ایران پرس- نشست شورای امنیت درباره اوضاع قدس روز دوشنبه 10 مه بدون نتیجه خاتمه یافت.

به گفته دیپلمات‌های حاضر در سازمان ملل، نشست شورای امنیت در حالی بدون توافق درباره متنی مشترک به پایان رسید که آمریکا انتشار بیانیه ای عمومی و کلی در خصوص وقایع اخیر را در این مرحله مناسب تشخیص نداد. واشنگتن به شرکای خود تاکید کرده که اکنون باید به تلاش‌های پشت پرده برای آرام کردن اوضاع پرداخت و اطمینان ندارد که صدور بیانیه‌ای در این مرحله مفید و کارساز باشد.

قرار است که مذاکرات میان اعضای شورای امنیت برای تهیه و انتشار بیانیه‌ای با لحن نرم‌تر نسبت به متنی که پیش‌تر از سوی نروژ به 15 کشور عضو پیشنهاد شده بود، ادامه یابد. پیش‌نویس بیانیه‌ای که در این خصوص به صورت مشترک از سوی تونس و چین تدارک دیده شده از اسرائیل می‌خواهد به فعالیت‌های شهرک‌سازی،‌ تخریب منازل و اخراج فلسطینیان از جمله در قدس شرقی پایان دهد. بیانیه مذکور هم چنین خواستار «خویشتن‌داری» و احترام به «وضعیت کنونی در اماکن مقدس» است. در این پیش نویس هم چنین نسبت به تنش‌ها و خشونت‌های فزاینده در کرانه باختری ازجمله قدس شرقی، جایی که درگیری‌های تازه در آن صدها مجروح به جا گذاشت، به شدت ابراز نگرانی شده است.

نگرانی ظاهری آمریکا و حمایت عملی از اسرائیل

به رغم اعلام نگرانی ظاهری دولت بایدن در باره اوضاع کنونی در قدس شرقی، اما موضع گیری آمریکا در شورای امنیت و جلوگیری از صدور بیانیه ای نرم و نه چندان انتقادی ازاقدامات رژیم صهیونیستی در قدس شرقی، نشان می دهد که واشنگتن حتی تاب کوچک ترین انتقادی از عملکرد جنایتکارانه اسرائیل علیه فلسطینی ها را ندارد. 

نگاهی به مواضع آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل در زمینه رسیدگی به اقدامات اسرائیل چه در قبال فلسطینی ها و چه کشورهای همسایه مانند سوریه و لبنان نشان می دهد که واشنگتن هیچ گاه مخصوصا در دوره زمامداری دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا اجازه صدور قطعنامه ای که به نحوی عملکرد اسرائیل را مورد انتقاد قرار دهد، نداده است. تنها مورد استثنا در این زمینه قطعنامه 2334 شورای امنیت در دسامبر2016 در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما است که در آن از رژیم صهیونیستی خواسته شده تا شهرک‌سازی‌ها در اراضی اشغالی 1967 را متوقف کند و این اقدام را تخطی آشکار از قوانین بین المللی دانسته وآمریکا به آن رای ممتنع داد.

با این حال در دوره ریاست جمهوری ترامپ، واشنگتن رویکرد حمایت همه جانبه از اسرائیل را سرلوحه سیاست خود در قبال غرب آسیا قرار داد و اقداماتی بی سابقه را برای حمایت از رژیم صهیونیستی انجام داده و حتی در سال 2018 از شورای حقوق بشر سازمان ملل به دلیل انتقاد از رژیم صهیونیستی خارج شد. جاوید قربان اوغلی کارشناس مسایل غرب آسیا می گوید: در سیاست خارجی امریکا یک اصل استراتژیک و فراحزبی وجود دارد که بنیان آن بر اتحاد استراتژیک با اسرائیل نهاده شده است.

 این در حالی است که اسرائیل از بزرگترین ناقضان حقوق بشر در سطح جهانی محسوب می شود و علاوه بر کشتار فلسطینی ها به ویژه در نوار غزه، با بیرون راندن فلسطینی های ساکن کرانه باختری و قدس شرقی و غصب اراضی آنها، به ساختن شهرکها برای اسکان صهیونیستها در آنها می پردازد. تازه ترین اقدام در این زمینه تلاش صهیونیستها برای اخراج فلسطینی ها از محله شیخ جراح در قدس شرقی است. این اقدام صهیونیستها به آوارگی شمار هر چه بیشتری از فلسطینی ها منجر شده و به منزله نقض آشکار حقوق بشر و یک جنایت جنگی است. با این حال دولت بایدن که داعیه حقوق بشری دارد، بی اعتنا به این جنایات اسرائیل هم چنان بر حمایت همه جانبه از آن اصرار ورزیده و حداکثر به ابراز نگرانی در این زمینه بسنده می کند.//114

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

چرایی نبرد سیف القدس و پیام‌های آن

تاکید امیرعبداللهیان بر حمایت ایران از مردم و مقاومت فلسطین

فیلم فرار صهیونیست‌ها از مسجدالاقصی و تکبیر جوانان فلسطینی

راهپیمایی و تجمع گسترده مردم آنکارا در حمایت از فلسطین+ فیلم

تاکید اردوغان و امیر قطر: اسرائیل حمله به غیرنظامیان فلسطینی را متوقف کند