه و بازسازی» 'خبر داده اند، اگرچه کودتاچیان بهبود شرایط را وعده داده اند اما زیر پا گذشتن اصول دموکراسی نه از سوی جامعه آفریقا و نه دیگر کشورهای جهان پذیرفته شده نیست؛ ضمن اینکه وقوع کودتاهای مختلف طی زمان در این کشور نشان داده است که اهداف وعده داده شده محقق نشده ضمن آنکه فرصت بیشتری برای کشورهای غربی به ویژه فرانسه که همواره در این کشورها حضور داشته، فراهم شده است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان 

117

بیشتر بخوانید:

خبرهای ضد و نقیض از کودتای نظامیان علیه رئیس جمهور 83 ساله گینه