ایران پرس- اقتصاد آمریکا بر اثر شیوع کرونا در عمیق ترین رکود  فرو رفته است. تحقیقات موسسه مدیریت عرضه (ISM) نشان می دهد اقتصاد آمریکا در سه ماهه دوم سال جاری میلادی شدیدترین رکود را از زمان رکود بزرگ سال‌های 2007 تا 2009 تجربه کرد.

مرتضی مکی- بزرگ‌ترین اقتصاد جهان در فاصله بین ماه‌های آوریل تا ژوئن 9.5 (نه و نیم) درصد کوچک‌تر شده است. این شاخص به این معناست که اگر عملکرد اقتصادی ایالات متحده در 3 فصل بعدی هم به همین منوال باشد، یک‌سوم اقتصاد این کشور به دلیل بحران کرونا و صدمات ناشی از آن ذوب خواهد شد.

این رکود از زمان انتشار نرخ رشد اقتصادی سالانه به‌صورت فصلی در سال 1947 بی‌سابقه است.

قبل از آغاز همه‌گیری ویروس کرونا، بیشترین کاهش تولید ناخالص داخلی در آمریکا مربوط به سه ماهه اول سال 1958 می شد.

تولید ناخالص داخلی آمریکا در آن زمان 10 درصد به‌صورت سالانه کاهش یافت. شوک اقتصادی به وجود آمده در سه‌ماهه‌  دوم سال جاری میلادی چهار برابر شدیدتر از بدترین رکود فصلی طی رکود بزرگ سال‌های 2007 تا 2009 بود.

طبق اطلاعات دفتر پژوهش‌های اقتصادی آمریکا، فعالیت اقتصادی در این کشور پنج درصد در سه ماهه نخست سال 2020 کاهش یافته است. کاهش رشد اقتصادی و فرو رفتن در رکود به منزله ورشکستگی بنگاه ها و بیکاری فزاینده است. 

در ماه آوریل به دلیل تعطیلی کسب‌ وکارها بیشتر از20 میلیون شغل در آمریکا از بین رفت. 

"برنی سندر"، سناتور دموکرات ایالت "ورمونت" در پیامی توییتری با اعلام اینکه «مردم آمریکا فقیرتر شده‌اند» هشدار داد کرونا باعث شده نیمی از خانوارهای آمریکایی نیز درآمد خود را از دست بدهند.

وی در توییتر نوشت: «ثروتمندان ثروتمندتر شده‌اند (اما) بیش از نیمی از خانوارهای آمریکایی درآمد خود را در جریان همه‌گیری کرونا از دست داده‌اند این در حالی است که 491 میلیاردر، ثروت خود را 743 میلیارد دلار افزایش داده‌اند. این ناپسند است ما به اقتصادی نیاز داریم که برای همه کار کند نه اقتصاد متقلبانه‌ای که برای ثروتمندان و قدرتمندان است».

طبق گفته سندرز نرخ تولید ناخالص داخلی این کشور نیز در سه ماهه گذشته دستکم 33 درصد افت داشته است.

تبعات ویرانگر شیوع کرونا موجب چالش عمیقی در سطح هیات حاکمه آمریکا در مدیریت بحران مالی و اقتصادی شده است. کاخ سفید، دموکرات‌های حاکم در مجلس نمایندگان را مسئول شکست در دستیابی به توافقی کوتاه مدت درباره مزایای افزوده بر بیمه بیکاری و توقف اخراج‌ کارگران می‌داند. اما جمهوریخواهان که چند هفته‌ای را معطل آغاز مذاکرات رسمی درباره بسته محرک بوده‌اند هنوز در بین خودشان به توافقی نرسیده‌اند.

یکی از تبعات شیوع کرونا و کاهش رشد اقتصادی آمریکا افزایش نابرابری و شکاف اقتصادی در این کشور است. در واقع همانطور که برنی سندرز گفته ثروتمندان ثروتمندتر و فقیران فقیرتر شده اند.

شبکه خبری بلومبرگ  در گزارشی اعلام کرد: ناامنی غذایی در بین خانوارهای آمریکایی به بالاترین رقم رسید و تقریبا 30 میلیون نفر  در 7 روز منتهی به 21 ژوئیه غذای کافی برای خوردن نداشتند. 

بلومبرگ افزود: بر اساس مطالعات بخش نظرسنجی از خانوارها در اداره آمار آمریکا تقریبا 23 میلیون نفر «برای حدود یک هفته غذای کافی برای خوردن نداشتند» و بیش از پنج میلیون نفر «در این هفته اغلب چیزی برای خوردن نداشتند». این وضعیت کشوری با ادعای ابرقدرتی در جهان است. کشوری که بودجه نظامی آن بیش از 700 میلیارد دلار است اما میلیونها نفردسترسی به غذای کافی ندارند.

بیشتر بخوانید:

سلیمانی: تبعیض نژادی و بی‌عدالتی در آمریکا گسترده است