ایران پرس- ونزوئلا از جمله کشورهای آمریکای لاتین است که مدتهاست تحت تحریم‌های شدید آمریکا قرار دارد.

مقامات واشنگتن می کوشند با اعمال فشار بر دولت «نیکلاس مادورو» رییس جمهوری قانونی ونزوئلا، وی را وادار به کناره گیری از قدرت نمایند و زمینه را برای به دست گرفتن قدرت توسط «خوان گوایدو» سرکرده مخالفان ونزوئلا که مورد حمایت آمریکا است، فراهم آورند.

در این راستا حتی شیوع ویروس کرونا و درخواست کشورهای مختلف و سازمان ها و نهادهای جهانی برای همکاری بین المللی جهت از بین بردن کرونا نیز کارساز نبوده است. نهادهای بین المللی از جمله سازمان ملل متحد درهمه گیری کرونا از دولت ها خواستند محدودیت ها و تحریم ها را برداشته و کمک کنند تا کشورهای مختلف بتوانند با کنترل کرونا زنجیره آن را در کشورهای مختلف جهان قطع کنند.

به رغم همه درخواست ها، تحریم ها به ویژه علیه ونزوئلا ادامه دارد و دولت واشنگتن درخواست مقامات ونزوئلا را برای آزادسازی منابع مالی این کشور در واشنگتن نادیده گرفته است.

با گسترش ویروس کرونا دولت ونزوئلا خواستار آزادی دارایی‌های این کشور شده‌ بود تا بتواند بودجه مناسبی برای مقابله با شیوع ویروس کرونا اختصاص دهد؛ اما دولت ترامپ به این درخواست‌ها پاسخی نداد. این در حالی است که با دستور «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا، 342 میلیون دلار از دارایی های بانک مرکزی ونزوئلا در اختیار خوان گوایدو سرکرده مخالفان این کشور  قرار گرفت.

«خوزه آرئاسا» وزیرامورخارجه ونزوئلا در واکنش به این اقدام ترامپ نوشت: "بانک مرکزی ونزوئلا تصمیم ترامپ مبنی بر سلب مالکیت این بانک از دارایی ها را که در «سیتی بانک» مسدود شده بود را محکوم می کند."

اکنون اختصاص این بودجه به ابزار سیاسی جدیدی در دست مخالفان دولت ونزوئلا تبدیل شده است. گوایدو سرکرده مخالفان ونزوئلا در یک اقدام تبلیغی در شرایط شیوع کرونا وعده داده است تا سه ماه آینده صد دلار در ماه به کارکنان بخش سلامت این کشور پرداخت می کند.

گوایدو گفته است، این پول از محل سرمایه هایی برداشت می شود که آمریکا و متحدانش آن را مسدود کرده و اکنون در اختیار وی قرار داده اند. وی اوایل آوریل نیز اعلام کرد که دفترش بیش از 200 میلیون دلار را احیا کرده و در تلاش است این پول را برای مبارزه با ویروس کرونا هزینه کند. به گفته گوایدو منابع مالی از طریق «کیف پول مجازی» که سازمان دولت های آمریکایی ایجاد کرده، منتقل خواهند شد.

گوایدو پیش از این نیز در بحبوحه شیوع کرونا از پیشنهاد تشکیل دولت ائتلافی در این کشور از سوی «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا حمایت و اعلام کرده بود با تشکیل این دولت، قادر خواهد بود تا آژانس‌های بین المللی را برای تامین کمک مالی 1/2 میلیارد دلاری جهت رسیدگی به تاثیرات ویروس کرونا متقاعد سازد.

مخالفان در ونزوئلا تلاش می کنند در بحران کرونا نیز اهداف سیاسی خود را پیگیری و از آن برای قانع کردن افکار عمومی استفاده کنند. این در حالی است که ونزوئلا ماه‌هاست با شدیدترین چالش‌های اقتصادی از جمله کمبود شدید دارو و مواد غذایی رو به رو و شیوع کرونا شرایط را حادتر کرده است، البته به رغم همه فشارها دولت ونزوئلا توانسته است کرونا را در این کشور با اعلام وضعیت اضطراری و محدودیت‌های اجتماعی، قرنطینه و نظارت برمرزها کنترل کند.

مادورو در این زمینه گفت: "ما توانسته‌ایم به لطف تداوم اقدامات جمعی، شیوع گسترده‌تر را مهار کنیم. این مسیر درستی است اما مبارزه با این ویروس برای قطع تمامی زنجیره‌های ابتلا ادامه دارد."

اگرچه مخالفان در ونزوئلا با حمایت آمریکا همچنان در تلاش برای دستیابی به قدرت، از هر ترفندی یاری می جویند به طوری که کرونا را نیز وسیله ای برای رسیدن به هدف سیاسی خود کرده اند اما به نظر می رسد آنها بازهم ناکام مانده اند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

139/116

بیشتر بخوانید:

انتقاد ونزوئلا از تداوم توقیف دارایی‌های این کشور در آمریکا

مخالفت ونزوئلا با طرح آمریکا برای تشکیل دولت موقت در این کشور/ تحلیل