ایران پرس: رییس جمهوری کره جنوبی در دیدار با وزیر امورخارجه چین، گسترش روابط دو کشور را در زمینه‌های مختلف ازجمله پیشبرد وضعیت اقتصادی منطقه‌ای خواستار شد.

«مون جائه این» رئیس جمهوری کره جنوبی در دیدار «وانگ یی» Wang Yi وزیر خارجه چین  در سئول، همچنین از نقش مثبت پکن در روند صلح در شبه جزیره کره قدردانی کرد.

وزیر امور خارجه چین نیز دراین دیدار گسترش روابط پکن وسئول را در زمینه‌های مختلف به ویژه در ابر پروژه «یک کمربند - یک جاده» خواستار شد.

پیشتر هم وزیر خارجه چین سفر به کره جنوبی را با هدف تاکید براهمیت روابط دوجانبه همزمان با همکاری دو کشور به عنوان «شرکای استراتژیک» در دفاع از صلح و ثبات منطقه‌ای و ارتقای حاکمیت جهانی اعلام کرده بود.

چین که با حساسیت خاصی تحولات در شبه جزیره کره را دنبال می کند، توسعه همکاری ها با کره جنوبی را به دلایل مختلف راهبردی بسیار مهم می داند.

همکاری نزدیک کره جنوبی و آمریکا در سال های اخیر همواره یکی از نگرانی های جدی چین بوده است. به خصوص از زمان آغاز جنگ تجاری آمریکا علیه پکن از سال 2018 تاکنون، تعمیق مناسبات کاخ سفید با کشورهای منطقه شرق آسیا از جمله کره جنوبی براین نگرانی افزوده است.

برغم آنکه موضوعات مختلف ثابت و متغیری در فهرست همکاری های مورد نظر چین با کره جنوبی به چشم می خورد اما تغییرات سیاسی در آمریکا پس از انتخابات اخیر ریاست جمهوری این کشور موجب شده تا پکن درصدد رایزنی با مقامات سئول برای شروع فصل جدیدی از روابط دو جانبه خارج از فشارهای کاخ سفید برآید.

در دوران چهارساله ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» در آمریکا (2016-2020)، وی همزمان با اعمال جنگ تجاری و فشارهای سیاسی بر چین تلاش کرد از طریق توسعه روابط با کشورهای همسایه و نزدیک این کشورو گسترش نفوذ و حضور خود در این کشورها، فشارهای روانی بر پکن را نیز به طور همزمان اعمال کند.

در شرایطی که پیروزی «جو بایدن» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اعلام رسانه ای شده است، دولت چین با اعزام وزیر خارجه خود به ژاپن و کره جنوبی تلاش دارد بتواند با تاکید بر ضرورت های کاهش تنش و توسعه همکاری بین کشورهای منطقه، آثار مثبت فرمول تنظیم روابط دوجانبه با توکیو و سئول بدون تاثیر پذیری از آمریکا را برای آنان تبیین کند.

این بخش از سخنان وزیر خارجه چین که سفرش به کره جنوبی با هدف تاکید بر روابط دو جانبه به عنوان «شرکای راهبردی» انجام شده است، نشان می دهد که پکن روابطی راهبردی و فراتر از همکاری اقتصادی با سئول را دنبال می کند.

در نزدیک به دو سال اخیر برخی همکاری های اقتصادی و تجاری چین با کره جنوبی در اعتراض به نصب «سامانه موشکی تاد» در این کشور متوقف شده بود که این مسئله به شدت مورد انتقاد مردم و مقامات کره جنوبی قرار گرفت.

سفر وزیر خارجه چین به کره جنوبی ضمن نوید دادن توسعه همکاری های اقتصادی از جمله در ابرپروژه «یک کمربند - یک جاده» وهمچنین مشارکت در مقابله مشترک با ویروس کرونا است، دربخش راهبردی نیز می تواند به  ارائه طرح حل تنش در شبه جزیره کره بدون دخالت آمریکا و با نقش آفرینی پکن منجر شود.

نقش چین در کاهش تنش در روابط دو کره

این گمانه وجود دارد که چین با توجه به روابط حسنه با کره شمالی می تواند نقش جدیدی در کاهش تنش و عادی سازی روابط دو کره ایفا کند.

به خصوص آنکه کارشکنی آمریکا در روند تنش زدایی از روبط دو کره در بیش از دو سال گذشته، مردم کره جنوبی را که خواستارعادی شدن روابط با کره شمالی هستند بشدت خشمگین کرده است.

آمریکا بارها تهدید کرده است که هر گونه عادی سازی روابط کره جنوبی با کره شمالی را تا زمان توافق واشنگتن با پیونگ یانگ نمی پذیرد و همین مسئله موجب شد تا روند کاهش تنش در مناسبات دو کره متوقف شود.

در شرایط کنونی چین می تواند در نقش یک میانجی تعادل بخش در روابط دو کره جایگزین آمریکا شود که با اصل قراردادن منافع یکجانبه خود در سال های اخیر مانعی بزرگ بر سر راه توافق سئول و پیونگ یانگ برای حرکت در مسیرمناسبات مسالمت آمیز بوده است.       

نویسنده: محمدرضا عسگری

117

بیشتر بخوانید:

امضای پیمان اقتصادی در شرق آسیا؛ آخرین ناکامی «دونالد ترامپ» در مهار چین