ایران پرس- چین به آمریکا هشدار داد به تحریم شرکت‌های چینی با بهانه‌های مختلف پایان دهد.

«ژائو لی‌جیان»، سخنگوی وزارت خارجه چین امروز به تحریم 89 شرکت چینی از سوی امریکا به بهانه ارتباط آنها با ارتش آن کشور واکنش نشان داد و گفت امریکا باید سوءاستفاده از مفهوم امنیت ملی و همچنین سرکوب و فشار به شرکت‌های خارجی را متوقف کند.

وزارت بازرگانی چین نیز این اقدام امریکا را محکوم و اعلام کرد پکن با فشاری که آمریکا بر شرکت‌های چینی به بهانه امنیت ملی وارد می‌کند، مخالف است.

این هشدار مقامات پکن در شرایطی است که دونالد ترامپ در آستانه پایان عمر دولت خود قصد دارد 89  شرکت‌ چینی را از خرید کالاها و فناوری‌های آمریکایی محروم  و محدودیت‌های شدیدی را علیه این شرکت‌ها اعمال کند.

تلاش‌های ضد چینی ترامپ در ماه‌های آخر ریاست جمهوری

آنچه مسلم است اینکه دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا در ماه‌های اخیر اقداماتش علیه چین را تشدید و 10 روز پیش دستوری را صادر کرده که سرمایه‌گذاری آمریکا در شرکت‌های چینی را که تحت مالکیت و کنترل ارتش چین است، منع می‌کند.

تلاش‌های ترامپ در آخرین هفته‌های حضورش در کاخ سفید در حالی است که به گفته بسیاری از کارشناسان سیاست‌های 4 ساله ترامپ در مهار چین بی‌نتیجه بوده است. به‌ بیان ‌دیگر دولت آمریکا حداقل در دوران ریاست جمهوری ترامپ  برای تحت فشار قرار دادن و مهار پکن مجموعه اقداماتی را ضد پکن در دستور کار قرارداد. دخالت در امور داخلی چین ازجمله مسئله هنگ کنگ و سین کیانگ و تایوان تا ائتلاف‌سازی در منطقه تلاش‌هایی بود که ترامپ ضد چین انجام داد.

سیاست راهبردی ترامپ ضد چین؛ جنگ تجاری بود

البته آنچه مسلم است اینکه، سیاست راهبردی ترامپ در مواجهه با چینی‌ها «جنگ تجاری» با پکن بود. به این معنی که واشنگتن برای مقابله با قدرت روزافزون چین مجموع فشارهای اقتصادی ضد چین را به کار برد، اما نکته قابل‌تأمل در این باره اینکه آخرین ناکامی ترامپ در مهار چین به موضوع اقتصادی بر می‌گردد. 

تشکیل بزرگ‌ترین پیمان اقتصادی جهان با محوریت چین

درواقع پکن توانست پس از 8 سال زمینه تشکیل بزرگ‌ترین پیمان اقتصادی جهان در شرق آسیا را فراهم سازد. به ‌بیان ‌دیگر در برهه زمانی که شاید آخرین روزهای زمامداری ترامپ باشد، 15 اقتصاد منطقه آسیا پاسیفیک با محوریت چین بزرگ‌ترین بلوک اقتصادی دنیا را تشکیل دادند. 

بسیاری از کارشناسان توافق ایجاد بزرگ‌ترین تجارت آزاد در جهان که هفته گذشته در حاشیه نشست آسه آن در ویتنام به امضا رسید را به‌مثابه یک موفقیت بزرگ برای چین ارزیابی کردند. به همین دلیل امضای بزرگ‌ترین پیمان اقتصادی جهان در شرق آسیا، آخرین ناکامی ترامپ در مهار چین محسوب می‌شود. 

البته افزون بر امضای بزرگ‌ترین پیمان اقتصادی جهان در شرق آسیا با محوریت چین، مقامات پکن پیش از این نیز در پنجمین مجمع عمومی یا کنگره ملی نوزدهمین کمیته مرکزی حزب کمونیست چین که مهم‌ترین نشست سیاسی سالانه‌ در چین محسوب می‌شود، نقشه راه بلندمدت این کشور را ترسیم کردند.

به اذعان رسانه‌های چینی، در طول اجرای سیزدهمین طرح 5 ساله توسعه چین، اقتصاد این کشور تقریباً به اندازه 100 تریلیون یوان معادل حدوداً 15 تریلیون دلار آمریکا رشد داشت و تولید ناخالص داخلی سرانه این کشور نیز به بیش از 10 هزار دلار آمریکا و سهم اقتصاد چین در جهان در سال 2019 میلادی نیز به 16.3 درصد رسید. 

به ‌بیان ‌دیگر اقتصاد چین از ژانویه تا سپتامبر 2020 با وجود همه‌گیری کرونا، هفت دهم درصد افزایش رشد نشان داده است. به نوشته خبرگزاری اقتصادی "بلومبرگ"، چین در آینده‌ای نزدیک به اقتصاد اول جهان بدل خواهد شد: «چین در عرض 10 سال آینده از نظر اقتصادی از آمریکا جلو خواهد زد، این در حالی است که اقتصاد چین هم‌اکنون در ردیف دومین فهرست اقتصادهای جهان قرار دارد.»

شکست چین‌هراسی ترامپ

در مجموع باید گفت ترامپ در چهار سال زمامداری خود در کاخ سفید تلاش کرد با سیاست چین‌هراسی  زمینه‌های مهار چین را فراهم سازد، چینی که از منظر مقامات آمریکایی یک خطر بالفعل برای هژمونی دولت امریکا محسوب می‌شود. 

به ‌بیان ‌دیگر تلاش‌های دولت امریکا برای مهار چین در حالی است که چین در جایگاه دومین اقتصاد دنیا قرار دارد و دور از انتظار نیست در 10 سال آینده به اولین قدرت اقتصادی جهان تبدیل شود. در واقع  قدرت مالی، بانکی و زیرساخت‌های اقتصادی، فنی و علمی چین و توان بالای سرمایه‌گذاری و ارزی این کشور در کنار قابلیت‌های بالای نظامی موجب شده است تا دولت ترامپ عملاً برای برطرف کردن این چالش با مشکل مواجه شود.

به همین دلیل رئیس‌جمهور جدید امریکا ژانویه در شرایطی وارد کاخ سفید می‌شود که با واقعیتی بنام چین قدرتمند روبرو است. اینکه چین در چهار سال آینده "رقیب استراتژیک یا شریک استراتژیک" است، انتخاب با مستاجر جدید کاخ سفید است.//114

نویسنده: فرهاد همتی

امضای پیمان اقتصادی در شرق آسیا؛ آخرین ناکامی «دونالد ترامپ» در مهار چین

تاکید رئیس جمهوری چین بر تداوم سیاست درهای باز

چین چگونه کرونا را مهار کرد؟