اولین مقصد سفر بایدن بریتانیا است. بایدن در تلاش است تا در جریان سفر هشت روزه به اروپا، روابط فراآتلانتیکی را پس از یک دوره فترت در چهار سال ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» ترمیم و همزمان مناسبات با روسیه را بازتعریف کند.
جو بایدن از زمانی که وارد کاخ سفید شده است در اظهارات و بیانیه های خود بارها با اشاره به وضعیت نامطلوب روابط و واگرایی فزاینده دو سوی اقیانوس اطلس به دلیل سیاست ها و اقدامات ترامپ وعده تجدید نظر در این زمینه و از سر گیری روند همگرایی اروپا وآمریکا را داده است.
بدین لحاظ به نظر میرسد، نخستین سفر بایدن به اروپا در دوره ریاست جمهوری او، آزمونی بزرگ برای نشان دادن تواناییهای دیپلماتیک رئیس جمهوری دموکرات آمریکا در زمینه مدیریت روابط با متحدان بزرگ اروپایی واشنگتن است.
روابطی که با اقدامات ترامپ مانند راه انداختن جنگ تعرفه ای و تجاری با اروپا، خروج از پیمان های بین المللی مانند توافق آب و هوایی پاریس، توافق هسته ای برجام، پیمان نیروهای هسته ای میانبرد و تشدید فشارها بر اعضای اروپایی ناتو به ویژه آلمان برای افزایش بودجه نظامی و سهم آنها در ناتو بشدت دچار آسیب شده است.
نخستین مرحله از سفر بایدن شرکت در نشست سه روزه سران گروه 7 در روستای ساحلی «سنت ایوز» St Ives در«کورنوال» Cornwall بریتانیا است.
قرار است دیپلماسی واکسن، تجارت، محیط زیست و ابتکار عمل برای بازسازی زیرساختهای جهان در حال توسعه، دستور کار این نشست باشد.
بایدن احتمالا با فشارهای بیشتر برای تقسیم موجودی واکسن کرونای آمریکا با دیگر کشورهای جهان روبرو خواهد شد. مقامهای آمریکایی این نشست را به مثابه فرصتی برای رویارویی با قدرت فزاینده چین از طریق تشویق دیگر اعضای گروه 7 برای اتخاذ موضعی واحد در قبال پکن می دانند.
محورهای گفت وگوی بایدن با رهبران متحد در بروکسل
بایدن پس از دیدار با سران بریتانیا، برای گفتوگو با سران ناتو و اتحادیه اروپا به بروکسل، پایتخت بلژیک میرود.
انتظار میرود مناسبات و چالشها با روسیه و چین و همچنین بحث بیپایان تشویق اعضای ناتو به پرداخت هزینه بیشتر برای دفاع مشترک، مهمترین محورهای گفت وگوی بایدن با رهبران متحد در بروکسل باشد.
پیش از آغاز سفر بایدن، مقامات آمریکایی به بیان انتظار وی از نشست سران ناتو پرداخته اند. در واقع بایدن همانند ترامپ خواهان افزایش سهم اعضای اروپایی ناتو در هزینه های این سازمان نظامی غربی است.
با توجه به این که دیدار با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه آخرین برنامه سفر اروپایی بایدن است، وی درصدد است تا هشدار قاطعی به پوتین درباره اقدامات مسکو بدهد.
به ویژه مساله حملات سایبری و اقدامات هکری علیه نهادهای دولتی و خصوصی آمریکا موجب نگرانی شدید بایدن شده است. دیدار بایدن و پوتین مهمترین بخش سفر اروپایی رئیس جمهور آمریکا به شمار میرود.
روابط آمریکا و روسیه در دولت جدید آمریکا رو به وخامت رفته است. دولت بایدن که آشکارا رویکرد ضد روسی دارد از زمان روی کار آمدن موضع گیری ها و اقدامات خود علیه مسکو را به ویژه به بهانه مداخله روسیه درانتخابات ریاست جمهوری آمریکا و حملات سایبری تشدید کرده است.
«ایان برمر» کارشناس سیاسی معتقد است: "روابط آمریکا و روسیه در دوره بایدن احتمالاً بدترین روابط از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی خواهد بود."
در واقع دولت بایدن رویکرد مقابله فعال با روسیه را در پیش گرفته و در این راستا در کنار اقدامات تحریمی و حمایت فعال سیاسی و نظامی از اوکراین، به جنگ روانی علیه ولادیمیر پوتین پرداخته است.
بدین ترتیب تنش های بین واشنگتن و مسکو وارد مرحله جدیدی شده و به همین دلیل هیچ یک از مقامات این دو کشور امیدی به نتایج دیدار بایدن و پوتین نداشته و بیشتر آن را در راستای مطرح ساختن نگرانی ها و هشدار به طرف مقابل می دانند.
در عین حال با توجه به تجدید همگرایی اروپا و آمریکا در دوره بایدن، انتظار می رود که سفر اروپایی بایدن منجر به تشدید اقدامات هماهنگ آنها علیه روسیه شود.
کما اینکه جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید ابراز امیدواری کرده است که نشستهای سران گروه 7 و ناتو، پیش از دیدار بایدن و پوتین، به مثابه تکیهگاهی از وحدت متحدان برای رئیس جمهور امریکا باشد.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
آغاز نخستین سفر خارجی رئیس جمهوری آمریکا/ بایدن وارد بریتانیا شد