ایران پرس- نشست سه جانبه روز چهارشنبه میان چین، کره جنوبی و ژاپن به پکن این امکان را می‌دهد تا تاثیر خود را بر تغییر فضای دیپلماتیک در شبه جزیره کره به جهان نشان دهد؛ اما حضور چین در این نشست سه‌جانبه به نوعی محدودکننده عملکرد ژاپن است.

به گزارش ژاپن تایمز، به عقیده تحلیلگران سیاسی، موضع چین در قبال کره شمالی اساسا با موضع ژاپن مخالف بوده و هرگونه توافق سه جانبه در این نشست درخصوص مساله کره شمالی جنبه نمادین خواهد داشت.

بر خلاف نشست سران دو کره که ماه گذشته برگزار شد و دیدار آتی «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا و «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی، نشست سه جانبه سالیانه میان چین، کره جنوبی و ژاپن در حالی برگزار می شود که (گفته می‌شود) توکیو از روند تحولات مربوط به کره شمالی کنار گذاشته شده است.

ازسوی دیگر، مذاکرات سه جانبه که از سال 2008 تاکنون همواره ادامه داشته، امسال قرار است در ژاپن برگزار شود.

نشست سه جانبه توکیو، سئول و پکن

به گفته کارشناسان، ژاپن با میزبانی این مذاکرات قصد داشته نشان دهد که هنوزهم بازیگر مهم و تاثیرگذار بین المللی است و می‌تواند در موضوع کره شمالی نیز نقشی مهم ایفا کند.

«شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن با میزبانی این مذاکرات، همچنین دیدارهای دوجانبه‌ای را با سران دو کشور چین و کره جنوبی برگزار خواهد کرد.

چالش‌های مهم توکیو در نشست سه جانبه

اما یکی از مهم ترین چالش های آبه در این نشست سه جانبه، یافتن زمینه مشترک با پکن است که نسبت به سئول و توکیو، بیشتر از لغو تحریم‌های اعمال شده ضد کره شمالی حمایت می‌کند.

در مقابل چین، کره جنوبی و ژاپن معتقدند که فشار وارد شده بر کره شمالی باید تا زمانی که این کشور به طور کامل فعالیت هسته‌ای خود را متوقف نکرده، ادامه داشته باشد.

از سوی دیگر، درحالی که روابط میان توکیو با واشنگتن و سئول هرچه بیشتر زیر سوال رفته، به نظر می‌رسد توکیو اکنون بیش از هر زمان دیگری مشتاق شکل دادن روابط جدید با چین بوده و روز جمعه اولین تماس تلفنی خود را با «شی جین پینگ» رئیس جمهوری این کشور انجام داده است.

تماس تلفنی تاریخی آبه با رئیس جمهوری چین که در آستانه نشست سه جانبه سئول، توکیو و پکن انجام شد، نشان می‌دهد توکیو در تلاش است تا از انزوا بیرون آمده و در عین حال مطمئن شود که منافع این کشور حفظ شده و مورد توجه قرار گرفته است.

کارشناسان معتقدند درحالی که ژاپن در تلاش است تا درخصوص موضوع خلع سلاح هسته ای کره شمالی همچنین اتباع ژاپنی ربوده شده از سوی کره شمالی در دهه های 1970 و 1980، سیاست‌های خود را با چین هماهنگ کند، به نظر می رسد منافع اصلی پکن در جایی دیگر نهفته است.

بنابر گزارش‌ها، «کونگ شوآنیو» Kong Xuanyou معاون وزیر امور خارجه چین هفته گذشته گفته است، موضوع کره شمالی نقطه اصلی مذاکرات سه جانبه نخواهد بود.

اولویت‌های پکن در نشست سه‌جانبه 

به گفته «نوریوکی کاوامورا» Noriyuki Kawamura استاد روابط چین و ژاپن در دانشکده مطالعات خارجی دانشگاه «ناگویا»:

"پکن که به خوبی به اختلافات اساسی خود با توکیو در خصوص کره شمالی آگاه است، تمایل دارد تا برای به حداقل رساندن تنش های احتمالی با توکیو و سئول، تمرکز اصلی این مذاکرات را بر موضوعات مربوط به پیونگ یانگ قرار ندهد."

شعار جدید سیاست خارجی «شی جین پینگ» یعنی «یک جامعه با یک سرنوشت مشترک» نشان می‌دهد که چین توجه خود را بر پیشبرد رابطه برد- برد با همسایگان آسیایی خود متمرکز کرده است.

در همین حال شعار «اول امریکا» دونالد ترامپ که در تصمیم های اخیر وی مبنی بر تنبیه چین با وضع تعرفه های گسترده بر واردات کالا از این کشور تحقق یافته، پکن را به تحکیم بیشتر دوستی با همسایگان خود به منظور مقابله به مثل با واشنگتن تشویق کرده است.

به این ترتیب، دیگر موضوع کره شمالی در نشست آتی سه جانبه میان ژاپن، کره جنوبی و چین، اولویت اول این کشور نیست.

در مقابل به نظر می‌رسد، چین بیشتر قصد دارد در این نشست به بررسی موضوعات دوجانبه با ژاپن بپردازد که درمیان این موضوعات می‌توان به توافق بر سر یک «مکانیسم ارتباط دریایی و هوایی» با هدف جلوگیری از تنش های ناخواسته اشاره کرد.

به گفته «یوشیهیدو سوگا» Yoshi hide Suga دبیر کابینه ژاپن، توکیو و پکن در حال حاضر در «مرحله پایانی» هماهنگی بر سر جزئیات این توافق هستند.

مترجم: زهره خزائي

116/120

بیشتر بخوانید:

ژاپن تایمز: نشانه های بهبود روابط میان چین و ژاپن

توافق ژاپن و کره جنوبی درباره اهمیت نقش چین در برخورد با کره شمالی

نشست سه جانبه توکیو، سئول و پکن