ایران پرس- در نشست «برنامه عمل افغانستان- پاکستان برای صلح و همبستگی» توافق شد، دو کشور اطلاعات امنیتی را در تمام سطوح مبادله کنند.

وزارت امور خارجه افغانستان در بیانیه‌ای اعلام کرد، در دومین نشست «برنامه عمل افغانستان- پاکستان برای صلح و همبستگی» دو طرف تعهدات و تصمیم‌های سال گذشته درباره مسایل سیاسی، دیپلماتیک، امنیتی، اقتصادی و مهاجران را بررسی کرده و به توافق رسیدند.

دراین نشست توافق شد، پاکستان از افغانستان مستقل، یکپارچه و باثبات و از روند صلح به رهبری و مالکیت افغان‌ها حمایت کند. دو طرف در بخش دفاعی و امنیتی نیز توافق کردند، اطلاعات مورد نیاز امنیتی را در تمام سطوح با یکدیگر درمیان بگذارند و از حملات راکتی از آن سوی خط دیورند نیز جلوگیری شود.

توافق افغانستان و پاکستان درباره مبادله اطلاعات امنیتی در همه سطوح در شرایطی که همچنان تروریسم بزرگترین تهدید برای آنان محسوب می شود، مهم ارزیابی شده است.

در نزدیک به دو دهه گذشته که از جنگ آمریکا و متحدانش در افغانستان به بهانه مبارزه با تروریسم سپری شده است، نه تنها افراط گرایی در این کشور کاهش نیافته است بلکه دامنه اقدامات تروریستی به فراتر از مرزهای افغانستان رفته و کشورهای منطقه را نیز با ناامنی مواجه کرده است.

از نظر مقامات و مردم پاکستان، افزایش ناامنی و اقدامات مرگبار تروریستی در این کشور نتیجه حضور ناکام نیروهای خارجی به رهبری آمریکا در افغانستان است که موجب شده ناامنی و بی ثباتی منطقه را فرا بگیرد و علاوه بر طالبان، گروه‌های تروریستی به صورت  قارچ‌گونه همه منطقه را تحت تاثیر قرار دهند.

در چنین شرایطی که تروریسم به تهدیدی مشترک برای کشورهای منطقه و جهان از جمله افغانستان و پاکستان تبدیل شده است، افزایش همکاری ها و تبادل اطلاعات امنیتی مهمترین عامل موفقیت این دو کشور در انجام اقدامات مستقل ضد تروریستی در داخل مرزهایشان است.

توافق افغانستان و پاکستان برای مبادله اطلاعات امنیتی در همه سطوح در حالی که در گذشته توافق‌های آنان در بخش‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، تجاری و امنیتی به نتیجه موثری نرسیده است، تردیدها درباره اجرای موفق توافق جدید این دو کشور در عرصه تبادل اطلاعات امنیتی با تردیدهای جدی روبه‌رو است.

به خصوص آنکه در سال 2017 نیز کابل و اسلام آباد با نقش‌آفرینی چین در اوج تنش‌های دو جانبه، در توافقی بر لزوم همکاری در تبادل اطلاعات امنیتی تاکید کرده بودند که در سه سال گذشته تحولی ناشی از این همکاری مشترک در عرصه مبارزه با تروریسم مشاهده نشده است.

وجود بی‌اعتمادی متقابل در روابط پر تنش افغانستان و پاکستان از دست‌کم سه دهه گذشته تاکنون موجب شده تا هر گونه توافق دو کشور در به اشتراک گذاری اطلاعات امنیتی برای مقابله موثر با پدیده افراط گرایی به فرجام مورد انتظار نزدیک نشود.

افزایش تهدیدات و حملات مرگبار تروریستی در پاکستان و افغانستان و شکل‌گیری گروه‌های افراطی جدید از جمله داعش در این کشور، نشانه‌ای جدی از به زمین ماندن توافقات دو کشور درباره همکاری در دو گانه جنگ و صلح است که سبب شده تا شکاف‌های سیاسی آنان نیز نسبت به گذشته عمیق‌تر شود.

از نظر دولت افغانستان، پاکستان صداقت و شفافیت لازم در همکاری در زمینه جنگ و صلح در آن کشور را ندارد و به همین دلیل است که تلاش‌ها در این دو عرصه در افغانستان تاکنون بی‌ثمر بوده است. 113

نویسنده: محمدرضا عسگری