ایران پرس: مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا پس از سه هفته، سفر دوره ای جدیدی را به اروپا آغاز کرد. سفر دوره ای جدید پمپئو به چهار کشور اروپای مرکزی و شرق اروپا است.

مرتضی مکی- پراگ اولین مقصد سفر دوره ای پمپئو به اروپا است. وزیر خارجه آمریکا پس ازجمهوری چک از کشورهای  اسلوونی، اتریش و لهستان دیدار می‌کند. 

استقرار نیرو‌های آمریکایی در لهستان، شبکه موبایل جی پنج و عدم وابستگی به انرژی روسیه از محور‌های سفر وزیر خارجه آمریکا به اروپای مرکزی اعلام شده است. موضوع چین ستیزی و روس ستیزی هدف راهبردی سفرهای پمپئو و دیگر مقامات آمریکایی به اروپا است.

وزیر خارجه آمریکا در سفر سه هفته پیش به اروپا و دیدار از انگلیس و دانمارک به دنبال جلب حمایت این دو کشور درعدم همکاری با شرکت هواوی چین در گسترش نسل پنجم تلفن همراه موسوم جی پنج بود.

پمپئو در دانمارک نیز جلب مخالفت دانمارک را با گذشتن خط لوله نورد استریم 2 از آبهای سرزمینی دانمارک را دنبال می کرد.

خط  لوله نورد استریم 2  در کنار خط لوله نورد استریم 1 حجم بیشتری از گاز روسیه را به آلمان و دیگر کشورهای اروپایی منتقل می کند. مزیت این خط لوله این است که وابستگی آلمان و دیگر کشورهای اروپایی وارد کننده گاز از روسیه به خطوط لوله ای که از اوکراین بحران زده می گذرد کاهش می دهد.

خط لوله نورد استریم 2 بر خلاف سیاستهای راهبردی آمریکا در اروپا در جهت شکاف میان روسیه و اروپا است.

آمریکا همواره به یک دشمن راهبردی برای باقی ماندن در اروپا نیاز دارد. توسعه ناتو در شرق اروپا با هدف محصور کردن روسیه در مرزهایش انجام شد.

اکنون آمریکا دیگر نمی تواند در اروپا به آلمان، فرانسه و انگلیس تکیه کند و به شرکای جدید و مطمئن و نیازمند آمریکا  نیاز دارد.

دونالد رامسفلد وزیر دفاع اسبق آمریکا  پس از عدم همراهی کشورهای آلمان و فرانسه با آمریکا در حمله به عراق از اروپای قدیم و جدید سخن گفت و عصر اروپای قدیم را پایان یافته دانست.

باراک اوباما در جهت تغییر چتر امنیتی آمریکا از غرب به شرق اروپا طرح سپر موشکی در لهستان و جمهوری چک را مطرح کرد.

طرحی که با مخالفت و تهدیدات روسیه و عدم همراهی کشورهای آلمان و فرانسه با آمریکا در اجرای این طرح آمریکا را مجبور به تجدید نظر در آن کرد. دونالد ترامپ با جدیت و اراده قویتری به دنبال متحدان جدیدی در اروپا با محوریت چین هراسی و روس هراسی است.

ترامپ هم اکنون بحث کاهش نظامیان آمریکایی در آلمان وانتقال بخشی از این نیروها به لهستان را می خواهد عملیاتی کند.

قرار است در جریان سفر پمپئو به لهستان توافقنامه ای در این زمینه امضاء کند.

به نظر نمی رسد با به قدرت رسیدن جو بایدن  دموکرات نیز تغییر راهبردی درنگاه آمریکا به اروپا و روسیه روی دهد.  

هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان پس از اعلام مواضع ترامپ در خصوص کاهش نظامیان آمریکایی در آلمان گفت: تنش‌های کنونی میان آلمان و ایالات متحده با ناکامی دونالد ترامپ در پیروزی دوباره در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا حل و فصل نخواهد شد.

وزیر امور خارجه آلمان افزود: هر آنکه گمان می‌کند شراکت ترانس-آتلانتیک با حضور یک رئیس‌جمهوری دموکرات در آمریکا به آنچه بود بازمی‌گردد، تغییرات ساختاری را دست ‌کم می‌گیرد. 

هایکو ماس ادامه داد: روابط ترانس-آتلانتیک اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد و مهم باقی می‌ماند و ما روی تضمین این مساله که آن‌ها آینده‌ای دارند، کار می‌کنیم. اما به ترتیبی که آن‌ها در حال حاضر هستند، نیازهایی که طرفین دارند، دیگر تامین نمی‌کنند.    

 چین هراسی نیز بخش دیگری از سیاست راهبردی آمریکا در اروپا شده است. چین پس از اینکه بخش بزرگی از بازار اروپا را به دست آورده است به دنبال توسعه نسل پنجم تلفن همراه در اروپا است.

آمریکا در تقابل با چین به دنبال مقابله با توسعه فن آوریهای جدید با محوریت شرکتهای چینی در اروپا است. آن هم در شرایطی که بسیاری از کشورهای اروپایی روابط گسترده ای با چین دارند. آمریکا در حال دست و پا زدن برای حفط نفوذ خود در قاره پیر است .

مقاومتهایی که از سوی کشورهای مختلف جهان به خصوص متحدان اروپایی آمریکا چون آلمان و فرانسه با خواستهای آمریکا می شود نشانه ای از افول قدرت آمریکا است.