ایران پرس: رئیس جمهور آمریکا در سخنانی در ایالت میشیگان گفت، کشور‌های دیگر در حال سبقت گرفتن از آمریکا در بسیاری از زمینه‌ها هستند.

"جو بایدن" رئیس جمهور آمریکا در ایالت میشیگان اذعان کرد که هر چند این کشور همچنان بزرگترین اقتصاد در جهان است اما در حال از دست دادن موقعیت خود است.

جو بایدن با اشاره به اینکه آمریکا در 25 سال پیش از نظر توسعه صنعتی در رتبه نخست بود گفت، "این کشور حالا در این وضع قرار ندارد. این موضوع به دشمنان آمریکا پیام‌هایی می‌ دهد. آن‌ها هم اکنون تلاش می‌کنند که از این کشور پیشی بگیرند."

اذعان رئیس جمهور آمریکا به پسرفت این کشور از لحاظ اقتصادی نشانگر پدیده ای است که از آن تحت عنوان افول آمریکا یاد می شود.

جو بایدن در این راستا به شاخص های مختلف اقتصادی و اجتماعی و وضعیت آمریکا در این موارد اشاره کرده است.

رئیس جمهوری آمریکا با اشاره به وضعیت وخیم زیر ساخت ها در این کشور گفت، امروزه آمریکا از نظر زیرساخت‌ ها در رتبه سیزدهم است و دوازده کشور از آمریکا در رابطه با زیرساخت‌ ها بهتر هستند.

جو بایدن با تاکید بر اینکه آمریکا در میان نخستین کشور‌ها در جهان در زمینه دسترسی به تحصیلات دانشگاهی بوده اما اذعان کرد که در حال حاضر سازمان همکاری‌ های اقتصادی و توسعه، آمریکا را در رتبه 35 قرار داده است.

رئیس جمهور آمریکا ضمن مقایسه ای بین تولیدات این کشور و چین ناچار به عقب بودن شدید آمریکا در این زمینه اذعان کرده است.

به گفته جو بایدن، در 20 سال اخیر بیشتر شرکت‌های فولادسازی آمریکا بسته شده اند  و از 100 شرکت به 51 شرکت کاهش یافته و میزان اشتغال در این بخش نیز به میزان 40 درصد از سال 2000 کاهش یافته است.

چین هم اکنون در مدت یک ماه فولاد بیشتری در مقایسه با میزان فولادی که آمریکا در مدت یک سال تولید می کند، تولید کرده است.

بایدن هم چنین به تولید قابل توجه خودروهای الکتریکی و نیز باتری توسط چین در مقایسه با آمریکا اشاره کرد که همه اینها حاکی از کاهش مستمر تولید صنعتی این کشور است.

سخنان رئیس جمهور آمریکا نشان می دهد که روند افول این کشور به ویژه در بعد اقتصادی واقعیتی غیر قابل کتمان و روندی است که به ویژه در سال های اخیر و به طور خاص پس از همه گیری ویروس کرونا شتاب گرفته است. 

"مایک مولن" (1) رئیس پیشین ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا با اشاره به برخی از مشکلات عظیم در این کشور شامل نژادپرستی، نابرابری دستمزدها، عدم توزیع متوازن درآمدها و نبود اخلاقیات در جامعه، می گوید: "ما رو به صعود نیستیم بلکه رک بگویم که ما در حال نزول و افول هستیم".

اکنون چین به عنوان دومین قدرت اقتصادی جهان با سرعت تمام در حال به دست آوردن رتبه نخست اقتصاد جهان است. پیش بینی ها حاکی از آن است که چین حداکثر تا سال 2030 اولین قدرت اقتصادی جهان خواهد بود. تحقق این امر و نزول آمریکا به رتبه دومین اقتصاد جهان تبعات و پیامدهای منفی برای موقعیت این کشور در عرصه بین المللی خواهد داشت و از توانایی تاثیر گذاری آن بر اقتصاد جهانی و سیاست بین الملل خواهد کاست.

ضمن اینکه دلار که تاکنون ارز برتر جهانی بوده به تدریج جایگاه خود را از دست خواهد داد و بدین ترتیب توانایی واشنگتن برای استفاده از آن به عنوان سلاحی پولی کاهش پیدا خواهد کرد. هم چنین آمریکا که همواره از قدرت اقتصادی خود به عنوان قدرت نیمه سخت در قالب اعمال تحریم ها علیه دیگر کشورها بیشترین استفاده را کرده است، به مانند سابق نخواهد توانست که کشورهای رقیب و مخالف خود را تحت فشار های تحریمی قرار دهد.

می توان گفت که  افول اقتصادی آمریکا مظاهر مختلفی دارد که از جمله می توان به افزایش قابل ملاحظه کسری بودجه فدرال آمریکا، افزایش کسری تراز تجاری آمریکا با دیگر قدرت های اقتصادی به ویژه چین، افزایش قابل ملاحظه بدهی ملی آمریکا به حدود 28  تریلیون دلار، کاهش نقش دلار در عرصه مبادلات مالی و ذخایر ارزی در جهان، کاهش تولیدات صنعتی و روند فزاینده فرسایش زیر ساخت ها در داخل آمریکا اشاره کرد.

1- Mike Mullen

نویسنده : سيدرضا مير طاهر 

115