ایران پرس- نمایندگان حزب حاکم عدالت و توسعه به همراه حزب "حرکت ملی" و احزاب "جمهوری خلق" و "نیک" در پارلمان ترکیه با انتشار بیانیه مشترکی، از دولت آمریکا خواستند "فتح الله گولن" را به ترکیه مسترد کند. 

در این بیانیه مشترک، از فتح‌الله گولن به عنوان عامل اصلی کودتای نافرجام روز پانزدهم ماه ژوئیه سال 2016 میلادی نام برده شده و احزاب موافق و مخالف دولت آنکارا خواهان استرداد فوری وی از آمریکا به ترکیه شده اند.

پس از کودتای نافرجام سال 2016 میلادی ترکیه، این نخستین بار است که احزاب موافق و مخالف دولت آنکارا به صورت مشترک خواستار استرداد فتح الله گولن از آمریکا شده اند.

این درخواست مشترک درحالی صورت گرفته است که پیش از این، حزب جمهوری خلق کودتای نافرجام ماه ژوئیه سال 2016 میلادی درترکیه را محصول تبانی دولت "رجب طیب اردوغان" و "جریان گولن" قلمداد کرده بود.

به عنوان مثال، "کمال قلیچدار اوغلو" رئیس حزب جمهوری خلق ترکیه (CHP)، ضمن متهم کردن دولت اردوغان به سناریوسازی گفته بود: "کودتای نافرجام ماه ژوئیه سال 2016 میلادی محصول تبانی آنکارا و جریان گولن بوده است."

جدا ازاین رفتار قابل تامل احزاب مخالف بویژه حزب جمهوری خلق که بزرگترین حزب مخالف در پارلمان ترکیه محسوب می شود، باید گفت، درخواست استرداد فتح الله گولن پیش ازاین بارها از سوی مقام های دولت آنکارا به اشکال مختلف تکرار شده است.

ازجمله این که "عبدالحمید گل" وزیر دادگستری ترکیه طی نامه ای رسمی به "ویلیام بار" دادستان کل آمریکا، خواستار استرداد فتح الله گولن از آمریکا به ترکیه شده بود.

تمامی مقام های دولت ترکیه از زمان ریاست جمهوری "باراک اوباما" تاکنون، بارها براسترداد فتح الله گولن به عنوان عامل اصلی کودتای نافرجام ترکیه تاکید کرده اند. با وجود این، دولت آمریکا ضمن طفره رفتن در این زمینه، همواره ازمقام های ترکیه درخواست مدارک و مستندات کرده است. اما برغم ارائه مستندات دولت آنکارا، دولت آمریکا همچنان از استرداد گولن به ترکیه خودداری می کند. 

کارشناسان، حمایت های آمریکا از فتح الله گولن را که درتبعیدی خودخواسته ازسال 1999 میلادی درایالت پنسیلوانیای آمریکا بسر می برد، دلیل اصلی وابستگی وی به نهادهای امنیتی این کشور می دانند.

درهمین ارتباط، "مولود چاووش اوغلو" وزیرخارجه ترکیه گفته است: "گروه گولن در 166 کشور جهان فعالیت دارد و با دارا بودن پشتیبانی قدرت های بزرگ، بر تصمیمات دولتمردان بسیاری ازکشورها تاثیر می گذارد. بی تردید این شبکه قدرتمند و گسترده به تنهایی و بدون حمایت بعضی ازکشورهای بزرگ قادر به فعالیت دراین سطح گسترده نخواهد بود."

در همین ارتباط، "سیبل ادموندس" روزنامه نگار و کارشناس مسائل ترکیه و آسیای مرکزی، گفته است: "سازمان جاسوسی آمریکا، "سیا" از سال 1997 میلادی شروع به استفاده ازگولن کرده است."

این کارشناس غربی همچنین اعلام کرد: سازمان سیا گولن را به آمریکا آورد و درخانه‌ای نزدیک به مرکز خود مستقر کرد و اکنون گولن 20 سال است که درآمریکا زندگی و یک شبکه 20 الی 25 میلیارد دلاری را کنترل می‌کند و کسی نمی‌داند که این پول‌ها ازکجا به دست آمده است."

اتهام های دولت ترکیه به "فتح الله گولن" درحالی است که وی و "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه زمانی دوست و متحد یکدیگر بودند.

درمجموع باید گفت، تلاش های دولت آنکارا برای استرداد فتح الله گولن درشرایطی تشدید شده که روابط ترکیه و آمریکا در بسیاری از زمینه ها با بن بست مواجه شده و بحرانی است.

139/116

نویسنده: محمدعلی طالبی 

بیشتر بخوانید:

متهم کردن آمریکا به حمایت از گروه "گولن"/ تحلیل

صدور حکم بازداشت 64 نفر در ترکیه به اتهام عضویت در گروه "گولن"

بازداشت 115 نظامی ترکیه به اتهام عضویت در گروه "گولن"