ایران پرس- «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران در گفت وگوی تلفنی با«آنتونیو گوترش»دبیرکل سازمان ملل متحد، با بیان اینکه بحران یمن راه حل نظامی ندارد، گفت: برقراری آتش بس پایدار مقدمه ای برای آغاز روند سیاسی حل و فصل بحران یمن است.

ضروری ترین نیاز یمن در شرایط فعلی بازشدن مرزها و توقف محاصره بنادر برای ارسال کمک‌های بشر دوستانه به مردم این کشور است. با توجه به این ضرورت، ایران همچون گذشته از هر ابتکاری که توقف جنگ و رفع محاصره یمن را به همراه داشته باشد استقبال می‌کند.

پنجمین سال جنگ ائتلاف سعودی ضد یمن 26 مارس 2020 پایان یافت و تاکنون بیش از 100 هزار نفر مستقیم و غیرمستقیم در اثر این جنگ کشته شده‌اند. وضعیت مردم یمن به خاطر این حملات بسیار بغرنج شده است.

صلح تنها زمانی محقق می‎شود که حملات متوقف و محاصره لغو شود، اما اکنون فرصت واقعی صلح وجود ندارد، زیرا حملات عربستان ادامه دارد. تجاوز نظامی نیروهای خارجی و محاصره ظالمانه هوایی، دریایی و زمینی یمن در پنج سال گذشته راه‌های کمک رسانی به مردم مظلوم این کشور را مسدود نموده و اکنون گسترش بیماری کرونا در نبود حداقل امکانات و وخامت وضعیت انسانی در این کشور نگرانی‌ها را مضاعف کرده است.

ائتلاف سعودی؛ اما به دنبال پایان جنگ نیست. ناظران سیاسی براین باورند که عربستان سعودی در  ورای آتش‌بس، اهداف دیگری دارد و شواهد و نشانه ها نیزحاکیست که ریاض قصد دارد خود را برای حملات دیگری آماده کند.

«محمد عبدالسلام» سخنگوی جنبش انصارالله و رئیس هیات صنعاء در مذاکرات صلح یمن در گفت گویی با شبکه خبری المسیره با بیان این که آنچه متجاوزان درباره آتش بس می‌گویند، دروغ و یک نمایش تبلغاتی است، تصریح کرد ما نیاز داریم که شورای امنیت سازمان ملل به جای برگزاری جلسات ماهیانه و بی ثمر، تصمیم قاطعی برای توقف جنگ و لغو محاصره یمن اتخاذ کند.

وی با اشاره به سند ارائه شده صنعاء به سازمان ملل درباره پایان جنگ و لغو محاصره یمن خاطر نشان کرد: «مارتین گریفتیس» نماینده سازمان ملل دو پیشنهاد داده که هیچ کدام از آنها به مسایل اصلی مانند لغو محاصره و لزوم توقف جنگ قبل از مذاکره اشاره نشده است. ما خواستار پیشنهاداتی هستیم که در آن صراحتا به توقف حملات و لغو کامل محاصره اشاره شده باشد.

اکنون  یمن در نتیجه جنگی ویرانگر در معرض بزرگ ترین فاجعه انسانی قرارگرفته است. پیشنهاد دبیرکل سازمان ملل متحد مبنی بر آتش بس برای مقابله با بیماری کرونا در یمن و پذیرش آن از سوی دولت نجات ملی یمن، در واقع فرصتی بود که عربستان و دیگر متجاوزین به این کشور ضمن متعهد بودن به توافق استکهلم، جنایت های خود را در یمن متوقف و این جنگ خانمان سوز را متوقف کنند.

چنانچه این پیشنهاد با اقدامات عملی ائتلاف و رفع محاصره این کشور همراه شود می‌تواند اقدام مهمی‌برای جلوگیری از مرگ هزاران انسان بی گناه و گامی اساسی برای گشودن دریچه ای برای برقراری صلح و ثبات باشد.

جنگ در یمن نتیجه ای جز کشته شدن زنان و کودکان  نداشته  و ریاض به هیچ کدام ازاهداف خود نرسیده است و پس از این هم نخواهد رسید.

«محمد علی مهتدی» تحلیلگر مسائل بین الملل درتحلیل رخدادهای یمن می گوید: "عربستان و متحدانش  جنگ را شروع کردند و تصورشان این بود که ظرف یک یا دو ماه موضوع تمام می‌شود و ملت یمن را به زانو در می آورند اما اکنون بیشتر از پنج سال گذشته است و ملت یمن همچنان به مقاومت خود ادامه می‌دهد.

در این مدت یمنی ها موفق شدند به تدریج هم به سلاح موشکی و هم به سلاح پهپادی مجهز شوند."ریاض با اشتباه محاسباتی، خود را در یمن گرفتار کرد و اکنون هم  با کارشکنی در برقراری آتش بس مرتکب خطاهای بزرگتری می شود  و با اصرار بر ادامه جنگ در باتلاقی فرو می رود که بیرون امدن از ان ممکن نیست.

در چنین وضعیتی  برقراری آتش بس پایدار می تواند مقدمه ای برای آغاز روند سیاسی حل و فصل بحران یمن و فرصتی برای بیرون آمدن عربستان از دایره جنگ و خونریزی باشد.118

بیشتر بخوانید:

سومین گفت وگوی تلفنی ظریف و گوترش درباره یمن