ایران پرس- وزارت امور خارجه ترکیه با صدور بیانیه‌ای با انتقاد ازسخنان رئیس جمهوری آمریکا، اظهارات اخیر "دونالد ترامپ" درباره وقایع 24 آوریل سال 1915 میلادی را سیاسی و علیه دولت آنکارا دانست.

دولت ترکیه همچنین با رد ادعاهای مطرح شده درباره وقایع 24 آوریل و آن چه که نسل کشی ارامنه توسط امپراطوری عثمانی خوانده می شود، تاکید کرد: این اظهارات از دیدگاه آنکارا هیچ اعتباری ندارد. 

این نخستین بار نیست که مقام های دولت آنکارا درباره نسل کشی ارامنه توسط امپراطوری عثمانی، به مقام های یک کشور غربی واکنش نشان می دهند. طی چند سال گذشته و علی الخصوص از زمان آغاز مداخلات نظامی ترکیه در امور سوریه و عراق، این موضوع همه ساله مطرح شده است.

درحالی که برخی ازدولت های اروپایی و کشورهای آمریکای لاتین، انکار نسل کشی ارامنه را جرم تلقی کرده‌اند، مقام های ترکیه همچنان با انکار این موضوع، درصدد به کرسی نشاندن مواضع خود هستند.  

جدا از اختلاف‌های موجود، باید گفت: اعتراض ترکیه به اظهارات اخیر رئیس جمهوری آمریکا درباره نسل کشی ارامنه در شرایطی است که طی چندسال گذشته، 40 کشور جهان لایحه مربوط به نسل کشی ارامنه توسط امپراطوری عثمانی را به رسمیت شناخته و در پارلمان های خود تصویب کرده اند.

با توجه به روند جاری، بعید به نظر می‌رسد دولتمردان آنکارا بتواند درباره آن چه که نسل کشی ارامنه توسط امپراطوری عثمانی خوانده می شود، در درازمدت مقاومت کند. 

"دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا در سخنانی، وقایع 24 آوریل 1915 میلادی در دوران امپراطوری عثمانی را "فلاکت بزرگ" توصیف کرد. اظهارات تکراری رئیس جمهوری آمریکا نشان می دهد که رهبران کاخ سفید همچنان درصدد اعمال فشار هرچه بیشتر بر ترکیه به منظور نشاندن این کشور سر جای خود هستند.

در واقع، مقام های دولت واشنگتن درپی آن هستند که بار دیگر ترکیه را به پیروی از سیاست های غرب و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو- بویژه در امور سوریه و عراق راضی کنند.

آمریکا پیش از این درصدد تصویب نسل کشی ارامنه توسط امپراطوری عثمانی بود.

درهمین ارتباط،  خانم "نانسی پلوسی" رئیس مجلس نمایندگان آمریکا گفته است: "ما در زمان جنگ سرد می خواستیم این مصوبه را تصویب کنیم، گفتند: جایگاه ترکیه ژئوپلتیک است. در زمان جنگ خلیج فارس گفتند به ترکیه نیاز داریم. اکنون نیز می‌گویند پایگاه اینجرلیک ترکیه را استفاده می کنیم". 

درارتباط با ادعاهای مقام‌های ارمنستان و ترکیه درباره وقایع 24 آوریل سال 1915 میلادی کارشناسان متعددی اظهارنظر کرده اند. به عنوان مثال، دکتر "اسد الله اطهری" کارشناس مسائل ترکیه درباره لایحه کشتار ارامنه درکنگره آمریکا معتقد است: "اختلاف جمهوری خواهان و دموکرات ها سبب ساز بررسی پرونده قتل ارامنه در کنگره آمریکا شده است".

دراین شرایط، مراسم یکصد و پنجمین سالروز کشتار ارامنه توسط امپراطوری عثمانی در ارمنستان ، آمریکا و تمامی کشورهایی که کشتار ارامنه را به رسمیت شناخته‌اند، روز جمعه گذشته (24 آوریل)، برگزار شد.

ارامنه معتقدند درجریان جنگ جهانی اول، بین سال‌های 1914 تا 1918 میلادی، رهبران امپراطوری عثمانی ضمن کشتار یک و نیم میلیون ارمنی، مرتکب نسل کشی شده اند.

درمقابل، مقام‌های ترکیه بر این باورند که درجریان این جنگ به دلیل درگیری‌های داخلی درامپراطوری عثمانی، درمجموع 350 تا 500 هزار ارمنی کشته شده‌اند و همین تعداد از اتباع امپراطوری عثمانی نیز جان خود را از دست داده اند. 

برغم مقاومت مقام های آنکارا اما، بعید است که دولتمردان ترک بتوانند درمقابل خواسته‌های کشورهای مختلف جهان که اکثر آن ها متحدان استراتژیک ترکیه خوانده می شوند در سال های آینده مقاومت کنند.118

بیشتر بخوانید:

نویسنده: محمد علی طالبی

واکنش ترکیه به اعلام روز یادبود "نسل‌کشی ارامنه" در فرانسه