جهان اکنون با تحول پیش بینی نشده ای مواجه شده که روندها و روبط اقتصادی را بشدت تحت تاثیر قرار داده و چشم انداز آن را تیره ساخته است. این مساله باعث بروز هشدارهای جدی شده است.
"روبرتو آزودو" مدیرکل سازمان تجارت جهانی روز چهارشنبه هشدار داد که همه گیری ویروس کرونا ممکن است به «عمیقترین رکود اقتصادی تاریخ بشر» منجر شود.
سازمان تجارت جهانی در آخرین برآورد خود اعلام کرد: شیوع بیماری کووید 19 منجر به کاهش 13 تا 32 درصدی مبادلات تجاری در سال 2020 خواهد شد.
به گزارش این سازمان سقوط بازارهای مالی در سال جاری از بحران اقتصادی سال 2008 نیز شدیدتر خواهد بود. این سازمان همچنین پیشبینی کرد، تجارت جهانی که پیش از این تحتتاثیر تنشهای تجاری و ابهامها در ارتباط با برگزیت قرار داشت، امسال با «کاهش دو رقمی در حجم تجارت» در همه نقاط جهان روبرو شود.
وی در بیانیه خود گفت: «بحران کرونا قبل از هر چیزی یک بحران بهداشتی است که دولتها را مجبور کرد تا اقدامهای بیسابقهای را برای محافظت از زندگی مردم خود انجام دهند. کاهش غیر قابل اجتناب در تجارت و تولید نتایج دردناکی را برای خانوادهها و مشاغل بهدنبال خواهد داشت.
هشدار مدیرکل سازمان تجارت جهانی درباره پیامدهای فاجعه بار اقتصادی و تجاری همه گیری کرونا در واقع بیانگر نگرانی شدید از پدیدهای بی سابقه در تاریخ بشر است که به صورت غیر منتظره شوک عظیمی را متوجه کل جهان کرده است.
با توجه به مشخصات جهان کنونی به ویژه جهانی شدن، انقلاب ارتباطاتی و اطلاعاتی، سیطره فضای سایبری بر زندگی مردم جهان و پیوستگی کشورها و بلوکهای منطقهای به یکدیگر اکنون همه گیری کرونا باعث شده تا جهان با وضعیت کاملا بی سابقهای مواجه شود که میتوان از آن به عنوان دوره کرونا نام برد.
به گفته "آنتونیو گوترش" دبیرکل سازمان ملل، ویروس کرونا بنیاد جوامع را هدف قرار داده و شیوع این ویروس بزرگترین چالش بشر پس از ایجاد سازمان ملل در پی جنگ جهانی دوم است.
همه گیری ویروس کرونا و قرنطینه میلیونها نفر، اقتصاد جهانی را تا مرز فروپاشی پیش برده است. با توجه به اینکه کشورهای اروپایی و آمریکا جزو پرشمارترین کشورهای آلوده به ویروس کرونا محسوب می شوند، لذا تاثیرات مخرب همهگیری کووید 19 اکنون در این کشورها به صورت رکود اقتصادی بیسابقه و وخامت فزاینده روندهای اقتصادی بروز کرده است.
اروپا و آمریکا با بحرانی عظیم در عرصه اقتصادی و تجاری مواجه شده اند که بخش های صنعتی و خدماتی از جمله حمل و نقل، گردشگری و بسیاری دیگر مشاغل را تحت تاثیر قرار داده است. از جمله تبعات این امر، افزایش شدید بیکاری و کاهش قابل توجه رشد اقتصادی در کشورهای غربی و نیز کشورهایی است که روابط نزدیک سیاسی، اقتصادی و تجاری با غرب دارند.
به باور بسیاری از اندیشمندان و تحلیلگران با توجه به تاثیرات بسیار منفی کرونا بر اقتصادهای جهان به ویژه گروه 20، حتی با پایان همه گیری کرونا، اقتصاد کشورها و نظام اقتصادی وتجاری بین المللی دچار تغییرات ماهوی و شگرفی خواهند شد که ازهم اکنون طلیعه آن پیدا شده است. به ویژه اینکه کارشناسان بهداشتی هشدار دادهاند که ویروس کرونا برای مدتی طولانی باقی مانده و به بدترین کابوس مردم جهان تبدیل خواهد شد.
اکثر تحلیلگران اقتصادی پیش بینی می کنند به دلیل اینکه کنترل شیوع کرونا نیازمند کم شدن ارتباطات انسانی غیرضروری با هدف قطع زنجیره شیوع این ویروس است که به کاهش بسیاری از فعالیت های اقتصادی منجر می گردد، لذا اقتصاد جهان ناگزیر دچار رکود اقتصادی فراگیر و بی سابقهای خواهد شد که البته درباره اروپا و آمریکا اکنون تحقق یافته و اقتصادهای بزرگ دیگر صادرات محور مانند چین و هند نیز به ناچار به دلیل کاهش تقاصای کل آن را کمابیش تجریه خواهند کرد.
به گفته "نیکلاس برنز" استاد دانشگاه هاروارد: همه گیری کووید-19 بزرگترین بحران جهانی قرن حاضر است. عمق و مقیاس این بحران بسیار زیاد است. بحران مالی و اقتصادی آن میتواند در تأثیر آن از رکود بزرگ 2008-2009 فراتر رود. با این حال نگرانی بیشتر درباره دوره پس از پایان همه گیری است که از آن تحت عنوان دوره پسا کرونا یاد می شود.
نویسنده:سيدرضا مير طاهر
138/117
بیشتربخوانید:
هشدار سازمان جهانی بهداشت درباره افزایش مبتلایان به کروناهشدار
صندوق بین المللی پول درباره تاثیر کرونا بر اقتصاد جهانی