رئیس جمهوری گامبیا در یکصد روز اول ریاست جمهوری خود کارنامه ای از نقاط ضعف و قوت برجای گذاشته است.

به گزارش روز یکشنبه ایران پرس، رادیو بین المللی فرانسه (RFI) در تحلیلی درباره اوضاع سیاسی گامبیا گزارش داد؛ یکصد روز از ریاست جمهوری «آداما بارو» بر گامبیا می گذرد. وی که به دلیل بحران انتخاباتی ناگزیر شد مراسم تحلیف خود را در سفارت گامبیا در داکار پایتخت کشور همسایه سنگال برگزار کند، در این مراسم از تغییر در گامبیا سخن به میان آورد.

در انتخابات پارلمانی، مردم گامبیا آداما بارو و ائتلاف وی را به حزب حاکم سابق ترجیح دادند اما پس از گذشته سه ماه از ریاست جمهوری بارو، کار چندانی انجام نگرفته است.

آداما بارو هنوز معاون خود را معرفی نکرده است. وی قصد داشت «فاتوماتا تامباجانگ» را به عنوان معاون ریاست جمهوری معرفی کند اما سن وی بالاتر از 65 سال است و فقط با اصلاح قانون اساسی می توان وی را به عنوان معاون ریاست جمهوری برگزید.

معرفی نشدن معاون رئیس جمهوری، انتقاد طرفداران «یحیی جامه»، رئیس جمهوری سابق از «ائتلاف میهنی برای سمت دهی مجدد و قانون اساسی» (APRC) را به دنبال داشت.

«پا اِبو سانه» یکی از اعضای حزب در این باره گفت، این وضع نشان می دهد که کشور نمی تواند بدون یحیی جامه اداره شود. وی افزود، 4 ماه از ریاست جمهوری بارو می گذرد معاون ریاست جمهوری هنوز معرفی نشده است. باید صادق بود، آیا وضعیت برق در کشور همانند 22 سال گذشته است؟ ما هنوز در ابتدای راه هستیم، (اوضاع بدتر خواهد شد.).

آداما بارو در مبارازت انتخاباتی، وعده اصلاح قانون اساسی را داده بود اما پس از 100 روز، هیچ طرحی برای اصلاحات به پارلمان ارائه نشده است و دولت می گوید که کار برای انجام اولین اصلاحات تا پایان ماه اوت آغاز می شود.

اما در زمینه قضایی، تغییرات اندکی به وجود آمده است. کشور به دادگاه بین المللی کیفری پیوست. رئیس جمهوری، زندانیان سیاسی را آزاد کرد و دارایی های یحیی جامه در داخل کشور توقیف شد. در حالی که روند رسیدگی به پرونده ماموران سرویس های امنیتی گامبیا از مدت ها پیش آغاز شده و هنوز به نتیجه نرسیده است، حال باید دید که دادگستری قادر  خواهد بود نزدیکان دیکتاتور سابق گامبیا را محاکمه کند یا خیر.

در زمینه اوضاع اقتصادی نیز کشور در وضعیت حساسی قرار دارد. خزانه دولت خالی است. آداما بارو امیدوار است با اعمال سیاست های باز بتواند از کمک های بین المللی وعده داده شده برخوردار شود و هر چه سریع تر نظر سرمایه گذاران خارجی را جلب نماید.

«اسماعیلا سیسای» استاد دانشگاه در رشته علوم سیاسی تاکید کرد که آداما بارو برنامه ای برای آینده ندارد و همین مسئله، ریشه مشکلات است.

وی افزود، ما به حل مشکلات در عرض یک صد روز امیدوار نیستیم، ما به یافتن راهکاری برای حل معضل بیکاری در این مدت امیدوار نیستیم، انتظار ما این است که دولتمردان برای آینده کشور طرحی ارائه کنند اما نبود طرح برای آینده نشان می دهد که دولتمردان نیز نمی دانند که به کدام سمت حرکت می کنند.

اما دولتمردان گامبیایی ایجاد آزادی بیان را یکی از بزرگترین تحولات انجام گرفته در یک صد روز گذشته می دانند.

«دامبا ژاوو» وزیر اطلاع رسانی گامبیا با مقایسه وضعیت آزادی بیان در دوران ریاست جمهوری جامه و بارو، اعطای آزادی بیان در کشور را تحولی مهم توصیف کرد. وی گفت، مردم در خیابان ها به راحتی صحبت می کنند و از این که کسی شبانه برای دستگیری به خانه شان بیاید، نمی ترسند. این نمونه کوچکی از پیشرفت در آزادی بیان است.

مردم گامبیا که معتقدند دولت بسیار کند عمل می کند، در واقع از آزادی بیان ایجاد شده برای انتقاد از دولتمردان جدید کشورشان استفاده کرده اند.

«یحیی جامه» که 22 سال بود زمام حکومت را در گامبیا در دست داشت پس از انتخابات ریاست جمهوری اول دسامبر 2016 این کشور، ابتدا شکست را پذیرفت، اما با تغییر موضع و در اقدامی که اعتراض جامعه جهانی را برانگیخت، نتیجه انتخابات را رد کرد.

یحیی جامه رئیس جمهوری سابق گامبیا

 

این اتفاق بحران سیاسی بی سابقه‌ای را در گامبیا به وجود آورد که شش هفته ادامه داشت اما سرانجام «یحیی جامه» تحت فشارهای بین المللی و تهدید نظامی کشورهای غرب آفریقا قبول کرد قدرت را به «آدام بارو» برنده انتخابات اول دسامبر در گامبیا واگذار کند.

«یحیی جامه» سرانجام  پس از استعفاء، گامبیا را به قصد گینه ترک کرد تا بقیه عمرش را در این کشور به طور تبعید بگذراند.

هفته گذشته، دستگاه قضایی گامبیا دارایی‌های «یحیی جامه» را که به اختلاس بیش از 50 میلیون دلار متهم شده است، توقیف کرد.

113/110

بیشتر بخوانید:

توقیف دارایی‌های «یحیی جامه» در گامبیا

برگزاری انتخابات پارلمانی در گامبیا پس از 22 سال

سفر رئیس جمهوری گامبیا به سنگال

یحیی جامه رئیس جمهوری سابق گامبیا