تحلیل‌گران و برخی از کارمندان سابق سازمان سیا معتقد هستند امکان حمایت دولت بایدن از کودتای شاهزادگان سعودی علیه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «جاناتان برودر» تحلیلگر مسائل امنیتی و نظامی در وبسایت آمریکایی «اسپای تاک» نوشت از تعدادی کارشناس سابق سازمان سیا که برای دهها سال در غرب آسیا مشغول کار بودند، در خصوص اینکه آیا دولت بایدن از کودتا علیه «محمد بن سلمان» حمایت می‌کند یا نه، سوال شده است.

«داگلاس لندن» کارمند سیا که به مدت ۳۴ سال در غرب آسیا کار کرده در خصوص کودتا علیه ولی‌عهد سعودی گفته است: «این کار ماست. حداقل به چیزی که در ذهن آن‌ها [مخالفان دولت سعودی] می‌گذرد، گوش می‌دهیم.»

«بوریس ریدل» تحلیلگر سابق سازمان سیا در امور غرب آسیا عقیده دارد جو بایدن عمدتا با چنین طرح‌هایی با احتیاط شدید برخورد می‌کند. چه بسا سازمان سیا با مخالفان دولت سعودی که قصد کودتا دارند دیدار کند، اما بعید است خود دست به اقدامی بزند.

بوریس ریدل در این باره افزود خلاصی از دست محمد بن سلمان دو راه دارد. یکی اینکه جو بایدن با ملک سلمان گفت‌و‌گو کرده و او را قانع کند که رفتار پسرش موجب بدنامی عربستان سعودی در جهان و مهم‌تر از آن در نظر ایالات متحده آمریکا شده است؛ که این گزینه بسیار بعید است و ممکن نیست که پادشاه سعودی بخواهد اقدامی علیه جانشین خود انجام دهد.

راه دوم نیز به نظر این تحلیلگر سابق سیا، کودتا و ترور محمد بن سلمان است. ریدل نوشت: «شاهزادگان مخالف می‌خواهند محمد بن سلمان را ترور کنند، چه ایالات متحده تأیید کند و چه نکند. اما این عملیات به شدت دشوار است. ولی‌عهد سعودی به وسیله گارد مخصوصش محافظت می‌شود. از سوی دیگر او بیشتر زمان خود را در شهر "نئوم" سپری می‌کند که هیچ کسی آن‌جا زندگی نمی‌کند. طبق گزارش‌های تأیید نشده تا کنون سه مرتبه برای ترور ولی‌عهد سعودی تلاش شده و هر بار با شکست مواجه شده است.»

«گِریگوری گِس» کارشناس امور عربستان سعودی و رئیس بخش روابط خارجی دانشکده دولتی بوش عنوان کرد روابط آمریکا و عربستان سعودی در دوره بایدن بسیار سرد خواهد شد اما معتقد است که اگر جو بایدن بخواهد به توافق هسته‌ای بازگردد و با ایران تعامل کند یا نفوذ خود را در خصوص قیمت جهانی نفت حفظ کند، ناچار است با محمد بن سلمان تعامل کند و دست خود را به سوی کسی که علاقه‌ای به او ندارد، دراز کند.

این کارشناس آمریکایی تأکید کرد که آمریکا چاره‌ای جز همکاری با بن سلمان ندارد، چرا که کنترل امور عربستان در دست وی است و اگر درخواست و گزارش طرح معارضان وی به دست بایدن برسد، او صرفا تشکر خواهد کرد، اما اقدامی انجام نخواهد گرفت.

اسپای تاک در ادامه نوشت دیدگاه «جو بایدن» در خصوص «محمد بن سلمان» برای همه روشن است. هنگامی که سازمان سیا گزارش داد که محمد بن سلمان خود دستور قتل جمال خاشقچی را صادر کرده، بایدن ولی‌عهد سعودی را یک «جانی» توصیف کرده بود.

پیش از این بسیاری از تحلیلگران، دوره جو بایدن را فصل سرد روابط ریاض و واشنگتن یا مرحله فشار حداکثری بر دولتمردان سعودی برای تغییر برخی سیاست‌ها دانسته بودند.

«گری سیک» عضو اسبق شواری امنیت ملی آمریکا پیش از این گفته بود که در ارتباط با عربستان سعودی، یمن در رأس اولویت‌های بایدن قرار دارد و پس از آن زندانیان سیاسی هستند؛ اما دولت آمریکا قصد ندارد در روند قدرت در عربستان سعودی دخالت کرده و محمد بن سلمان را طرد کند.// 114