ایران پرس- "فخرالدین آلتون" رئیس اداره ارتباطات نهاد ریاست جمهوری ترکیه، دستگاه قضایی آمریکا را به حمایت از "فتح الله گولن" متهم کرد.

"فخرالدین آلتون" با تاکید بر این که مقام های آمریکا باید مطالبات مشروع دولت ترکیه نظیر استرداد فتح الله گولن به دولت آنکارا را جدی بگیرند، افزود، حمایت واشنگتن از گولن قابل قبول نیست.

این نخستین بار نیست که مقام های دولت آنکارا خواستار استرداد "فتح الله گولن" رهبر یک جریان به ظاهر مذهبی، از دولت آمریکا می شوند.

"فتح الله گولن" در پوشش فعالیت های مذهبی، اهداف سیاسی، نظامی و حتی جاسوسی آمریکا را در ترکیه و متحدان این کشور در غرب آسیا و آسیای مرکزی و قفقاز هدایت می کند. تلاش جریان گولن، نفوذ در دولت ترکیه و سایر دولت های متحد این کشور بوده است.

به عنوان مثال، نفوذ جریان گولن در ترکیه به حدی بوده است که می توانست به راحتی یک دولت مردم نهاد را ساقط و دولتی دیگری متشکل از نظامیان را روی کار بیاورد.

در واقع، جریان گولن علاوه بر قوای مجریه و قضائیه، در مراکز آموزشی، دادگاه ها و نیروهای نظامی ترکیه نیز نفوذ زیادی داشته و نیروهای وفاداری را به خدمت گرفته بود.

با توجه به ظاهر مذهبی فعالیت های جریان گولن، حامیان این جریان تصور می کردند که به اهداف مذهبی خدمت می کنند. در حالی که در عمل نیروهای وفادار به جریان گولن درخدمت منافع آمریکا و سازمان جاسوسی این کشور سلطه گر قرار داشتند.

این فعالیت های جریان گولن در سایر کشورهای متحد ترکیه در غرب آسیا، آسیای مرکزی، قفقاز و حتی آفریقا به همین شکل جریان داشته است.

در واقع، جریان گولن با ظاهر مذهبی و دینی، اهداف سیاسی، نظامی و جاسوسی آمریکا را در سایر کشورها پیگیری می کرده است. 

به همین دلیل است که برغم درخواست های مکرر و پیگیرانه مقام های آنکارا بویژه رئیس جمهور ترکیه، دولت آمریکا تاکنون حاضر نشده است که فتح الله گولن را به این کشور مسترد کند.

این سیاستمدار ترک، در تبعیدی خودخواسته، ازسال 1999 میلادی در ایالت "پنسیلوانیا" آمریکا اقامت دارد.

در این ارتباط ، "سیبل ادموندس" (Seable Edmonds)  روزنامه نگار و کارشناس مسائل ترکیه و آسیای مرکزی، گفته است:

"فتح الله گولن یک نماد است، آنچه مهم است مارک گولن است، سازمان جاسوسی آمریکا "سیا" از سال 1997 میلادی استفاده از گولن را آغاز کرده است".

به گفته این کارشناس غربی: "سازمان سیا، گولن را به آمریکا آورد و در خانه‌ای نزدیک به مرکز خود مستقر کرد و اکنون گولن دو دهه است که در آمریکا زندگی و یک شبکه 20 الی 25 میلیارد دلاری را در کنترل خود دارد و کسی نمی‌داند که این پول‌ها از کجا به دست آمده است".

به هر حال، از زمان بروز کودتای نافرجام 15 ژوئیه سال 2016، مقام های دولت آنکارا در سطوح مختلف از جمله رئیس جمهور ، وزیر  خارجه، وزیر کشور،  فرماند ارتش و سایر مقام های ترک، درخواست های مشابهی مبنی بر استرداد فتح الله گولن از آمریکا مطرح کرده اند. اما همواره از آمریکا پاسخ منفی دریافت کرده اند.

درمجموع، باید گفت: بعید است که آمریکا فرد موثری نظیر گولن را به دولت و مردم ترکیه تحویل دهد.

نویسنده: محمد علی طالبی

133/117

بیشتر بخوانید:

درخواست ترکیه از آمریکا برای استرداد گولن