«عمران خان» درسخنانی در نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد داووس سوئیس ضمن تاکید بر نبود راهحل نظامی برای حل بحران افغانستان گفت: صلح در این کشور تنها زمانی محقق میشود که گروه طالبان با دولت افغانستان مذاکره کند و دو طرف به یک توافق سیاسی برسند.
نخست وزیر پاکستان درعین حال، آغاز گفتوگوهای دولت افغانستان با گروه طالبان را آسان ندانست.
دولت افغانستان بارها خواهان مذاکره مستقیم با گروه طالبان بوده اما این گروه با نامشروع خواندن دولت این کشور از این مذاکرات خودداری کرده و گفتگو با نمایندگان آمریکا را در دستور کار قرار داده است.
مذاکرات بین نمایندگان گروه طالبان و آمریکا یازده دوره در قطر برگزار شده اما تاکنون نتیجه ای برای مردم افغانستان نداشته است.
سخنان نخست وزیر پاکستان درباره آنکه تنها با گفت وگوی بین دولت افغانستان و طالبان،امکان برقراری صلح در این کشور فراهم می شود،کنایه ای صریح به دولت آمریکا است که در بیش از یکسال گذشته در رسیدن به توافق با این گروه در چارچوب مذاکرات دو جانبه ،ناکام بوده است.
برغم آنکه بارها دولت افغانستان خواستار حضور نمایندگان خود در مذاکرات آمریکا با طالبان شده است اما مقامات کاخ سفید همواره با آن مخالفت کرده اند که این مسئله موجب واکنش تند مقامات و مردم افغانستان شده است.
از نظر دولت و ملت افغانستان، دولت آمریکا با حذف کابل از روند مذاکرات با طالبان، عملاحق حاکمیت ملی و استقلال عمل آن کشور را نادیده گرفته است و چنین سیاستی موجب شده تا این گروه نیز بر موضع خود درباره عدم گفتگو با دولت افغانستان اصرار ورزد.
آمریکا نیز بنابه ملاحظات کلان منطقه ای خود، با پافشاری بر ادامه حضور نظامی در افغانستان،مذاکرات صلح با طالبان را به بن بست کشانده است که این موضوع سبب شده تا چالش های فرا روی استقرار ثبات و آرامش در این کشور بیش از گذشته افزایش پیدا کند.
اظهارات عمران خان درباره آنکه تنها راه ایجاد صلح در افغانستان برگزاری گفت وگو بین دولت این کشور و طالبان است این نکته را یادآور شده است که نقش و جایگاه دولت کابل در هر گونه برنامه بازیگران منطقه ای و فرا منطقه ای برای مسئله صلح در افغانستان نباید نادیده گرفته شود.
نخست وزیر پاکستان در اظهارات خود درباره آنکه صلح در افغانستان تنها از طریق گفت وگو بین دولت و طالبان مسیر خواهد شد، ضمن توجه دادن آمریکا به لزوم توجه به جایگاه دولت افغانستان در مسیر برنامه آشتی ملی، سیاست کنونی کاخ سفید در پیگیری مذاکرات دو جانبه با طالبان را فرصت سوزی می داند و بر این باور است که چنین رویکردی تاثیری برخاتمه جنگ و استقرار ثبات و صلح در افغانستان نخواهد داشت.
البته این موضع عمران خان پاسخی به سخنان مداخله جویانه و تهدید آمیز معاون وزیر خارجه آمریکا نیز تلقی می شود.
"آلیس ویلز" Alice Wells در سفر اخیر خود به اسلام آباد درباره کریدور اقتصادی پاکستان با چین مدعی شد ، پکن و اسلام آباد برای انجام این پروژه از شرکت هایی استفاده می کنند که در لیست سیاه بانک جهانی قرار دارند و ممکن این مساله در خارج شدن نام پاکستان از لیست خاکستری FATF موثر باشد که این سخنان وی تهدید آشکار پاکستان ارزیابی می شود.118
نویسنده: محمد رضا عسگری