ایران پرس: با ادامه اعتراضات مردمی در سودان، سرانجام گروه نظامی در شورای حاکمیتی این کشور با «عبدالله حمدوک» نخست وزیر سودان برای برون رفت از شرایط کنونی، به توافق رسیدند.

بدین ترتیب حمدوک به عنوان نخست وزیر سودان از روز دوشنبه بار دیگر کار خود را آغاز کرده است.

این توافق نامه سیاسی که در 14 بند تدوین شده است، شامل مواردی چون آزادی تمام زندانیان سیاسی و تلاش برای ایجاد ارتش منسجم سودان است. این توافق همچنین بر سند قانون اساسی امضا شده در سال 2019 به عنوان مرجع اصلی تکمیل دوره انتقالی در سودان تاکید دارد.

بحران سیاسی در سودان از 25 اکتبر و در پی دستگیری حمدوک نخست وزیر سودان توسط نیروی نظامی این کشور و انتقال وی به  مکان نامعلومی آغاز شد.

در پی این اقدام ، نظامیان رسما قدرت را در دست گرفتند و «عبدالفتاح البرهان» فرمانده کل ارتش سودان اعلام کرد که نام نخست وزیر جدید و اعضای شورای حاکمیتی را به زودی اعلام خواهد کرد. اقدام نظامیان سودان با اعتراض گسترده مردم و احزاب این کشور روبه رو شد و در خارج سودان نیز کشورهای مختلف این کودتا را محکوم کردند.

با گذشت بیش از یک ماه از اقدام نظامیان، نه تنها اعتراضات مردمی در این کشور آرام نشد، بلکه با افزایش مداخلات خارجی در سودان، شرایط بیش از پیش سخت تر نیز شد.

سودانی ها که با برکناری «عمر البشیر» در پی تشکیل دولتی غیر نظامی و انتقال دموکراتیک قدرت در این کشور همچنین حل شدن معضلات اقتصادی به ویژه فقر و بیکاری و تورم گسترده در این کشور بودند، اکنون نه تنها آرمان های خود را از دست رفته می دیدند بلکه با افزایش مداخلات خارجی و برقراری رابطه با آمریکا و رژیم صهیونیستی، آرمان های اسلامی و انسانی خود را نیز در خطر دیدند.

در واقع بحران سیاسی کنونی شرایط را برای حضور پر رنگ تر مقامات اسرائیلی در این کشور فراهم آورده بود به طوری که آنان از حضور نظامیان و کودتا استقبال کردند.

«عبدالباری عطوان» کارشناس سیاسی در این باره می گوید: "سودان به سمت مرحله‌ ای دردناک و بی‌سابقه از هرج و مرج و بی‌ثباتی پیش می‌رود و ملتش با نقشه آمریکایی - اسرائیلی برای تقسیم این کشور به چند کشور بر اساس اصول نژادی روبه رو هستند."

تورم، فقر و بیکاری، معضلات جدی در سودان

تورم، فقر و بیکاری همچنان معضلی جدی در سودان است وعده کمک های آمریکا در ازای برقراری رابطه میان سودان و رژیم صهیونیستی هنوز تحقق نیافته است. آرمان های سیاسی نیز با جدی شدن حکومت نظامیان در این کشور خشم بیش از پیش مردم را سبب شد به طوری که سودان طی هفته گذشته شاهد اعتراضات میلیونی بود. 

اکنون با گسترش بحران، شورای نظامی و حمدوک به توافقی برای تشکیل دولتی غیر نظامی دست یافتند. نخست وزیر سودان به تشکیل دولت تکنوکرات و مستقل متعهد شده است و برخی زندانیان سیاسی آزاد شده اند و انتظار می رود بقیه آنان نیز آزاد شوند.

در حالی که امضای این توافق، بارقه امیدی در فضای بحرانی کنونی سودان است و بسیاری امیدوارند این دولت گره بحران کنونی را بگشاید اما برخی احزاب رسما مخالفت خود را با چنین توافقی اعلام کرده و آن را اقدامی برای خاموش کردن آتش اعتراضات دانسته اند.

حزب الأمه ضمن اعلام مخالفت خود با این توافق اعلام کرد: "هرگونه توافقی که به ریشه‌های بحران سودان نپردازد، ما در آن شریک نخواهیم شد."

همچنین گروه موسوم به «شورای مرکزی» بخشی از ائتلاف گروه‌های آزادی و تغییر سودان اعلام کرد که این گروه توجهی به توافق اعلام شده ندارد.

به نظر می رسد، توافق ارتش با نخست وزیر سودان، می تواند فقط در کوتاه مدت بحران را کنترل کند و تا برقراری دموکراسی و تشکیل دولتی برخواسته از رای مردم در این کشور، راه دازی در پیش است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

واکنش مردم سودان به توافق بازگشت «عبدالله حمدوک» به قدرت

توافق سیاسی در سودان و پایان بحران سیاسی این کشور