ایران پرس- نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان با اشاره به توافق کاهش خشونت ها با گروه طالبان، اذعان کرد روند صلح را نمی‌توان تضمین کرد.

"زلمی خلیل‌زاد" در توییتر نوشت: موفقیت روند صلح مستلزم تلاش جمعی است و از فرصت پیش آمده ناشی از توافق برسر کاهش خشونت‌ها باید برای پایان دادن به جنگ‌ بیش از چهار دهه‌ای افغانستان استفاده شود.

نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان همچنین با اشاره به دیدارش با "اشرف غنی" رئیس‌ جمهوری این کشور در حاشیه نشست امنیتی مونیخ در آلمان، افزود،‌ در این دیدار درباره اهمیت آمادگی برای اجرای روند صلح فراگیر در افغانستان گفت‌ وگو شد.

آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام ارشد دولت "دونالد ترامپ" که نامش برده نشده است اعلام کرد، مذاکره‌ کنندگان آمریکا و طالبان برسر آتش‌ بس موقت در افغانستان به توافق رسیدند و بزودی اجرایی می‌شود که می‌تواند به خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان منتهی شود.

اظهارات زلمای خلیل‌زاد درباره آنکه روند صلح افغانستان قابل تضمین نیست، اعتراف بزرگ نماینده ویژه آمریکا در امور آن کشور به متزلزل بودن پایه های توافقی است که در روزهای گذشته برخی مقامات واشنگتن به جزئیات آن هم اشاره کردند.

در اجلاس اخیر امنیتی مونیخ که برخی از مقامات آمریکا از جمله "مایک پمپئو" وزیر خارجه این کشور شرکت داشتند، آنان با اشاره به تدوین پیش نویس توافقتنامه صلح با طالبان، قطع رابطه این گروه با القاعده را یکی از شروط در این توافق احتمالی نام بردند.

با وجود آنکه آمریکا، دولت افغانستان را برای موافقت با طرح خود برای کاهش خشونت ها توسط طالبان تحت فشار قرار داده است، اظهارات خلیل‌زاد درباره بی تضمینی روند صلح در این کشور تردیدها درباره توقف دائم جنگ در افغانستان را بشدت افزایش داده است.

با وجود دوازده دور گفت وگو بین آمریکا و طالبان، به طور طبیعی این انتظار وجود دارد که هرگونه توافق احتمالی صلح بین آنان به برقراری ثبات دائمی در افغانستان منجر شود اما سخنان خلیل زاد نشان می دهد که کاخ سفید به تاثیر رویکرد فعلی در خصوص منتهی شدن به خاتمه قطعی جنگ باور ندارد.

این پرسش مطرح است که بنا به چه دلایلی نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان به قابل تضمین نبودن روند صلح در این کشور اذعان دارد؟

این گمانه وجود دارد که فقدان اجماع لازم در بین مقامات ارشد سیاسی و نظامی آمریکا در کنگره و کاخ سفید درباره خروج از افغانستان موجب شده تا خلیل زاد با توجه به این شرایط اعتراف کند که صلح و روند آن را در افغانستان نمی توان تضمین کرد.

به خصوص آنکه اگر دولت آمریکا هم بپذیرد که نیروهای خود را از افغانستان خارج کند، ممکن است توقف روند تدریجی این خروج، هرگونه توافق احتمالی صلح بین واشنگتن و طالبان را به یکباره بی اثر کند. 

به همین دلیل است که خلیل زاد با وقوف به روحیات غیرقابل پیش بینی ترامپ و رویکرد وی در تغییرتصمیمات خود، روند صلح در افغانستان را فاقد تضمین می داند.

این سخنان خلیل زاد ضمن آنکه باید از سوی دولت افغانستان و مجالس این کشور با هدف شناسایی نقاط آسیب صلح با بررسی بندهای توافق احتمالی آمریکا و طالبان مورد بررسی و دقت نظر کارشناسی قرار گیرد، می تواند برای طالبان هم نگران کننده باشد، زیرا این گروه بدعهدی های آمریکا در توافق های منطقه ای و بین المللی را سرنوشتی احتمالی برای توافق خود با واشنگتن می داند.              

نویسنده: محمدرضا عسگری

139/117

بیشتر بخوانید:

احضار "خلیل زاد" به کنگره آمریکا در پی شکست مذاکرات واشنگتن-طالبان

گفت وگوی "زلمی خلیل­ زاد" با رئیس جمهوری افغانستان/ تحلیل

پذیرفتن شروط استقرار صلح در افغانستان توسط طالبان/ تحلیل