ایران پرس- طبق توافق هسته ای برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل قرار است که تحریم تسلیحاتی ایران در 18 اکتبر 2020 خاتمه یابد.

با این حال آمریکا که در مه 2018 ازاین توافق خارج شده، مخالفت شدید خود را با این مساله اعلام کرده واکنون درصدد است تا راهی برای تمدید این تحریم بیابد.

در این زمینه روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی با اشاره به اظهارات اخیر «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا در زمینه تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران نوشت که وی در حال تدوین طرحی بر مبنای یک استدلال حقوقی است که براساس آن واشنگتن به رغم خروج از برجام همچنان یکی از اعضای آن است.

طبق این طرح آمریکا ادعا می کند که هنوز از نظر حقوقی به عنوان یک دولت شرکت کننده در توافق هسته ای برجام حضور دارد و هدف آن استفاده از تهدید مکانیسم ماشه است که می‌تواند همه تحریمهای قبل از امضای برجام را علیه ایران مجددا اعمال کند و اگر تحریم‌های تسلیحاتی در شورای امنیت تمدید نشود، واشنگتن از این حق ادعایی خود به عنوان یکی از طرفهای برجام استفاده کرده و تحریم های گسترده علیه ایران در زمینه فروش نفت و تبادلات بانکی قبل از تصویب برجام در سال 2015 باز خواهد گشت. توافقی که ترامپ در سال 2018 از آن خارج شده و آن را بدترین توافق تاریخ آمریکا خوانده است.

به نظر می رسد این اقدام بخشی از راهبرد پیچیده واشنگتن برای فشار به شورای امنیت سازمان ملل به منظورتمدید محدودیتهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران یا اعمال تحریم های بسیار سختگیرانه است.

در واقع واشنگتن از تقویت قدرت دفاعی ایران بیمناک است و به همین دلیل بر خلاف قطعنامه 2231 شورای امنیت خواهان تمدید تحریم تسلیحاتی ایران است.

رئوس این طرح طی روزهای گذشته از سوی دولت ترامپ به عنوان شروع چرخه‌ای برای تصویب یک قطعنامه جدید در شورای امنیت که کشورها را از صادرات تسلیحات متعارف به ایران منع می‌کند تشریح شده است. 

پمپئو اخیرا در بیانیه‌ای با تکرار اتهامات خود علیه ایران گفت : «کشور پیشتاز جهان در حمایت از تروریسم و ضدیهود نباید اجازه خرید و فروش سلاح‌های متعارف را داشته باشد».

پمپئو هم چنین در توئیتی نوشت: «قبل از آنکه غرب آسیا وارد مسابقه تسلیحاتی جدیدی شود شورای امنیت باید تحریم تسلیحاتی ایران را تمدید کند.»

بر اساس قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل که از سال 2016 اجرایی شد، واردات یا صادرات تسلیحاتی به ایران یا از ایران به مدت پنج سال ممنوع شده است. این ممنوعیت در اکتبر 2020 منقضی می‌شود.

پس از آن ایران این امکان را خواهد داشت که از کشورهای خارجی تسلیحات بخرد و یا به صادرات تسلیحاتی بپردازد. هیچ یک از اعضای گروه 1+4 تاکنون اعتراضی به لغو تحریم تسلیحاتی ایران نکرده و اعتراض وابراز نگرانی آمریکا را ناموجه می دانند.

این موضع به ویژه از سوی روسیه اتخاذ شده که معتقد است خواسته واشنگتن غیر قانونی و ناموجه است و اساسا جایی برای بحث در این زمینه وجود ندارد. وزارت خارجه روسیه تأکید کرده که تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران موقت هستند و در اکتبر 2020 منقضی می‌شوند.  

به گفته «ولادیمیر ارماکوف» مدیر اداره کنترل تسلیحاتی وزارت خارجه روسیه : هیچ رایزنی و بحث رسمی درباره بازنگری کردن در قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل وجود ندارد، نه در شورای امنیت و نه در هیچ جایگاه دیگر».

به رغم تلاش‌های مستمر واشنگتن، اما هر تلاشی برای تجدید محدودیتهای تسلیحاتی علیه ایران مطمئنا با مخالفت علنی یا غیرعلنی روسیه و چین در سازمان ملل مواجه خواهد شد. این موضوعی است که حتی سیاستمداران ارشد آمریکایی نیز به ان ادعان کرده اند. 

به گفته «وندی شرمن» مذاکره کننده ارشد آمریکا در دولت اوباما: روسیه و چین هرگز یک تحریم تسلیحاتی علیه ایران را نمی‌خواهند.

تلاش گسترده دولت ترامپ برای تداوم تحریم تسلیحاتی ایران در حالی است که جمهوری اسلامی ایران سال هاست که به دلیل تحریم های گسترده، تسلیحات عمده ای را که به موجب قطعنامه های سازمان ملل، خرید آنها توسط ایران ممنوع بوده را خریداری نکرده و در عوض با تکیه به استعدادها و توانمندی های داخلی گام‌های بسیار بزرگی در زمینه  طراحی و ساخت انواع تسلیحات زمینی، هوایی، دریایی، موشک‌ها و تجهیزات الکترونیکی و حسگرها برداشته و حتی قابلیت صادرات تسلیحاتی را نیز پیدا کرده است. 118

بیشتر بخوانید:

توئیت پمپئو در نمایش استیصال آمریکا از دستاورد فضایی ایران

واکنش سخنگوی وزارت خارجه ایران به آرزوی ریاکارانه «پمپئو» در روز زمین

 اقدام ضد ایرانی جدید پمپئو؛ درخواست تمدید تحریم تسلیحاتی