ایران پرس:  آمریکا پس از حملات 11 سپتامبر 2001 خود را پرچمدار مبارزه با تروریسم در جهان خوانده و اقدام به اشغال افغانستان و عراق کرد، با این حال واشنگتن همچنان در این زمینه سیاست متناقضی را دنبال می کند.

در حالی که دولت ترامپ تلاش بر سرپوش نهادن به نقش رژیم سعودی در این زمینه دارد، اما دستگاه قضایی امریکا در پی مشخص کردن نقش مقامات ارشد سعودی در این حادثه است.

قاضی فدرال نیویورک‏ خواستار بازجویی از 4 مقام عربستان سعودی درباره احتمال آگاهی داشتن آن‌ها از حملات 11 سپتامبر شد. از جمله این مقامات سعودی، «بندر بن سلطان» سفیر سابق سعودی در واشنگتن است.

این در حالی است که «جیل سانبورن» مقام ارشد «اف. بی. آی» چندی پیش در سندی که به دادگاه ارائه کرده بود از «مساعد احمد الجراح» دیپلمات عربستانی به عنوان «نفر سومی» که در حملات یازده سپتامبر 2001 دست داشت و به تروریست‌های القاعده کمک کرده بود، نام برده است.

«برت ایگلسون» سخنگوی خانواده‌های قربانیان حملات 11 سپتامبر اظهار داشت، این موضوع نشان می‌دهد که دولت آمریکا در مورد نقش سعودی‌ها سکوت کرده است.

عربستان به عنوان متهم اصلی حملات 11 سپتامبر در طول سال های گذشته با تلاش گسترده سیاسی و رسانه ای و صرف هزینه های هنگفت مالی تلاش نموده که از انتساب این رخداد تروریستی به خود فاصله بگیرد.

در گزارش کنگره آمریکا درباره حادثه 11 سپتامبر که در ژوئیه 2016 منتشرشد صراحتا اعلام شد که 15 نفر از 19 هواپیما ربا که در حملات 11 سپتامبر دست داشته اند از اتباع عربستان سعودی بوده اند.

این مساله باعث تصویب قانون «جاستا»  JASTA در کنگره آمریکا شد که به خانواده ها و بستگان قربانیان حادثه 11 سپتامبر اجازه شکایت از دولت و مقامات سعودی به دلیل کمک به عاملان حادثه 11 سپتامبر را می دهد، با این حال هم دولت اوباما و هم دولت ترامپ به بهانه  تاثیر منفی اجرای این قانون بر روابط دوجانبه ریاض و واشنگتن، عملا مانع از اجرای آن شده اند.

فرصت طلبی آمریکا برای اقدامات تهاجمی درغرب آسیا

نحوه برخورد دولت ترامپ با مسئله نقش عربستان سعودی در حادثه 11 سپتامبر نشانه رویکرد متناقض واشنگتن در این زمینه است. دولت ترامپ عمدا نقش ریاض درتغذیه ایدئولوژیک و نیز تامین مالی و لجستیکی گروه های تروریستی تکفیری را نادیده می گیرد.

نکته دیگری که در ارتباط با حادثه 11 سپتامبر خود نمایی می کند، دلایل وقوع این حادثه و نیز فرصت طلبی آمریکا از آن به مثابه بهانه ای برای اقدامات تهاجمی خود در سطح جهانی به ویژه در غرب آسیا است.

اساسا حادثه 11 سپتامبر را می توان نوعی واکنش به اقدامات واشنگتن در زمینه افزایش حضور نظامی و امنیتی در جهان اسلام به ویژه پس از جنگ اول خلیج فارس و حضور بی سابقه چند صد هزار نفری نظامیان غربی در حوزه خلیج فارس دانست.

به بیان دیگر، حادثه 11 سپتامبر ریشه در مداخله جویی های آمریکا داشته که پس از جنگ اول خلیج فارس هم چنان حضور پررنگی در منطقه  از جمله در عربستان سعودی داشت که این مساله موجب شکل گیری جریان سیاسی و فکری پرقدرتی به منظور مقابله با آن شد که گروه تروریستی القاعده از آن بهره گرفت و حملات 11 سپتامبر را با استفاده از منابع مالی و لجستیکی برخی مقامات ارشد سعودی در آمریکا از جمله بندر بن سلطان سفیر وقت عربستان در واشنگتن صورت داد.

با این حال واشنگتن به جای برخورد با رژیم سعودی وبازخواست آن، همواره تلاش بر سرپوش نهادن بر این امر داشته و در عین حال از حادثه 11 سپتامبر به عنوان دستاویزی برای اجرای طرح های تهاجمی خود به بهانه مبارزه جهانی با تروریسم  استفاده کرد که اشغال افغانستان و عراق از مصادیق بارز آن محسوب می شود.

اقداماتی که حاصل نهایی آن صدها هزار کشته و تخریب این کشورها و نیز ایجاد پدیده شوم تروریسم تکفیری از جمله داعش بود که جنایات متعددی را صورت داده است.

جنگ های خارجی آمریکا و ایجاد هزینه های هنگفت

نکته مهم اینکه، جنگ های خارجی آمریکا در دوره پس از 11 سپتامبر موجب ایجاد هزینه های هنگفتی شده است. کما اینکه ترامپ مدعی است که این جنگ ها برای آمریکا بیش از 7 تریلیارد دلار هزینه در پی داشته است. این هزینه ها موجب افزایش شدید کسر بودجه و نیز بدهی ملی آمریکا شده و نتایج آن در داخل این کشور به صورت غفلت دولت فدرال در بازسازی زیرساخت ها و نیز کاهش بودجه های بهداشتی و اجتماعی و آموزشی خود را نشان داده است.

جنگ های امریکا؛ ایجاد ناامنی و گسترش تروریسم در نقاط مختلف دنیا 

نکته آخر اینکه جنگ های امریکا در دوره پس از حادثه 11 سپتامبر به جای اینکه موجب افزایش امنیت در جهان شود، صرفا باعث افزایش ناامنی و بی ثباتی و گسترش تروریسم در نقاط مختلف دنیا شده است.

 «جیم لوب» مدیر تارنمای لوبلاگ  با اشاره به اینکه واکنش آمریکا پس ار حادثه 11 سپتامبر، غرب آسیا را همچنان در بالاترین سطح ناپایداری قرار داده است، تصریح کرد: ناکامی بارز واشنگتن در ایجاد ثبات در افغانستان و عراق... موجب تضعیف نفوذ آن در سراسر جهان و تحریک ملی‌گرایی و انزواطلبی در داخل کشور شده است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

119

بیشتر بخوانید: