ایران‌پرس: دولت ترامپ پس از خروج از توافق هسته ای برجام در مه 2018 در چارچوب کارزار فشار حداکثری ، بی سابقه ترین تحریم ها در طول تاریخ را علیه جمهوری اسلامی ایران به اجرا درآورده است. با این حال نشانه های ناکامی این سیاست روز به روزآشکارتر می شود.

در جلسه استماع روز پنج شنبه 24 سپتامبر کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا با حضور «الیوت آبرامز» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، سناتورهای دموکرات آمریکایی  با انتقاد شدید از سیاست های کاخ سفید در قبال ایران تاکید کردند که کارزار فشار حداکثری واشنگتن  تهران را منزوی نکرده است. به گفته آنها، کارزار فشار حداکثری دولت کنونی آمریکا نه تنها در برابر ایران بازدارندگی ایجاد نکرده بلکه آن را تقویت نیز نموده است. سناتور «باب منندز»، عضو ارشد کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا، با اشاره به افزایش چند برابری حملات به نظامیان آمریکایی در عراق، ادعای کاخ سفید درباره منزوی شدن و تضعیف ایران را رد کرد. سناتور «کریس مورفی» نیز با پیش کشیدن روابط ایران با دولت سوریه و ادعای کمک کردن به جنبش مقاومت «انصارالله» یمن، گفت این‌ها نشان می‌دهد که ایران اکنون در مقایسه با زمانی که دوره ریاست‌جمهوری «باراک اوباما» به پایان رسید، در منطقه غرب آسیا قوی‌تر شده است. سناتور «باب کاردین» نیز درباره روابط مخدوش‌شده آمریکا با متحدان اروپایی خود بر سر ایران اظهار داشت که دولت ترامپ با خروج از توافق هسته‌ای، اروپایی‌ها را از خود رانده است.

ناکامی سیاست ترامپ در قبال کشورمان نه فقط از سوی رقبا و شرکای خارجی امریکا بلکه بارها از سوی مقامات و تحلیلگران آمریکایی نیز مطرح شده و اذعان قانونگذاران ارشد دموکرات آمریکایی نیز در همین راستا قابل تحلبل بوده و حاکی از واقعیتی غیر قابل انکار است. به گفته«پل پیلار» کارشناس سیاسی آمریکایی : نشانه‌های زیادی است که ناظران را به یقین می‌رساند که اقدامات دولت ترامپ برای افزایش فشار به منظور تسلیم‌کردن ایران، به شکست انجامیده است، وقتی حتی کسانی که طرفدار این استراتژی هستند به شکست آن اذعان می‌کنند.

در واقع به رغم اظهارات و ادعاهای مکرر دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و مقامات ارشد دولت وی از جمله مایک پمپئو وزیر امور خارجه در باره موفقیت کارزار فشار حداکثری به ویژه در زمینه تضعیف اقتصاد ایران، اما در عمل ایران  نه فقط با اتحاذ سیاست "مقاومت حداکثری" به این سیاست واشنگتن پاسخ گفته، بلکه دولت ترامپ با اجرای این سیاست به هیچ یک از اهداف خود از جمله محدود ساختن برنامه هسته ای صلح آمیز و یا تغییر سیاست های منطقه ای و نیز تضعیف توامندی دفاعی به ویژه توان موشکی ایران دست نیافته است. «دنیل دِپِتریس» نویسنده نشریه «واشنگتن اگزمینر»، طی یادداشتی در وبگاه «هیل»نوشت :دو سال سیاست فشار و تحریم دولت واشنگتن به ایران هم نتوانسته این کشور را برای مذاکره مجدد تسلیم کند.

هر چند واشنگتن ادعا می کند که با اعمال شدید ترین تحریم ها در طول تاریخ علیه ایران درچارچوب کارزار فشار حداکثری، به زعم خود تهران را وادار به تسلیم در برابر خواسته های دوازده گانه آمریکا که پمپئو در مه 2018 مطرح کرده بود خواهد کرد ، اما واقعیت این است که مقاومت مثال زدنی ملت ایران در برابر این تحریم ها، باعث استیصال دولت ترامپ وشکست کارزار فشار حداکثری شده و استعفای چندی قبل برایان هوک نماینده ویژه سابق آمریکا در امور ایران نیز که مواضع بسیار خصمانه ای علیه ایران داشته، از نمادهای آشکار این ناکامی بزرگ است. 

سيدرضا مير طاهر