ایران پرس- تحریم‌های اقتصادی آمریکا علیه برخی کشورها همچنان مانع اصلی دسترسی به واکسیناسیون و داروهای مورد نیاز است.

نمایندگان سازمان ملل بر تأثیر منفی تحریم‌های آمریکا بر نظام‌ های درمانی بین‌ المللی به ویژه بر برخی کشورهای آسیب دیده از شیوع کرونا تاکید کردند. این نمایندگان در یک نشست مجازی اعلام کردند؛ تحریم های اقتصادی آمریکا به دلیل اینکه مانع دسترسی کشورها به فناوری، نظامهای بهداشت و درمان به روز و کمک های بشردوستانه لازم برای حمایت از زیرساخت های جهانی می شود، عامل اصلی نقض حقوق بشر در دوران همه گیری کرونا است.

بهره‌گیری ابزاری آمریکا از تحریم

آمریکا بزرگترین کشور تحریم کننده در جهان محسوب می شود که در راستای اهداف و منافع خود بیشترین سابقه را در اعمال انواع تحریم ها علیه دیگر کشورها دارد. این تحریم ها که به بهانه های مختلف سیاسی از جمله نقض حقوق بشرعلیه کشورهای مختلف از جمله ایران، روسیه، ونزوئلا، چین، کوبا و برخی دیگر از کشورهای جهان وضع شده است سبب شده تا دسترسی این کشورها به بازارهای مختلف جهانی حتی برای تهیه ملزومات پزشکی و تجهیزات دارو با مانع روبه رو شود.

تداوم تحریم‌های آمریکا با وجود شیوع کرونا

واشنگتن حتی در برهه کنونی نیز که همه گیری جهانی ویروس کرونا، وضعیت وخیمی را برای همه کشورها به ویژه کشورهای درحال توسعه به لحاظ اقتصادی ، پزشکی و بهداشتی رقم زده باز هم با شدت هر چه تمام‌تر به سیاست های تحریمی خود ادامه می دهد. حتی تغییرات سیاسی در این کشور و جایگزینی جو بایدن به عنوان رئیس جمهوری آمریکا همچنین درخواست نهادها و سازمان های بین المللی برای لغو این تحریم ها نیز سبب نشده تا آمریکا سیاست های تحریمی خود را تغییر دهد. این درحالی است که به واسطه این تحریم ها بسیاری از کشورها قادر به تهیه دارو، واکسن و تجهیزات پزشکی مورد نیاز در این دوران نشده اند.

اگرچه فشارهای بین المللی سبب شده مقامات آمریکا بارها مدعی شوند که تحریم های این کشور شامل بخش دارو وغذا نمی شود اما در عمل این تحریم ها شرایط دسترسی را سخت کرده است چنانکه محمد جواد ظریف وزیرخارجه ایران بارها نسبت به اعمال این تحریم ها هشدار داده است. ظریف گفت: «تحریم‌های آمریکا غیرانسانی‌ترین تحریم‌های تاریخ جهان هستند. آن‌ها مدعی اند که تحریم‌ها شامل غذا و دارو نمی‌شود، اما هیچ بانکی حاضر به انتقال پول برای خرید غذا و دارو نیست. پول ما در برخی کشورها بلوکه شده است. ما نمی‌توانیم با پول خود غذا و دارو خریداری کنیم.»

«خورخه آرئاسا» وزیرخارجه ونزوئلا نیز با اشاره به اینکه تحریم‌های اقتصادی آمریکا مانعی برای دسترسی کاراکاس به واکسن کرونا است، گفت: اگر دارایی های ونزوئلا در خارج از کشور مسدود نمی شد، خیلی زود می توانستیم ۳۰ میلیون دز واکسن کرونا را که به آن نیاز داریم، بخریم.

مرگ و میر و آسیب ناشی از کرونا در کشورهای تحت تحریم به سبب عدم امکان خریداری واکسن به صورت گسترده همچنان بالا است. در واقع بسیاری از شهروندان این کشورها قربانیان غیرمستقیم تحریم هایی هستند که سبب شده نه تنها پروسه واکسیناسیون زمان بر و سخت شود بلکه تهیه دارو نیز با مشکل مواجه شود و مرگ بسیاری را رقم بزند. این موضوع علاوه بر کرونا در موضوع بیماری های خاص نیز مطرح است؛ بسیاری از بیماری های صعب العلاج به دلیل مشکلات ناشی از تحریم در این کشورها از جمله ایران با مشکل روبه رو هستند.

«آلنا دوهان»، گزارشگر ویژه سازمان ملل در این زمینه می گوید: تحریم های ایالات متحده تحت شرایط اضطراری اعلام شده، طیف وسیعی از حقوق بشر در چین، کوبا، هائیتی، ایران، نیکاراگوئه، فدرال روسیه، سوریه، ونزوئلا، زیمبابوه و سایر کشورهای جهان را نقض می کند.

آمریکا و متحدانش با ابزار تحریم بزرگترین جنایت را رقم می زنند. آنها با تروریسم دارویی جنایت علیه بشریت را در بسیاری از کشورهای مورد تحریم مرتکب شده اند. این در حالی است که آنان همواره از دسترسی عادلانه و حقوق بشر دم زده و بسیاری از کشورها را حتی به بهانه نقض حقوق بشر مورد تحریم قرار داده اند در حالی که شواهد نشان می دهد خود بزرگترین ناقض حقوق بشر هستند.// 114

نویسنده: آتوسا دینیاریان

بیشتر بخوانید:

سازمان ملل متحد: تحریم های آمریکا عامل نقض حقوق بشر در دوران همه گیری کرونا است