ایران پرس- رییس اجرایی منطقه هنگ کنگ درباره احتمال لغو خودمختاری این منطقه هشدار داد.

"کاری لام" Carrie lam هشدار داد، ادامه اعتراض ها و ناآرامی در این منطقه می‌تواند چین را به سمت لغو وضعیت خودمختاری هنگ‌کنگ و وضعیت یک کشور، دو سیستم سوق دهد.

محور اعتراض های هنگ‌کنگی‌ها در ابتدا مخالفت با تصویب لایحه استرداد مجرمین به چین بود که شماری از شهروندان هنگ‌کنگی این لایحه را تهدیدی برای خودمختاری این منطقه دانسته و با آن مقابله کردند.

علی‌رغم آن‌که این لایحه به طور کامل لغو شد، دخالت‌ کشورهای غربی نظیر آمریکا و انگلیس موجب شد اعتراضات ادامه پیدا کند و این‌بار خواسته‌های جدیدی نظیر استقلال کامل از چین مطرح شد.

هشدار رییس اجرایی هنگ کنگ درباره احتمال لغو خودمختاری این منطقه حاکی از نگرانی مقامات چین و هنگ کنگ از تداوم یافتن اعتراض ها در این منطقه است. ناآرامی ها در هنگ کنگ در حالی استمرار یافته است که لایحه استرداد مجرمان توسط دولت محلی این منطقه پس گرفته شده است و بهانه اعتراض ها به همین دلیل از بین رفته است.

در شرایطی که معترضان برغم بازپس گیری این لایحه همچنان بر حضور در خیابان ها و ادامه تجمعات در هنگ کنگ تاکید دارند، دولت چین و مقامات هنگ کنگ به این نتیجه رسیده اند که مداخله و آتش افزوزی  قدرت های غربی به خصوص آمریکا و انگلیس سبب ادامه دار شدن اعتراض ها شده است.

بنابراین مطرح شدن احتمال لغو خودمختاری هنگ کنگ توسط رییس اجرایی این منطقه که راهبرد دولت چین را در این زمینه به پیش میبرد می تواند هشداری به کشورهای غربی باشد که با تحریک معترضان اجازه نمی دهند ثبات و آرامش به هنگ کنگ بازگردد.

هنگ کنگ تا سال 1997 مستعمره انگلیس بود اما این کشور و چین قبل از پایان استعمار معاهده ای را امضا کردند که بر اساس  آن انگلیس، هنگ کنگ را با فرمول "یک کشور، دو سیستم" به چین برگرداند. بر مبنای توافق دو کشور، قرار است تا سال 2047 که پنجاه سال از اجرایی شدن معاهده آنان سپری خواهد شد، هنگ کنگ از درجه بالای خودمختاری برخوردار باشد.

با توجه به وجود چنین توافقی؛ هشدار درباره احتمال خودمختاری پیش از سال 2047 در تعارض با این توافق است. این گمانه مطرح است که اظهارات رییس اجرایی منطقه هنگ کنگ درباره احتمال لغو خودمختاری این منطقه بیش از آنکه جنبه اجرایی داشته باشد، با هدف اعمال فشار بر جبهه معترضان و همچنین توقف روند دخالت های غیر قانونی کشورهای غربی در امور داخلی هنگ کنگ مطرح شده است.

به نظر میرسد پس از پیروزی مجدد حزب دموکراتیک ترقیخواه به رهبری خانم "تسای اینگ ون" در تایوان که گرایشات ضد چینی دارد، مقامات پکن نگران تاثیرات منفی آن بر تحولات هنگ کنگ و انگیزه دار شدن مخالفان برای ادامه بی ثباتی و ناآرامی باشد.

نویسنده: محمدرضا عسگری

139/116