ایران پرس- وزیر امور خارجه ازبکستان از تلاش قاچاقچیان مواد مخدر برای استفاده از قلمرو کشورهای آسیای مرکزی برای قاچاق تحت عنوان «مسیر شمالی» خبر داد.  

«عبدالعزیز کامل اف» در یازدهمین نشست همکاری های منطقه ای در زمینه مبارزه با قاچاق مواد مخدر در تاشکند پایتخت ازبکستان، گفت : با وجود اقدامات انجام شده در کشورهای آسیای مرکزی برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر، قاچاقچیان تلاش می کنند از قلمرو کشورهای آسیای مرکزی به عنوان کانال قاچاق به اصطلاح «مسیر شمالی» استفاده کنند.

وزیر امور خارجه ازبکستان همچنین گفت: یکی ازمنابع اصلی قاچاق مواد مخدر به آسیای مرکزی، افغانستان است که بیش از 90 درصد مواد مخدر جهانی را تولید می کند.

مواد مخدر، فقر، فحشا، انحرافات فردی و اجتماعی را باید از جمله نتایج و پیامدهای منفی اجرای سیاست های این کشورها طی بیست و شش سال اخیر تلقی کرد. 

در واقع، گسترش و افزایش بی سابقه فقر، افزایش شمار مصرف کنندگان انواع موادمخدر به ویژه مواد مخدر شیمیایی و صنعتی، افزایش بیکاری، گسترش روسپی گری و فحشا از جمله موارد انحرافات اجتماعی هستند که در نتیجه سیاست های نادرست رهبران جمهوری های آسیای مرکزی طی بیش از دو دهه گذشته مردم این کشورها را درگیر کرده است. 

به عبارت دیگر، جمهوری های آسیای مرکزی با تهدیدهایی مواجه هستند که هر کدام از این تهدیدها می توانند این کشورها را با مشکلات ثالثی درگیر سازد.

تهدیدها علیه جمهوری های آسیای مرکزی به مشکل تروریسم و نفوذ تروریست ها در منطقه، درگیری‌های قومی، قاچاق مواد مخدر، اختلاف های ارضی و منابع آبی، جرایم سازمان یافته، افراط گرایی، مهاجرت‌ های غیرقانونی، رشد جمعیت و فقر همگی از انواع تهدیدهایی هستند که پنج جمهوری آسیای مرکزی با آن ها درگیر هستند.

در میان این تهدیدها، ترانزیت انواع مواد مخدر و توزیع و مصرف آن ها، جوانان آسیای مرکزی را در معرض تهدیدهای جدی قرار داده است.

در این ارتباط، «والری اکسونوف» کارشناس مسائل سیاسی آسیای مرکزی گفته است: «منطقه آسیای مرکزی به یک مرکز ترانزیتی و حمل و نقل مواد مخدر از افغانستان به روسیه و کشورهای اروپایی و بالعکس تبدیل شده است که همین امر ، یک مشکل اساسی و مهم تلقی می شود.» 

در ادامه این کارشناس آسیای مرکزی گفت، «مشکل توزیع موادمخدر از طرف افغان‌ها در منطقه همواره رو به افزایش بوده و به طور کلی مشکلات منطقه آسیای مرکزی با موضوع امنیتی کشورهای افغانستان و پاکستان گره خورده است.»

تردیدی وجود ندارد که افزایش اعتیاد به انواع مواد مخدر در کشورهای واقع در مسیر ترانزیت این مواد به ویژه جمهوری های آسیای مرکزی اجتناب ناپذیر و معضل بزرگ و مشکل مشترک این کشورها است.

در حقیقت، برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر و مهار اعتیاد در جمهوری های آسیای مرکزی، همکاری مشترک و همکاری های کشورهای منطقه آسیای مرکزی، ضروری و اجتناب ناپذیر است.

رهبران این حوزه، برغم برخورداری از تهدیدهای مختلف، به نظر  می رسد که چاره ای جز همکاری های مشترک و متقابل با یکدیگر ندارند. بدیهی است که مواد مخدر ازجمله مهمترین معضل جمهوری های آسیای مرکزی و کشورهای واقع درمسیر شمالی طی یک دهه آینده است.

135/118

نویسنده: محمدعلی طالبی