ایران پرس- سخنگوی دولت ژاپن پایان بی اعتمادی دوجانبه بین ژاپن و کره شمالی را خواستار شد و از  طرفین خواست دوره ای جدید از روابط را آغاز کنند.

"یوشیهیده سوگا" Yoshihide Suga افزود، "شینزو آبه" نخست وزیر ژاپن بارها تاکید کرده که خواهان برگزاری نشستی با "کیم جونگ اون" رهبر کره شمالی است.

سخنگوی دولت ژاپن همچنین بر حل مسئله اتباع ربوده شده ژاپن در کره شمالی و همچنین حل مسئله هسته ای کره شمالی تاکید کرد.

پس از هفته ها بحث و گمانه زنی در ژاپن و محافل منطقه ای مبنی بر تلاش این کشور برای گشودن باب گفت وگو با کره شمالی، بالاخره طلسم شکسته شد و اظهارات سخنگوی دولت توکیو نشان داد ژاپن نیز در جستجوی راهی برای بازگرداندن اعتماد به روابط با پیونگ یانگ است. 

تلاش ژاپن برای تعامل با کره شمالی درحالیست که همین چند ماه پیش وزارت دفاع ژاپن در گزارش سالانه خود از کره شمالی بعنوان جدی‌ترین تهدید فراروی توکیو یاد کرد. 

"شینزو آبه"،‌ نخست‌وزیر ژاپن نیز پس از دیدارهای "دونالد ترامپ" و "کیم‌جونگ اون" بارها تاکید کرده است تا زمانی که کره شمالی گام های مشخص، بازگشت‌ناپذیر و قابل ارزیابی به سوی خلع‌سلاح برندارد،‌ ژاپن تغییری در موضع خود درقبال این کشور ایجاد نخواهد کرد. 

برغم چنین دیدگاهی، درخواست سخنگوی دولت ژاپن از دو کشور برای پایان دادن به بی اعتمادی ها نوعی چرخش در مواضع توکیو محسوب می شود.

این سیاست توکیو علاوه بر اینکه ریشه داخلی دارد و از تلاش های دولت "شینزو آبه" برای تنش زدایی در منطقه و همچنین حل مساله اتباع ربوده شده این کشور نشات می گیرد، دلایل دیگری  نیز دارد.

از یکسو پس از تعاملات فعال کشورهای کره جنوبی،‌ آمریکا، چین و روسیه با کره شمالی، به نظر می رسد ژاپن به این نتیجه رسیده است که درحال عقب افتادن از دیگر کشورهای منطقه در تعامل با کره شمالی است.

بخصوص اینکه ژاپن یکی از اعضای گروه شش جانبه هم بوده است و در حال حاضر تنها عضو این گروه است که در سطح سران نتوانسته است با کره شمالی ارتباط برقرار کند. 

ژاپن برای گشودن باب تازه تعامل با کره شمالی احتمالا روی روسیه حساب می کند. 

"ایتسورو ناکامورا" استاد دانشگاه تسوکوبا ژاپن می گوید: "پس از دیدار "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه و "کیم جونگ اون" رهبر کره شمالی در ولادی وستوک تنها روسیه است که می تواند از ژاپن در این زمینه حمایت کند. چرا که روابط کره شمالی با آمریکا و کره جنوبی آشفته  است.

چین هم نمی خواهد به ژاپن کمک کند. "شینزو آبه" می خواهد پیش از پایان ماه ژوئن  با "کیم جونگ اون" دیدار کند.  در آن زمان سران کشورهای عضو گروه 20 در اوزاکای ژاپن تشکیل جلسه می دهند."

علت دیگر تلاش ژاپن برای تعامل با کره شمالی احتمالا به تلاش های پشت پرده آمریکا باز می گردد. واقعیت این است که مذاکره دولت "دونالد ترامپ" با کره شمالی پس از حدود یک سال، با بن بست جدی مواجه شده است. 

با توجه به این حقیقت که شکست فرایند گفت وگوها برای دولت "ترامپ" هزینه سنگینی خواهد داشت، احتمالا واشنگتن با همکاری متحدان خود در تلاش است تا با گشودن راه های تعامل با پیونگ یانگ و نشان دادن در باغ سبز به مقامات کره شمالی، این کشور را به ادامه گفت وگوها ترغیب کند.

البته سیاست دولت "ترامپ" در کشاندن دیگر کشورها همچون ژاپن به فرایند تعامل با کره شمالی علت دیگری نیز دارد و آن سهیم کردن این کشورها در شکست احتمالی فرایند گفت وگو با کره شمالی است.

تمایل ژاپن به برقراری رابطه با کره شمالی از هر علتی که ناشی شود بخودی خود نشان می دهد، هر روز بر شمار کشورهایی که علاقمند به تعامل با کره شمالی هستند افزوده می شود. 

نویسنده: محمود بلند اختر

139/117

بیشتر بخوانید:

نشست امنیتی کره جنوبی، ژاپن و آمریکا/ تحلیل

مخالفت ژاپن با توقف تمرین‌های نظامی مشترک آمریکا و کره جنوبی+ ویدئو

محکومیت تمرین مشترک نظامی سئول و واشنگتن توسط کره شمالی/ تحلیل

پوتین: باید گامی درجهت بازگرداندن اعتماد به کره شمالی برداشت