ایران پرس- انتخابات ریاست جمهوری خودخوانده قره باغ کوهستانی به دور دوم کشیده شده است. 

براساس نتایج اعلام شده ازسوی کمیسیون مرکزی انتخابان قره باغ، این دوره ازانتخابات، به دور دوم کشیده شده و کسی از نامزدها حائز اکثریت آراء نشده است.

پیش ازاین برخی محافل سیاسی فعال درمنطقه، کشیده شدن این دوره ازانتخابات ریاست جمهوری خودخوانده قره باغ به دور دوم را پیش بینی کرده بودند. این دوره از انتخابات ریاست جمهوری خودخوانده قره باغ کوهستانی روز 31 مارس و همزمان با شیوع گسترده ویروس کرونا در جمهوری آذربایجان و ارمنستان، برگزار شد. 

پیش ازاین، برخی رسانه های ارمنی با انتقاد ازحضور ده ها هزار نفر از رای دهندگان در خیابان ها آن هم در زمان شیوع ویروس خطرناک کرونا، به زمان برگزاری این انتخابات ایراد وارد کرده بودند.

 همزمانی برگزاری انتخابات در منطقه قره باغ آن هم در زمان اوج کرونا، علاوه بر ایرادهای اساسی که به دلیل نقض حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان دارد، به دلیل نقض هشدارهای بهداشتی نیز مورد نقد محافل و تشکل های سیاسی درمنطقه است. با وجود این، برخی کشورهای ذینفع درامور منطقه، بر برگزاری انتخابات در زمان مقرر تاکید کردند.

شکی نیست که انتخابات 31 مارس علاوه بر ساکنان قره باغ، برای دولت های ذینفع در امور این منطقه نیز حائز اهمیت است.

شاید به همین دلیل باشد که پیش ازبرگزاری انتخابات 31 مارس، "آرسن خاراطیان"  Arsen Khartoumian از اعضای شاخص بنیاد سوروس درگفتگو با یکی از رسانه های خبری ارمنستان، به صورت تلویحی ازطرح این بنیاد برای به دست گرفتن اداره جمهوری خودخوانده قره باغ به هر قیمت ممکن پرده برداشته است.

از آرسن خاراطیان صاحبنظر و تحلیلگر بنیاد سوروس درارمنستان به عنوان یکی ازطراحان به اصطلاح انقلاب رنگین درارمنستان یاد می شود. وی با تعویق انتخابات ریاست جمهوری و مجلس ملی جمهوری خودخوانده قره باغ مخالفت کرده بود.

این تحلیلگر ارمنستانی بنیاد سوروس با رد هرگونه تعویق زمان برگزاری انتخابات همزمان ریاست جمهوری و مجلس ملی جمهوری خودخوانده قره باغ، درپاسخ به پرسشی مبنی بر این که درصورت تعویق و یا افزایش مهلت قانونی فعالیت نامزدها برای انتخابات ریاست جمهوری و مجلس ملی تا زمان عادی شدن شرایط و رفع نگرانی ها از شیوع ویروس کرونا، گفته بود: "در صورت اصرار بر این روند، ضمن اعلام وضعیت فوق العاده درجمهوری خودخوانده قرباغ، می بایست زمام امور این جمهوری به دولت ایروان سپرده شود و دولت ارمنستان فردی را به عنوان فرماندار نظامی برای این جمهوری خودخوانده منصوب کند".

این اظهارنظر کارشناس بنیاد سورس نشان دهنده برنامه ریزی این بنیاد بدنام صهیونیستی آمریکایی برای فراهم کردن شرایط نفوذ درجمهوری خودخونده قره باغ است. بدیهی است که حضور تشکیلات بنیاد سوروس و تحرکات آشکار و پنهان اعضای این بنیاد در قره باغ بسیار تامل برانگیز است.  

انتشار خبر به دور دوم کشیده شدن انتخابات ریاست جمهوری خودخوانده قره باغ درحالی است که خبرهای اولیه ازنتایج این انتخابات، از پیروزی "آرائیک آراتونیان" Arayik Aratonian نخست وزیر سابق این منطقه و رییس حزب "وطن آزاد" حکایت داشت. تردیدی نیست که نخبگان منطقه قره باغ کوهستانی همواره برارمنستان و سیاست های دولت ایروان تاثیرات مهمی داشته اند.

درهمین ارتباط، می توان به اداره امور ارمنستان و همچنین در انحصار داشتن زمام امور این کشور توسط ارامنه قره باغ به مدت دو دهه اشاره کرد. به همین دلیل است که ، "نیکول پاشینیان" نخست وزیر ارمنستان در آستانه برگزاری انتخابات 31 مارس، ضمن برکناری برخی ازمقام های دولت خود، گروهی را با هدف تاثیرگذاری بر انتخابات جمهوری خودخوانده قره باغ ، به این منطقه اعزام کرده بود.

فراز و نشیب های انتخابات ریاست جمهوری و مجلس ملی جمهوری خودخوانده قره باغ درحالی است که علاوه بر دولت جمهوری آذربایجان، بسیاری ازنهادهای بین المللی و دولت های منطقه این دوره ازانتخابات را نیز غیرقانونی اعلام کردند. علاوه برجمهوری اسلامی ایران، اتحادیه اروپا نیز انتخابات ریاست جمهوری و مجلس ملی جمهوری خودخوانده قره باغ را محکوم کرده و غیرقانونی دانستند.

نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی

139/118

بیشتر بخوانید:

آغاز انتخابات ریاست جمهوری و مجلس ملی در جمهوری خودخوانده قره‌باغ

تاکید ایران بر لزوم حل و فصل مسالمت‌آمیز مناقشه قره‌باغ در چارچوب قوانین بین‌المللی