ایران پرس: شوک ناشی از ورشکستگی بانک «سیلیکون ولی» در جامعه آمریکا همچنان ادامه دارد.

بسیاری از کارشناسان نیز نگران آینده سرمایه گذاری و شرایط اقتصادی در این کشور و تسری شرایط موجود به دیگر نقاط از جمله اروپا هستند.

ورشکستگی ناگهانی بانک سیلیکون ولی (SVB) که روز جمعه توسط مقامات آمریکایی تعطیل شد، موجی از وحشت را در میان بخش بانکی این کشور ایجاد کرده است؛ به طوری که  بازارها در مورد پیامدهای بزرگترین ورشکستگی بانکی در آمریکا پس از بحران مالی سال 2008 گمانه زنی کرده اند.

بسیاری نیز نگران تسری این شرایط به بانک های دیگر از جمله بانک های اروپایی هستند. ورشکستگی بانک سیلیکون ولی آمریکا زنگ خطر ورشکستگی بانکی در قاره اروپا را به صدا در آورده و موجب نگرانی دولت‌ها و شرکت‌های اروپایی شده است.

با ورشکستگی بانک سیلیکون ولی، «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا تلاش کرد تا نسبت به تصمین دارایی سرمایه گذاران این بانک اطمینان دهد. با این حال، شرایط اقتصادی  در آمریکا حکایت از آن دارد که دولت بایدن نتوانسته است به حد کافی، به سپرده گذاران بانکی اطمینان دهد.

«لورنس سامرز» وزیر پیشین خزانه داری آمریکا می گوید: "ورشکستگی بانک سیلیکون ولی تبعات زیادی برای اقتصاد آمریکا به همراه خواهد داشت. دولت آمریکا باید به همگان این اطمینان را بدهد که این مشکل را رفع می کند."

بانک سیلیکون ولی تا پیش از ورشکستگی منابع مالی مورد نیاز نیمی از واحدهای فن آوری آمریکا را تامین می کرد. ورشکستگی این بانک سبب ایجاد پیچیدگی هایی در سراسر جهان شده است.

به عنوان مثال، شماری از شرکت های برزیلی که 10 میلیارد دلار در این بانک سپرده داشتند، پول های خود را از دست داده اند. این تنها بخشی از مشکل است. شرکت های زیادی در هند، چین و در اروپا نیز سرمایه های خود را در بانک سیلیکون ولی از دست داده اند. این وضعیت یادآور بزرگترین ورشکستگی بانکی در بحران اقتصادی سال 2008 است که اقتصاد جهانی دچار رکود شدید کرد.

دلایل ورشکستگی بانک سیلیکون ولی

دلایل مختلفی از جمله رکود در اقتصاد آمریکا برای ورشکستگی بانک سیلیکون ولی عنوان می شود. 

دلیل دیگر این که سال گذشته فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) برای کاهش نرخ تورم، نرخ بهره را افزایش داد. در پی این تصمیم، سهام شرکت های فعال در حوزه فناوری های پیشرفته که سهم عمده ای از سرمایه گذاری بانک سیلیکون ولی را به خود اختصاص داده بودند، با افت ارزش روبرو شدند.

این در حالی است که «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آمریکا، جو بایدن رئیس جمهوری فعلی این کشور را مسئول مشکلات اقتصادی آمریکا معرفی کرده است.

وی با اشاره به بروز یک رکود بزرگ اقتصادی قریب الوقوع در آمریکا گفت: "ما یک رکود بزرگ بسیار بزرگ تر و قدرتمندتر از رکود سال 1929 خواهیم داشت و روند ورشکسته شدن بانک ها از هم اکنون آغاز شده است."

بسیاری نیز معتقدند دولت بایدن به جای تمرکز بر روی امور داخلی آمریکا بر روی مسائل ژئوپولتیکی و خارجی تمرکز کرده است و این موضوع سبب شده تا از امور داخلی غافل شود.

اما بسیاری نیز شرایط اقتصادی کنونی را مطابق شرایط گذشته نمی دانند و چنین اتفاقی را موقتی دانسته که تاثیر آن را می توان با عملگرد دولت کاهش داد.

چنان که «سسیلا روز» مشاور اقتصادی کاخ سفید گفت: "ما در وضعیت کاملاً متفاوتی نسبت به اصلاحات مربوط به بحران مالی جهانی در سال های 2007 و 2008 هستیم. ما آزمون های فشار مالی و دیگر ابزارها را که نهادهای نظارتی دارند برای کنترل اوضاع جاری و افزایش مقاومت بانک ها به کار انداخته ایم."

با این حال، ورشکستگی بانک سیلیکون ولی خسارت زیادی به شرکت های فعال در بخش فنآوری در جهان وارد کرده است. به نظر می رسد در هفته های آینده، تحولات اقتصادی بیشتری رخ دهد که  ناشی از تبعات این ورشکستگی خواهد بود.

نویسنده: آتوسا دینیاریان 

117