ایران پرس- با پایان مأموریت «جان بس»، «راس ویلسون» بطور موقت جانشین سفیر امریکا در افغانستان شد.

وزارت امورخارجه آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد، با پایان ماموریت  دیپلماتیک جان بس، راس ویلسون مسئولیت  سفارت آمریکا در کابل را بر عهده گرفت.

معرفی سفیر جدید آمریکا در کابل در حالی است که ترور سردار سپهبد قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حمله وحشیانه نظامیان تروریست آمریکایی به فرودگاه بغداد، موجی از خشم و تنفرمنطقه ای و جهانی را بدنبال داشته است.

مردم منطقه آسیا از جمله افغانستان و عراق به منظور تامین امنیت و ثبات این منطقه، خواستار خروج نظامیان آمریکایی هستند.

پایان ماموریت جان بس و گماردن راس ویسلون درسفارت آمریکا در کابل در حالی است که پیشتر گزارش هایی درباره استعفای جان بس در رسانه ها مطرح شده است که این مسئله به طرح گمانه های مختلفی در این زمینه منجر شد.

درهفته های اخیر و پس ازاعلام نتایج جنجال برانگیزانتخابات ریاست جمهوری افغانستان، سفیر افغانستان در کابل با اتهام دخالت در روند انتخابات روبرو شد که این مسئله واکنش های مقامات و شخصیت های سیاسی این کشور را در پی داشت.  

با توجه به دخالت آمریکا در دوره قبلی انتخابات ریاست جمهوری در سال 2014 برای شکل گیری دولت وحدت ملی در افغانستان که  خارج ازچارچوب های قانون اساسی این کشور نیز هست، این نگرانی وجود دارد که دخالت مجدد کاخ سفید در روند این دوره ازانتخابات ریاست جمهوری تنش ها را در افغانستان به طور فزاینده افزایش دهد.

با توجه به نقش مداخله جویانه آمریکا در عرصه های مختلف از جمله در عرصه انتخابات در ادوار گذشته افغانستان، در بین مردم این کشور این نگرانی وجود دارد که مداخله دوباره آن کشور دراین دوره از انتخابات ریاست جمهوری که در سپتامبر گذشته برگزار شد و نتایج اولیه آن موجب بروز اعتراض های گسترده شده است، افغانستان را با بحران تازه ای مواجه کند.

بنابراین، یکی از گمانه های مطرح درباره اعلام پایان ماموریت جان بس سفیر آمریکا در افغانستان، فرونشاندن حساسیت ها در این کشور در خصوص اتهام دخالت وی در روند انتخابات ریاست جمهوری است.  

به خصوص آنکه سفیر آمریکا پیشتر درگفتگو با شبکه طلوع نیوز افغانستان با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری این کشور در اظهاراتی مداخله جویانه و تنش زا گفته بود، پیروز انتخابات افغانستان از حمایت کمی برخوردار است بنابراین باید بدنبال تشکیل حکومت فراگیر باشد.

 این موضع جان بس نشان می دهد که دولت آمریکا همچون دوره قبلی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان درصدد تشکیل دولتی مشارکتی یا ائتلافی است.  

درحالی جان بس به مسئله تشکیل دولت فراگیر اشاره کرده است که محمد اشرف غنی با طرح مشابه ای که نامزدان انتخابات ریاست جمهوری مطرح کرده اند بشدت مخالفت کرده است و افکار عمومی و حتی برخی گروه های سیاسی نیز چنین پیشنهادی را نمی پذیرند.

البته این گمانه نیز مطرح است که عدم کارآمدی جان بس در اجرای برنامه های مورد نظر آمریکا در افغانستان از جمله زمینه سازی برای پذیرش مدل مورد نظر کاخ سفید در روند گفتگوهای صلح با گروه طالبان از طریق متقاعد سازی دولت وسران احزاب این کشور، می تواند علت اعلام پایان ماموریت سفیر آمریکا در کابل باشد.      

نویسنده: محمدرضا عسگری

133/116