اقدام جدید دیوان عالی آمریکا مبنی بر لغو حق زنان برای سقط جنین در آستانه انتخابات میاندوره ای کنگره این کشور با واکنش های مختلفی مواجه شده که خشم و انتقاد دموکرات‌ها و استقبال جمهوری‌خواهان را در پی داشت.

دیوان عالی آمریکا روز جمعه به وقت محلی در اقدام بی سابقه دیگر، قانون "رو وی وید" (Roe v. Wade) تصویب شده در سال ۱۹۷۳ که حق زنان برای سقط جنین را به رسمیت می شناخت، لغو کرد و به این ترتیب پیروزی مهمی را به جمهوریخواهان و محافظه کاران که خواهان ممنوعیت یا محدود شدن سقط جنین در آمریکا هستند، اعطا کرد.

قضات کنونی دیوان عالی آمریکا با اکثریت محافظه کاران در مقابل لیبرال ها (۶-۳) قانونی که سقط جنین پس از گذشت ۱۵ هفته از حاملگی را ممنوع می کند، تایید کرد.

در رای گیری روز جمعه دیوان عالی آمریکا ۵ قاضی به لغو قانون "رو وی وید" رای مثبت و ۴ قاضی به آن رای منفی دادند.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا پس از حکم دیوان عالی این کشور در مورد لغو قانون سقط جنین گفت: جمهوری خواهان در حال برنامه ریزی برای ممنوعیت سقط جنین در سراسر آمریکا هستند.

پلوسی با اشاره به دو اقدام اخیر دیوان عالی آمریکا از جمله لغو حقوق سقط جنین و موافقت با حمل سلاح در اماکن عمومی، از این مواضع دیوان عالی انتقاد کرد و گفت: دورویی بیداد می کند اما آسیب بی‌پایان است.

باراک اوباما رئیس‌جمهوری دموکرات پیشین آمریکا نیز از حکم روز جمعه دیوان عالی مبنی بر لغو قانون سقط جنین انتقاد کرد و گفت: این دیوان نه تنها تقریباً 50 سال تاریخچه در این زمینه را تغییر داد، بلکه حساس ترین تصمیم شخصی را که یک فرد می‌توانست اتخاذ کند، به هوس سیاستمداران و آرمان گراها واگذار کرد و با این کار به آزادی های اساسی میلیون ها آمریکایی حمله کرد.

دونالد ترامپ رئیس جمهوری جمهوری‌خواه سابق آمریکا  از حکم دیوان عالی این کشور در لغو حقوق سقط جنین استقبال کرد و گفت که این حکم برای همه مفید خواهد بود.

در همین حال فرمانداران ایالت های مختلف آمریکا به این حکم دیوان عالی واکنش نشان دادند.

کتی هوکول فرماندار نیویورک در توییتی نوشت: امروز دیوان عالی حقوق میلیون‌ها آمریکایی را با بی‌اعتنایی به منافع و  مهم‌تر از آن  زندگی‌شان لغو کرد.

وی تصریح کرد: دسترسی به سقط جنین یک حق اساسی انسانی است و این حق در نیویورک امن، قابل دسترس و قانونی است.

کیم رینولدز فرماندار آیووا  گفت: به عنوان فرماندار، تا زمانی که هر نوزاد متولد نشده در آیووا محافظت و مورد احترام قرار نگیرد، آرام نخواهم گرفت.

وی ادامه داد: بهترین لحظات دادگاه عالی زمانی است که به آمریکا اجازه می دهد  حقیقت پایداری را که بر پایه آن بنا شده است، به طور کامل تجسم کند،  مبنی بر اینکه  همه انسان ها، بدون استثنا به شکلی برابر آفریده شده اند.

کریس سونونو فرماندار نیوهمپشایر نیز گفت: صرف نظر از این تصمیم دیوان عالی، دسترسی به این خدمات همچنان ایمن، قابل دسترس و قانونی در نیوهمپشایر باقی خواهد ماند.

گرگ ابوت فرماندار تگزاس نیز گفت: تگزاس همیشه برای محافظت از جنین بیگناه مبارزه خواهد کرد و من به همکاری با قانونگذاران  و تمام مردم تگزاس برای نجات هر کودک از بلایای سقط جنین و کمک به مادران باردار نیازمند ادامه خواهم داد.

در همین حال؛  رسانه های آمریکایی اعلام کردند در پی حکم دیوان عالی آمریکا به لغو قانون سقط جنین در این کشور، گروهی از مردم با حضور در مقابل ساختمان این دیوان در واشنگتن به این حکم اعتراض کردند.

پلیس در واشنگتن دی‌سی برای مقابله با اعتراضات احتمالی به حکم دیوان عالی آمریکا برای لغو حق زنان برای سقط جنین به حالت آماده‌باش کامل درآمده است.

بر اساس تخمین های ارائه شده، آمریکا بین سال های ۱۹۷۵ تا ۲۰۱۲ سالانه بیش از یک میلیون سقط جنین را ثبت کرده است.

داده های جدید کمیته ملی حق زندگی نشان می دهند که از هر یک هزار تولد در آمریکا ۱۹۵ مورد سقط جنین در این کشور اتفاق می افتد.125