ایران پرس- «حامد کرزی» رییس جمهور سابق افغانستان در خصوص وخامت اوضاع این کشور هشدار داد.

«حامد کرزی» در نشستی خبری در کابل تاکید کرد: وضعیت عمومی افغانستان وخیم است و اشرف غنی رییس جمهور باید با دقت اوضاع این کشور را تحت کنترل داشته باشد.

وی با بیان اینکه مردم افغانستان خواهان صلح هستند، گفت: هر چند برقراری صلح و تامین امنیت خواست اساسی مردم است؛ اما افغان ها این صلح را به قیمت از دست دادن نظام جمهوری و دستاوردهای هجده ساله نمی خواهند.

کرزی همچنین با اشاره به تاخیر در اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان گفت، نتایج انتخابات باید روز بعد از برگزاری آن اعلام می شد.

سخنان روز گذشته کرزی ابعاد مختلفی داشت؛ اما فضای غالب بر همه بخش های اظهارات این دولتمرد سابق، هشدار درباره حرکت افغانستان به سمت بحران بود.

اینکه مردم افغانستان بر اثر عملکرد حاکمیت و نیروهای خارجی احساس ناامیدی می کنند و جوانان مهاجرت را بر ماندن در کشورشان ترجیح می دهند.

کرزی حتی مشارکت ضعیف در انتخابات و ابهام در نتیجه را از علائم و نشانه های بحران قلمداد کرد.  

البته یک بخش از هشدار کرزی معطوف به نگاه آمریکا، دولت کنونی افغانستان و طالبان به فرایند موسوم به مذاکرات صلح است: آن جایی که کرزی می گوید دستاوردهای مردم افغانستان از جمله نظام جمهوری نباید به بهانه صلح از بین برود.

نگرانی های مردم افغانستان از آزاد شدن عناصر گروه حقانی و طالبان

این اظهارات در حالی است که طالبان به عنوان یک طرف مذاکرات، از تشکیل امارت اسلامی سخن می گوید و آمریکا به عنوان طرف دیگر تاکنون نشان داده است که اراده ای برای  پافشاری بر خواسته های مردم افغانستان ندارد و به هر طریقی حتی به بهای ناامن تر شدن افغانستان می خواهد هزینه های خود را در این کشور کاهش دهد.

اقدام اخیر دولت کابل نیز در آزاد کردن سه عنصر گروه حقانی و طالبان باعث نگرانی شدید مردم افغانستان شده است و برای بسیاری این پرسش مطرح است: افرادی که کارنامه سیاهشان پیش روی مردم افغانستان قرار دارد و پیش از این به اشد مجازات تهدید شده بودند چرا باید بدون حساب پس دادن آزاد شوند؟ 

آزادی سه عنصر اصلی گروه های افراطی درحالی صورت گرفت که تا این مرحله طالبان حاضر نشده است  گفتگو با دولت افغانستان را بپذیرد و آتش بس اعلام کند.

از این گذشته، این اقدام در شرایطی روی داد که گروه داعش همچنان در مناطق مختلف افغانستان در حال تاخت و تاز است و بر اساس گزارش ها این گروه بر حجم و دامنه فعالیتهای تروریستی خود در افغانستان افزوده است.

مجله فارن پالیسی آمریکا در مطلبی درباره فعالیتهای داعش خراسان در افغانستان نوشت: "بر اساس آمار تلویزیون بی بی سی، از ژانویه 2018 تا ژانویه 2019 حملات داعش در افغانستان بیشتر از هر جایی در جهان به جز عراق و سوریه بود.

بسیاری از حملات داعش خراسان، از جمله حمله وحشتناک به یک سالن عروسی که بیش از 60 کشته بر جا گذاشت شیعیان این کشور را هدف قرار داد.

این گروه همچنین در حمله به بزرگترین بیمارستان نظامی افغانستان در سال 2017 و مرکز ثبت نام رای دهندگان در سال 2018، که هر دو در کابل بودند، مکان های دولتی را هدف قرار داد."

تشدید بحران امنیتی و سیاسی در افغانستان

در چنین اوضاع واقعیت این است که آزادی عناصر دهشت افکن از زندان نتیجه ای جز تقویت گروههای افراطی و تروریستی نخواهد داشت.   

نه فقط اوضاع امنیتی که اوضاع سیاسی در کابل نیز به گفته  کرزی  نامساعد و رو به بحران است.

اینکه اختلافات نامزدها درباره اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری پابرجاست و اینکه قانون مرجعیت خود را از دست داده است و کمیسیون مستقل برگزاری انتخابات به جانبداری از این و آن نامزد متهم می شود، رخدادهایی معنار دار و البته خطرناک است.

از همین روست که رییس جمهور سابق افغانستان با هشدار درباره بحرانی شدن اوضاع کشورش از حاکمیت خواسته هر چه زودتر دست به کار شود.

نویسنده: محمود بلنداختر

133/118

بیشتر بخوانید:

تاکید «اشرف غنی» بر لزوم برقراری صلح پایدار به رهبری دولت افغانستان

کرزی: آمریکا عامل بی ثباتی افغانستان