ایران پرس- مجلس نمایندگان افغانستان اعلام کرد، اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر کاهش یک میلیارد دلاری کمک‌های این کشور به کابل بر خلاف توافقنامه راهبردی دو جانبه است.

کمیسیون امنیت داخلی پارلمان افغانستان در بیانیه‌ای اعلام کرد که کاهش یک میلیارد دلاری کمک‌های آمریکا به افغانستان بر مبارزه نیروهای امنیتی و دفاعی افغان با ترورسیم تأثیر مستقیم خواهد داشت.

در این بیانیه آمده است، واشنگتن براساس توافق راهبردی و امنیتی با افغانستان ملزم به حمایت مالی از نیروهای افغان جهت تأمین امنیت و حفظ ثبات در این کشور است و بنابراین کاهش یا قطع کمک‌های مالی توسط آمریکا مغایر توافقنامه‌های دو کشور است.

«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا پس از سفر بی‌نتیجه‌ای که برای میانجیگری بین «محمد اشرف غنی» و «عبدالله عبدالله» برای ایجاد یک دولت فراگیر داشت، در بیانیه‌ای اعلام کرد که کمک‌های کاخ سفید به کابل در سال 2020 یک میلیارد دلار کاهش خواهد یافت.

تهدید آمریکا به کاهش یک میلیارد دلاری کمک ها به افغانستان در شرایطی که کاخ سفید به تامین مالی و تجهیزاتی نیروهای مسلح این کشور برای تامین امنیت و مقابله با تروریسم در توافقنامه راهبردی دو جانبه متعهد است، شکل جدیدی از فشارهای واشنگتن بر کابل است.

آمریکا که به تازگی با طالبان توافقنامه صلح امضا کرده است شرایط سیاسی کنونی در افغانستان را خطری برای این توافق می داند؛ به خصوص آنکه بخش عمده اجرای این توافقنامه در گرو اقدامات دولت افغانستان است.

اختلافات عبدالله عبدالله و محمد اشرف غنی درباره نتایج انتخابات ریاست جمهوری و تلاش های مستقل آنان برای تشکیل دولت، ازنظر مقامات آمریکا تهدیدی برای اجرایی شدن توافقنامه این کشور با طالبان است.

این نگرانی برای آمریکا وجود دارد که با ادامه روند کنونی در افغانستان مبتنی بر تشکیل دولت های جداگانه از سوی عبدالله و اشرف غنی، توافقنامه صلح واشنگتن و طالبان به شکست بیانجامد.

همین مسئله موجب شد تا در کمتر از یک ماه اخیر مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا دو بار به افغانستان سفر و با غنی و عبدالله برای مصالحه بر سر قدرت مذاکره کند.

همزمان با پمپئو، «زلمای خلیل زاد» نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان هم رایزنی های گسترده ای را با عبدالله و غنی داشت که آن هم بی نتیجه بود.

شکست سیاست آمریکا در ایفای نقش میانجی در افغانستان موجب شده تا آن کشور به رویکرد تهدید متوسل شود و از برنامه خود برای کاهش یک میلیارد دلاری کمک ها به کابل خبر دهد.

سخنان وزیر خارجه آمریکا درباره آنکه با ادامه تنش و اختلاف بین اشرف غنی و عبدالله ممکن است بخش دیگری از کمک های کشورش به افغانستان در سال آینده نیز کاهش یابد نشان می دهد که برنامه کاخ سفید آنست که با تهدید به کاهش کمک ها، عبدالله و غنی را برای مصالحه بر سر قدرت تحت فشار قرار دهد.

با شکست سیاست میانجی گرایانه کاخ سفید بین عبدالله و اشرف غنی، حالا دولت آمریکا به رویکرد تهدید روی آورده است تا بتواند خطر را از توافقنامه صلح با طالبان دور کند.

مقامات واشنگتن به خوبی می دانند که با ادامه تنش سیاسی در افغانستان امکان برگزاری مذاکرات بین الافغانی بسیار ضعیف خواهد شد و همین مسئله شکست دیگری برای آمریکا در افغانستان رقم می زند.

به همین دلیل آمریکا با تهدید به کاهش یک میلیارد دلاری کمک ها به افغانستان در تلاش برای وادار کردن غنی  و عبدالله برای آشتی سیاسی است. البته هدف اصلی این رویکرد کاخ سفید تعدیل مواضع اشرف غنی و انعطاف وی برای مشارکت دادن عبدالله در قدرت بیش از دوره دولت وحدت ملی در افغانستان است.  

نویسنده: محمدرضا عسگری

139/116

بیشتر بخوانید:

کاهش یک میلیارد دلار ی بودجه ارتش افغانستان

سفر ناگهانی پمپئو به افغانستان؛ سفری با اهداف دوگانه/ تحلیل