یک نهاد وابسته به سازمان ملل متحد در این زمینه اعلام کرد: کشورهای آمریکای لاتین در سال کنونی 2020 بدترین رکود اقتصادی تاریخ خود را با 5 و 3 دهم درصد کاهش تولید ناخالص داخلی به علت پیامدهای همه گیری جهانی ویروس کرونا در اقتصاد منطقه، شاهد خواهند بود.
با تغییرات صورت گرفته در نظام سیاسی و بین المللی و تغییر سیاست ها و نگرش ها، بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین طی دهه های اخیر تلاش کردند با ایجاد زیرساخت های توسعه ای، جذب مشارکت خارجی، دریافت وام های سنگین، اجرای سیاست های توسعه گردشگری و توسعه بخش انرژی و گسترش صادرات منابع انرژی از جمله نفت، رشد اقتصادی خود را بهبود ببخشند و در مسیر کنترل فقر و بیکاری گام بردارند.
اکنون با بحران ناشی از همه گیری کرونا، اقتصاد نوپای بسیاری از این کشورها در آمریکای لاتین با خطر جدی رو به رو است.
کاهش تقاضا برای نفت در پی تعطیلی کارخانه ها و مراکز تولیدی همچنین کاهش قیمت مواد اولیه در پی تعطیلی های گسترده سبب شده است تا بسیاری از کشورهای این قاره با کاهش درآمد، افت ارزش پول ملی و ریزش سهام بورس رو به رو شوند.
مکزیک و کلمبیا به عنوان دو کشور اصلی صادرکننده نفت آمریکای لاتین طی چند روز گذشته تحت تاثیر روند نزولی قیمت نفت با کاهش ارزش واحد پول مواجه شده اند.
براساس جدیدترین آمارهای رسمی اعلام شده، ارزش پزوی مکزیک 1/8 درصد و پزوی کلمبیا حدود یک درصد کاهش داشته است.
کاهش بهای نفت بر شاخص واحد پولی کل منطقه آمریکای لاتین نیز تاثیر گذاشته است و این شاخص ها به طور میانگین حدود شش دهم درصد کاهش ارزش داشته اند.
این باعث میشود چشمانداز مبهمی در مسیر احیای پایدار اقتصاد کشورهای این منطقه ایجاد شود.
صنعت گردشگری محور دیگری است که بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین از راه آن کسب درامد می کنند.
اکنون تعطیلی خطوط هوایی و مسافرت ها سبب کاهش تقاضای خدمات گردشگری شده است.
همچنین بسیاری از اتباع کشوهای آمریکای لاتین به عنوان نیروی کار در خارج از مرزها مشغول کار هستند که با بحران کنونی آنها امکان نقل و انتقال پول را نداشته و بخش دیگری از اقتصاد تحت تاثیر قرار گرفته است.
این شرایط سبب از بین رفتن بخش بسیاری از منابع مالی و فرصت های شغلی شده است که در بلند مدت به فقر و بیکاری در کشورهای آمریکای لاتین دامن می زند.
براساس گزارش نهاد وابسته به سازمان ملل میزان بیکاری با از بین رفتن فرصت شغلی 11 میلیون و 600 هزار نفر جدید، به شدت افزایش خواهد یافت و شاخص های فقر نیز افزایش خواهند یافت.
آلیسیا بارسنا دبیر اجرایی کمیسیون اقتصادی برای آمریکای لاتین و منطقه کارائیب در این زمینه گفت: ما در آغاز رکود شدیدی قرار داریم و با کاهش شدید رشدی مواجه هستیم که منطقه هرگز به خود ندیده است
بحران کرونا در حالی دامن گیر کشورهای آمریکای لاتین شده است که بسیاری از این کشورها با بحران های سیاسی ناشی از فقدان مشروعیت روبه رو هستند.
همچنین عملکرد بسیاری از مقامات کشورهای مختلف این قاره سبب افزایش فساد و فاصله طبقاتی شده که خود بحران اجتماعی را دامن زده است.
از این رو تشدید مشکلات اقتصادی در این برهه زمانی مشکلی جدی برای این کشورها است؛ زیرا علاوه بر جنبه اقتصادی در بسیاری از این کشورها جنبش های اجتماعی و اعتراضی را تشدید خواهد کرد همچنین زمینه را برای قدرت گرفتن جریان های دست راستی در بسیاری از کشورهای این منطقه فراهم می آورد.
مارتین لاما اقتصاددان ارشد بانک جهانی گفت: دولتهای آمریکای لاتین و حوزه کارائیب با چالش بزرگی روبه رو هستند و باید سیاستهای هماهنگ و منسجمی را در پیش بگیرند.
در این راستا به نظر می رسد تقویت همکاری های داخلی و منطقه ای همچنین کمک و همکاری کشورهای غنی تر و نهادهای بین المللی در بخشودگی وام و بدهی ها، تخصیص خطوط اعتباری و کمک به بازسازی اقتصادهای آسیب دیده کشورهای این منطقه می تواند تا حدی از بحران اقتصادی و در پی آن بحران های اجتماعی و سیاسی پیش رو بکاهد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
133/118
بیشتر بخوانید:
آمریکای لاتین و تحولات آن در سال 2019
ادامه روند شیوع ویروس کرونا در آمریکای لاتین