ایران پرس- ژاپن در چارچوب قوانین ضد انحصارگرایی این کشور، درباره عملکرد چهار شرکت آمریکایی گوگل، فیس بوک، آمازون و اپل تحقیق می کند. 

کمیسیون تجارت منصفانه ژاپن اعلام کرد: احتمالا این شرکت‌های آمریکایی از طریق «ذخیره حجم عظیمی از داده‌ها» برتری غیرمنصفانه ای در ژاپن کسب کرده‌اند و اگر این شرکت‌ها از اطلاعات شخصی افراد به طور نامناسب استفاده کرده باشند، ممکن است مجازات شوند.

 ژاپن یکی از کشورهای پیشتاز در عرصه فناوری است که قوانین و مقرارت سختی درباره مقابله با انحصارگرایی دارد. در واقع همین قوانین بستر ساز و تداوم بخش نوآوری در این کشور بوده است.

با این حال بازارهای ژاپن همانند بازارهای اتحادیه اروپا به روی شرکتهای خارجی باز است و به همین علت شرکت‌های آمریکایی فعال در حوزه فناوری از جمله گوگل و اپل بخش گسترده ای از بازارهای ژاپن را تسخیر کرده اند. 

در سال‌های اخیر و درپی افزایش انحصارگرایی شرکتهای فناوری آمریکا، در ژاپن نیز حساسیت به فعالیت این شرکت‌ها افزایش یافته است.

بنابر گزارش رسانه‌های ژاپنی، انحصارگرایی شرکتهای آمریکایی، رقابت آزاد و منصفانه در این کشور را تحت تاثیر قرار داده است تا جایی که برخی توسعه دهندگان اپلیکیشن ها و نیز شماری از شرکت‌های ژاپنی از این رفتار ضد رقابتی شرکتهای آمریکایی آسیب دیده اند. 

به طور نمونه، شرکت فیس بوک با جمع آوری حجم انبوهی از اطلاعات کاربران و ارائه خدمات خاص به آنها، در بازار ژاپن نوعی انحصارگرایی ایجاد کرده و رقبای کوچکتر یا تازه واردتر را با مشکلات انبوه مواجه کرده است.

روبین هاردینگ «Robin Harding» کارشناس ارشد حوزه فناوری در نشریه فایننشال تایمز می نویسد: «رقابت‌های غیر منصفانه و انحصارگرایی برخی شرکت‌های خارجی در ژاپن باعث شده تا توکیو در حال بررسی قوانین سختگیرانه تر برای جلوگیری از انحصارگرایی باشد.»

در واقع می توان گفت که یک هدف کمیسیون تجارت منصفانه ژاپن از تحقیق درباره عملکرد چهار غول فن آوری آمریکا، تاثیر منفی فعالیت این شرکت‌ها بر بازار کسب و کار ژاپن در حوزه فناوری است. البته این تنها ژاپن نیست که به تکاپو افتاده است.

اخیرا اتحادیه اروپا هم شرکت آمریکایی گوگل را به اتهام سوء استفاده از قدرت انحصاری اش در بازار، به پرداخت حدود دو میلیارد و ۴۰۰ میلیون یورو جریمه نقدی محکوم کرد. این بیشترین میزان جریمه ایست که تا کنون اتحادیه اروپا بر یک شرکت خارجی وضع کرده است.

اتحادیه اروپا این جریمه را پس از ماه‌ها تحقیق درباره عملکرد گوگل اعمال کرد. تحقیقات اتحادیه اروپا نشان داد شرکت گوگل با استفاده از قدرت انحصاری خود، بطور غیر قانونی کاربران را به استفاده از سرویس خرید اینترنتی‌اش ترغیب کرده است.

روسیه نیز بارها گوگل را به انحصار گرایی متهم کرده است.بنابراین، با توجه به سوء سابقه شرکت‌های بزرگ آمریکایی از جمله اپل و گوگل در سالهای اخیر، دور از ذهن نیست که تحقیقات کمیسیون تجارت منصفانه ژاپن نیز به نتیجه ای مشابه اتحادیه اروپا ختم شود و شرکتهای آمریکایی ناچار شوند بعلت رعایت نکردن قوانین ضد انحصارگرایی به توکیو جریمه بپردازند.

 از زاویه دیگر؛ با توجه به تحقیق ژاپن درباره چهار شرکت فناوری آمریکا و همچنین جریمه اخیر اتحادیه اروپا علیه گوگل، می توان گفت که رقابت در حوزه فناوری تنها بین چین و آمریکا نیست و اکنون کشورهای صنعتی یکی پس از دیگری در حال موضع گرفتن علیه انحصارگرایی شرکت‌های آمریکایی هستند.

نویسنده: بلنداختر 

141/118

بیشتر بخوانید:

جریمه بی‌سابقه اتحادیه اروپا علیه گوگل+ ویدئو

شکایت فرانسه از گوگل و اپل